Derby zorgt voor bekerkoorts in Rome

© EIDON/MAXPPP

Lazio en AS Roma bekampen elkaar vanavond in de heenmatch van de halve finale van de Coppa Italia.

Een kater van jewelste kreeg AS Roma vorige week op extrasportief vlak te verwerken, met een negatief advies van de lokale politici voor de bouw van een nieuw stadion. De bouw van een nieuwe voetbaltempel was een van de belangrijkste doelstellingen van de huidige eigenaars, de Amerikaanse groep rond voorzitter James Pallotta.Die kondigden op 30 december 2012 aan dat een nieuw stadion met 52.500 plaatsen zou opgetrokken worden ten zuidwesten van de stad, aan Tor di Valle, de hippodroom die in 1959 werd ingehuldigd naar aanleiding van de Olympische Spelen van Rome in 1960. Kort na de aankondiging ging in januari 2013 de renbaan dicht, maar nu mogen er geen verbouwingen worden uitgevoerd, was de boodschap van burgemeester Virginia Raggi. Daardoor wordt er voorlopig verder gevoetbald in het Olympisch Stadion in het noordwesten van de stad, sinds 1953 de vaste thuishaven van zowel AS Roma als Lazio.

Troost biedt de sportieve hoogconjunctuur, met de uitschakeling van Villarreal in de zestiende finales van de EL, en de vaststelling dat geen andere Italiaanse eersteklasser meer doelpunten lukte dit seizoen. Tot vorige week waren dat er 81, waarvan 54 in de Serie A, waar de Romeinen nog steeds dromen van een nieuwe titel na die van 2001.

De verdiensten voor het sportieve succes komen toe aan trainer Luciano Spalletti (57), dertien maanden geleden voorgesteld als vervanger voor Rudi Garcia, nadat de club er niet in geslaagd was om Antonio Conte binnen te halen. Bijna een jaar geleden botste Spalletti, die eerder bij de Romeinse volksclub tussen 2005 en 2009 twee Italiaanse bekers won, hevig met de ongekroonde koning van , toen hij Francesco Totti voor de wedstrijd tegen Palermo uit de selectie liet. Later werd het team van Spalletti uit de kwalificatiewedstrijden om de Champions League gebonjourd door Porto, waardoor het veroordeeld werd tot de minder prestigieuze Europa League. Vorige week kondigde Spalletti verrassend aan dat hij alleen zijn contract wil verlengen als Totti – wiens contract eveneens afloopt – een nieuwe spelersovereenkomst voor volgend seizoen krijgt.

Aanvallend heeft Spalletti weelde. Er is Mohamed Salah die net terug is van de Afrika Cup, waar hij met Egypte de finale verloor. Maar de voornaamste aanvallende troef is Edin Dzeko die vorige week al aan 29 goals zat (19 in competitie), waarmee hij zijn persoonlijk record van 36 doelpunten uit 2008-2009 nadert. Er is ook nog Alessandro Florenzi, net als Totti een echte Romein, maar die kreeg opnieuw af te rekenen met een zware knieblessure.

Als AS Roma straks zijn tiende beker wint, komt het op één zege van recordhouder Juventus (11 bekers). Lazio behaalde zijn zesde en laatste bekerzege in 2013 in een heuse Romeinse finale. De winnaar van deze halve finale krijgt opnieuw thuisvoordeel, want de finale van 2 juni tegen de winnaar van het duel Juventus-Napoli wordt voor de elfde opeenvolgende keer in het Stadio Olimpico afgewerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content