Deschamps: 'Als we de finale niet halen, is ons EK mislukt'

14/04/16 om 09:30 - Bijgewerkt om 09:34

Tot het EK interviewt Sport/Voetbalmagazine wekelijks een autoriteit uit het voetbal. Deze keer Didier Deschamps, die als speler al eens een WK in eigen land won en nu als bondscoach van Frankrijk opnieuw een van de favorieten is.

Deschamps: 'Als we de finale niet halen, is ons EK mislukt'

Didier Deschamps wuift de druk op gastland Frankrijk weg. © BELGAIMAGE

Thuisvoordeel kan op een groot toernooi een belangrijk wapen zijn, heeft Frans bondscoach Didier Deschamps (47) al eens ervaren toen hij als speler met Les Bleus Frankrijk een nationaal delirium bezorgde met de wereldtitel in 1998.

Deschamps beseft dat alles minder dan een eindzege of tenminste een finaleplaats een ontgoocheling zou zijn voor Frankrijk? 'Het wordt een geslaagd toernooi als we het winnen. Als we de finale niet halen, is ons EK mislukt. Een belangrijke toetssteen wordt de openingswedstrijd tegen Roemenië. Daarna zullen we weten waar we staan', aldus de Franse bondscoach.

De druk om als thuisland te presteren gooit Deschamps van zich af. 'Druk? Daar zijn we toch allemaal mee vertrouwd? Voor mij gaat het om adrenaline, het vermogen je grenzen te verleggen. Ik denk dat een hoog verwachtingspatroon positief werkt. Kingsley Coman, Paul Pogba, Anthony Martial en Raphaël Varane voetballen bij Bayern, Juventus, Manchester United en Real Madrid. Die hebben daar elke week te maken met een enorm verwachtingspatroon, en toonden al aan dat ze daar perfect mee kunnen omgaan.'

Vertrouwen in Pogba

De ex-wereldkampioen is niet bang om de sterkhouders in zijn ploeg te noemen. 'Onze kapitein Hugo Lloris, Patrice Evra, een van de meer ervaren spelers, maar ook Raphaël Varane neemt al zijn verantwoordelijkheid op, net als Lassana Diarra. Ik vraag van mijn spelers dat ze onderling goed communiceren, zo los je het best problemen op het veld op', zegt Deschamps.

En Paul Pogba dan? Deschamps: 'Hij gaat steeds beter met de druk om. Het is logisch dat zo veel van hem verwacht wordt, omdat hij met zijn talenten boven de anderen staat. Hij kan het verschil maken. Met 23 jaar is hij nog altijd erg jong. Ik verwacht niet dat hij elke wedstrijd drie keer scoort, maar ik heb wel het volle vertrouwen in hem.'

Aanslagen

Er is natuurlijk ook de druk van een 'veilig' EK. In november werd een aanslag gepleegd nabij het Stade de France, straks een van de tempels van het EK. De gebeurtenissen hebben indruk gemaakt op Les Bleus. Deschamps: "Natuurlijk kan je zoiets niet uitwissen, maar we moeten vooruit kijken, zonder bang te zijn. Ik hoop dat ons nooit meer iets overkomt zoals op die 13e november. Op het veld verliep alles nog normaal, daarna was het erg zwaar. Een paar van mijn spelers waren rechtstreeks betrokken bij de gevolgen van de andere aanslagen in Parijs die avond. Uit respect tegenover de Duitsers zijn we die avond met de hele selectie in het stadion gebleven tot er een oplossing voor hen gevonden was."

Hardy Hasselbruch

Lees het volledige interview met Didier Deschamps in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 13 april.

Een helder overzicht van alle cijfers, resultaten en klassementen vindt u hier. Live-verslagen van de wedstrijden, voor-en nabeschouwingen, de sfeerverslagen van ter plekke, opinie en duiding leest u dan weer hier

Lees meer over:

Onze partners