Doelpuntenkermis in Europa League: Standard en Anderlecht winnen, Genk en Gent verliezen

De Europa League avond verliep wisselend voor de Belgische ploegen. Anderlecht en Standard wonnen hun wedstrijd. Genk en Gent verloren. In drie van de vier wedstrijden was het doelpuntenkermis.

Een dodelijk efficiënt Shakhtar Donetsk kon een droomstart van AA Gent vrij gemakkelijk ongedaan maken op de vierde speeldag in de Europa League. De Buffalo’s verloren uiteindelijk met 3-5. Gent verspeelt door de overwinning van Braga zijn tweede plaats in groep H. Shakhtar is geplaatst voor de volgende ronde.

AA Gent hoopte op een revanche voor de 5-0 nederlaag die het opliep tijdens de vorige ontmoeting tussen beide ploegen in Oekraïne. De wedstrijd kon niet beter beginnen. Na minder dan een minuut knikte Coulibaly een perfecte voorzet van Simon voorbij Pjatov, meteen zijn eerste tegentreffer tijdens de deze Europa League-campagne.

De vroege voorsprong gaf de Buffalo’s vleugels en zonder echt gevaarlijk te zijn, hielden ze Shakhtar gemakkelijk in bedwang. Maar met de rust in zicht sloeg Gent aan het klungelen. Eerst kon Rinne, die opnieuw het vertrouwen kreeg van Hein Vanhaezebrouck, een diepe bal niet klemmen. In de fase die daarop volgde, ging Gershon onbesuisd in de tackle. Marlos bedankte en trapte de strafschop binnen.

Van dan af aan ging het snel. Vijf minuten later snelde Taison voorbij Gershon, hij plaatste het leer in de korte hoek voorbij de Zweedse doelman. En nog was het niet gedaan. Bij een hoekschop troefde Stepanenko iedereen in het pak af en kopte de 1-3 ruststand tegen de netten.

Voor de Oekraïners hoefde het na de rust niet zozeer meer, de Gentenaars konden op hun beurt maar weinig klaarspelen. Shakhtar prikte af en toe nog tegen. Bij één van die tegenaanvallen krulde Fred de bal in de verste hoek. Het venijn zat in de staart. De ingevallen goaltjesdief Jérémy Perbet kon na een voorzet van Asare milderen. Maar nog was de Oekraïense honger niet gestild: ook Ferreyra pikte zijn doelpunt mee. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd legde Milicevic de eindstand vast. Door deze nederlaag en de 3-1 winst van Braga in de andere groepswedstrijd tegen Atiker Konyaspor, waarbij de Belg Deni Milosevic de negentig minuten volmaakte, verliest Gent (4 ptn) zijn tweede plaats aan de Portugezen (5 ptn). Shakhtar gaat met het maximum van de punten autoritair op kop en is reeds geplaatst voor de volgende ronde. Konyaspor is laatste met 1 punt.

Standard doet gouden zaak

Standard boekte een 0-3 zege op het veld van Panathinaikos. In de tweede helft maakten de Rouches dankzij goals van Cissé en Belfodil (2x) het verschil. Standard klimt in de stand in groep G zo naar de tweede plaats, met evenveel punten als Celta de Vigo.

Panathinaikos en Standard beperkten zich in de eerste helft vooral tot aftasten. Een bedrijvige Mpoku (ex-Standard) toonde zich bij de thuisploeg, terwijl Orlando Sa de grootste Luikse kans op Panathinaikos-doelman Steele trapte.

Na de pauze was opnieuw Mpoku gevaarlijk bij Panathinaikos. Het jeugdproduct van de Rouches zag zijn vrijschop op de lat uiteenspatten.

Aan de overkant ging Standard heel wat beter om met zijn mogelijkheden. Op het uur vloerde Cissé met een knap afstandsschot de Panathinaikos-goalie. Belfodil maakte met twee late treffers (77. en 90.+3) het Luikse feestje helemaal compleet. In de andere wedstrijd in groep G won Ajax met 3-2 van het Celta de Vigo van Théo Bongonda. Onze landgenoot speelde de hele wedstrijd bij de bezoekers en liet in de openingsfase een grote kans onbenut. Dolberg (42.), Ziyech (68.) en Younes (72.) zorgden voor de Amsterdamse doelpunten, Guidetti (79.) en Aspas (86.) scoorden voor Vigo. Ajax heeft dankzij de zege tien punten en is daarmee al zeker van Europese overwintering. Standard en Celta de Vigo volgen met vijf punten, Panathinaikos blijft achter met één punt.

Anderlecht met ruime voorsprong

Anderlecht had het al bij al gemakkelijk tegen het Duitse Mainz. Het werd 6-1 in Brussel. Olivier Deschacht speelde zijn 566e wedstrijd voor de hoofdmacht van paars-wit, een evenaring van het record van Paul Van Himst.

Anderlecht lag na de nederlaag tegen Waasland-Beveren in de competitie onder vuur. Vooral recordaankoop Nicolae Stanciu moest het ontgelden. Maar in de wedstrijd tegen Mainz toonde de Roemeen eindelijk wat van zijn kunnen. Eerst zette hij zijn landgenoot Chipciu met een heerlijke doorsteekpass op weg naar het Mainz-doel, maar die besloot naast. Enkele minuten later was het dan toch raak. Wat op een mislukte voorzet leek, belandde toch voorbij Lössl. Meteen het eerste doelpunt van de Roemeen voor Anderlecht. Maar Sporting kon niet lang genieten van die voorsprong. Eerst was er al een misverstand tussen jubilaris Deschacht en Kara, waarvan Onisiwo niet kon profiteren. Niet veel later kon De Blasis een afvallende bal toch voorbij Roef prikken.

Anderlecht verloor de controle over de wedstrijd en Mainz stak meer en meer het neus aan het venster. Toch viel op slag van rust het doelpunt aan de overkant. De Roemenen wisten elkaar weer te vinden. Deze keer bereikte Chipciu Stanciu op de rand van de zestien. De man van tien miljoen schoot overhoeks zijn tweede van de avond binnen: 2-1.

Na de pauze hield Anderlecht de wedstrijd onder controle en Youri Tielemans plaatste een slecht weggewerkte voorzet in de rechterbenedenhoek. Ondanks de riante voorsprong werd Mainz plots terug baas. Maar Malli, tot twee keer toe, en Cordoba kregen de bal niet tegen de netten. Anderlecht toonde zich daarentegen wel efficiënt. In het ultieme slot van de wedstrijd wisten Teodorczyk (2x), na een hoekschop en op strafschop, en Bruno zich nog op het scorebord te plaatsen. Anderlecht komt door deze overwinning samen met Saint-Etienne, dat met 1-2 won bij Qabala, op kop in groep C. Beide ploegen tellen acht punten. Daarna volgen Mainz (5) en het puntenloze Qabala.

Genk met spectaculaire nederlaag

Racing Genk ging bij Athletic Bilbao verliezen met 5-3. Aritz Aduriz was de man van de match met vijf goals. Hij is de eerste speler ooit die vijf keer scoort in een Europa League-duel. Voor Genk scoorden Bailey, Ndidi en Susic in de doelpuntenkermis.

Athletic Bilbao begon de partij het best en Aduriz bracht de thuisploeg al na acht minuten op voorsprong. Aduriz, vorig seizoen al topschutter van de Europa League, profiteerde van getalm van Genk-doelman Bizot om de bal tussen zijn benen te spelen. Genk was al vroeg op achtervolgen aangewezen. De Limburgers voetbalden aardig mee met de Spaanse subtopper, maar kregen na 24 minuten een tweede opdoffer te verwerken. Castagne legde Muniain neer in de zestien en Aduriz zette de strafschop feilloos om: 2-0.

Genk was nu helemaal wakker en reageerde vier minuten later. Pozuelo bediende in het centrum Bailey, die Athletic-doelman Herrerin het nakijken gaf: 2-1. Bilbao bleef echter ook dreigen en na een fout van Colley maakte Aduriz op slag van rust, opnieuw vanop de stip, zijn derde goal van de avond, een zuivere hattrick.

Ook na de pauze bleven de Genkenaars de evenknie van hun Baskische tegenstrevers. Na nauwelijks vijf minuten knikte Ndidi een voorzet van Buffel hard tegen de touwen: 3-2. De wedstrijd golfde goed op en af, maar het was toch weer Bilbao dat scoorde. Wie anders dan Aduriz vlamde na 74 minuten met zijn vierde de 4-2 op het bord. Genk leek in de touwen te liggen, maar niets bleek minder waar. Vijf minuten na de 4-2 tikte Susic, na een knappe dribbel van Bailey, de 4-3 voorbij Herrerin. De troepen van Peter Maes knokten nog voor een gelijkmaker, maar die viel niet meer uit de lucht. Aan de overkant legde opnieuw Aduriz, opnieuw vanop de stip, drie minuten in blessuretijd de eindstand vast.

In de andere wedstrijd in groep F speelden Sassuolo en Rapid Wenen 2-2 gelijk. Genk en Bilbao (beiden 6 punten) gaan zo aan de leiding in de groep, gevolgd door Sassuolo en Rapid Wenen (beiden 5 punten).