Dortmund en Warschau zorgen voor CL-doelpuntenrecord: 8-4

© REUTERS

Juventus, Real Madrid, Bayer Leverkusen, AS Monaco en Leicester City verzekerden zich dinsdagavond van een plaats in de achtste finales van de Champions League. Dortmund, dat al geplaatst was, zorgde met een 8-4 tegen Warschau voor een nieuw doelpuntenrecord.

Het al geplaatste Dortmund kwam uit tegen Legia Warschau, dat zonder supporters naar Duitsland moest afzakken. Bij de bezoekers uit Polen stond Vadis Odjidja, vorige speeldag goed voor een pareltje tegen Real Madrid, opnieuw in de basis. De rode lantaarn van groep F kwam via Prijovic (10.) snel op voorsprong, maar lang duurde het feestje niet. Kagawa (17. en 18.) bracht Dortmund in twee minuten op en over Legia, het begin van een doelpuntenfestijn van formaat. Tussen minuut 17 en minuut 36 vielen maar liefst zes doelpunten. Sahin (20.) dikte eerst aan tot 3-1, waarna Prijovic (24.) de Polen met de 3-2 opnieuw hoop gaf. Die hoop bleek echter van korte duur: Reus (29.) en Dembélé (32.) brachten Dortmund op een geruststellende 5-2 voorsprong. Nog bleek de doelpuntenhonger van thuisploeg niet gestild, Reus (52.) zorgde net na rust voor de 6-2. Kucharczyk (57.) milderde tot 6-3. Passalack (81.), voor Dortmund, en Nikolic (83.), voor Legia, dikten de vooroorlogse score aan tot 7-4.

Reus (90+2.), die na een halfjaar blessureleed zijn wederoptreden maakte, zorgde met zijn derde van de avond voor het record van doelpuntrijkste wedstrijd in de Champions League-geschiedenis.

Het vorige rerord stond op naam van Monaco en Deportivo La Coruna. In november 2002 werd het 8-3 in het prinsdom.

In de geschiedenis van de Europa Cup I werd er slechts in één duel vaker gescoord. Feyenoord verpulverde op 17 september 1969 KR Reijkjavik met maar liefst 12-2.

Real met nipte winst

Heel wat minder doelpunten in de andere wedstrijd in groep F. Real Madrid won met het kleinste verschil op bezoek bij Sporting Lissabon. Varane (29.) bracht de Koninklijke net voor het halfuur op een 0-1 voorsprong. Tien minuten voor tijd zorgde Silva vanop de stip voor de gelijkmaker, maar Benzema (87.) kopte net voor tijd de winning goal voorbij Patricio en schonk zijn ploeg zo een ticket voor de achtste finales. Zowel Sporting, derde met 3 punten, als Legia Warschau, laatste met 1 punt, zijn uitgeschakeld en nemen het op de laatste speeldag tegen elkaar op voor een plaatsje in de zestiende finales van de Europa League.

Tottenham uitgeschakeld

In groep E heeft Monaco zich met een 2-1 overwinning tegen Tottenham verzekerd van de knock-outfase. Bij de bezoekers uit Londen zat Jan Vertonghen verrassend op de bank. Moussa Dembele, startte wel, maar werd na 65 minuten naar de kant gehaald. Monaco dicteerde de wet, maar liet het ondanks een strafschop na te scoren voor rust. Dat gebeurde wel na rust, Sidibé (48.) bracht de thuisploeg kort na de pauze op een verdiende voorsprong. Tottenham kwam echter snel langszij via Kane (52.), die vanop de stip scoorde. Monaco reageerde meteen en Lemar (53.) bracht zijn ploeg een minuut later opnieuw op voorsprong, genoeg voor de overwinning en een ticket voor de achtste finales van het kampioenenbal.

Eerder op de avond speelde CSKA Moskou en Bayer Leverkusen 1-1 gelijk. Bijgevolg plaatst Leverkusen zich en kampen Tottenham en Moskou op de laatste speeldag voor een plaats in de Europa League.

Juventus met late zege

In groep H heeft Juventus de leiding overgenomen na een 1-3 overwinning op het veld van Sevilla. De thuisploeg kwam via Pareja (9.) snel op voorsprong, maar moest na een tweede geel voor Vazquez (36.) na iets meer dan een half uur al met tien verder. Marchisio profiteerde van het overwicht en maakte in de toegevoegde tijd van de eerste helft vanop de stip gelijk. Bonucci (84.) en Mandzukic (90+4.) schonken de bezoekers uit Turijn de overwinning, de leidersplaats in groep H en een ticket voor de volgende ronde.

In de andere wedstijd is Olympique Lyon met 0-1 gaan winnnen op het veld van Dinamo Zagreb. Lacazette zorgde in de 72e minuut voor de enige treffer van de wedstrijd. Lyon, dat 7 putnen telt, en Sevilla, dat tweede staat met 10 punten, maken op de laatste speeldag in een onderling duel uit wie zich plaatst voor de achtste finales. Dinamo Zagreb is met 0 punten uitgeschakeld.