Drie op een rij: dit wordt het weekend van de supercups

© Reuters
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael Medewerker Sport/Voetbalmagazine

Een Schaal, een Schild en een Bokaal. In Nederland, Engeland en Duitsland wordt dit weekend de supercup gespeeld. Waar kunnen we ons aan verwachten?

In het weekend van 5 en 6 augustus worden er drie supercups gespeeld in onze buurlanden. Zaterdag staan de Johan Cruijff Schaal (Nederland) en de DFL-Supercup (Duitsland) op het programma. Zondag strijden onze buren over het Kanaal om de FA Community Shield. Een vooruitblik.

Johan Cruijff Schaal

De Johan Cruijff Schaal kent sinds dit seizoen een nieuw concept. Landskampioen Feyenoord krijgt het thuisvoordeel en de uitploeg, bekerwinnaar Vitesse, krijgt een beperkt aantal tickets. In België kent de supercup al jaren die formule. Op 22 juli won kampioen Anderlecht met 2-1 van Zulte Waregem in het eigen Astridpark. Essevee moest het doen met 1025 tickets.

Enkele voetballiefhebbers in Nederland kunnen zich moeilijk vinden in die nieuwe regeling, dus is er bij onze noorderburen een klein relletje ontstaan. Wees dus maar niet verwonderd wanneer u zaterdag op het televisiescherm een leeg supportersvak van Vitesse ziet.

Wat wel nog hetzelfde is gebleven in Nederland, is dat de supercup wordt gespeeld een week voordat de Eredivisie van start gaat. Ook de inzet is nog steeds onveranderd. ‘Een prijs is een prijs’, zegt Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst in Voetbal International. ‘Het wordt een interessant duel, een week voor de competitie. Het geeft een indicatie hoe ver we staan. Bovendien is het al lang geleden dat de club de Cruijff Schaal nog eens kon winnen.’

Een prijs is een prijs voor Giovanni van Bronckhorst
Een prijs is een prijs voor Giovanni van Bronckhorst© Reuters

Voor Vitesse is het de eerste keer dat ze mogen meedingen naar de Johan Cruijff Schaal. De wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar is nog maar sinds 1996 bekend onder die naam. Voor Feyenoord is het hun derde deelname aan de Nederlandse supercup. In 2008 en 2016 was PSV telkens te sterk, maar in 1999 kon het wel vieren. Toen wonnen de Rotterdammers met 3-2 tegen aartsrivaal Ajax.

DFL-Supercup

De Duitse supercup werd in 2010, na een onderbreking van veertien jaar, voor het eerst weer gespeeld. Voorheen, tussen 1987 en 1996, werd er ook al een wedstrijd tussen de landskampioen en de winnaar van de DFB-Pokal gehouden, maar tussen 1996 en 2010 was er dus een onderbreking of werden er officieuze wedstrijden georganiseerd.

Sinds de herinvoering in 2010 namen of Bayern München of Borussia Dortmund of beide ploegen deel aan de wedstrijd. Logisch, want vanaf 2010 waren zij de enige twee clubs die de titel wisten te pakken in de Bundesliga. Ook nu staan beide clubs tegenover elkaar, net zoals vorig jaar. Toen was Bayern te sterk voor de Borussen. De twee voorgaande keren dat ze elkaar troffen, in 2013 en 2014, mochten de Zwart-gelen zegevieren.

Bayern werd de laatste vijf seizoen kampioen en is zaterdagavond de uitgesproken favoriet. Ook wat intrinsieke kwaliteiten betreft is de Rekordmeister in het voordeel. Langs de andere kant verkeert Bayern niet in goede vorm, integendeel. Hun laatste drie wedstrijden gingen telkens verloren. Zelfs een doelpuntje lukte niet in die wedstrijden tegen Napoli (2-0), Liverpool (3-0) en Inter Milan (2-0).

Maar ook Dortmund heeft de goede vorm nog niet te pakken. Ook zij slaagden er niet in om een van hun laatste drie wedstrijden winnend af te sluiten. Nederlagen tegen Atalanta (1-0) en Espanyol (1-0) en een gelijkspel tegen Bochum (2-2) bepalen hun mindere vormcurve.

Welke van de twee ploegen kan zaterdag, een week voor de competitiestart, uit die negatieve spiraal geraken?

Drie op een rij: dit wordt het weekend van de supercups
© Reuters

FA Community Shield

Traditiegetrouw is het Wembley Stadium in Londen de confrontatieplaats waar de kampioen van de Premier League en de FA Cup-winnaar elkaar treffen. Ver moeten de twee teams dit jaar dus niet reizen: zowel Arsenal als Chelsea is gehuisvest in de Engelse hoofdstad. Leuk extraatje: Tottenham, de aartsrivaal van Arsenal en Chelsea, werkt dit seizoen zijn thuiswedstrijden af in Wembley.

Arsenal-Chelsea is ook de strijd tussen twee dure aankopen die nog alles te bewijzen hebben voor hun nieuwe club. Langs de kant van de Blues moet Álvaro Morata voor doelpunten zorgen. Chelsea had 80 miljoen euro veil voor de centrumspits die overkwam van Real Madrid. Voor de Gunners moet Alexandre Lacazette de bal voorbij Thibaut Courtois proberen te schieten. Arsenal betaalde 53 miljoen euro voor de Fransman.

Naast Courtois treden er voor Chelsea mogelijk nog Belgen aan in de FA Community Shield. Michy Batshuayi en Charley Musonda jr. kregen tijdens de voorbereiding allebei speelminuten van Chelsea-manager Antonio Conte. Musonda zal er hoogstwaarschijnlijk niet bij zijn en Batshuayi zal moeten hopen op een invalbeurt, tenzij Conte Morata op de bank houdt. Die andere Belg bij Chelsea, Eden Hazard, blesseerde zich in juni op training met de Rode Duivels en is nog niet speelklaar. Hij brak toen zijn enkel en is daarvan nog niet volledig hersteld.

Belgen of niet, er zal gevoetbald worden in De Kuip, Wembley en het Signal Idunapark. En een ding is zeker: de winnaar kan al meteen zijn eerste prijs van het seizoen op zak steken.

Alexandre Lacazette
Alexandre Lacazette© Reuters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content