Duitsland eerste halvefinalist na magere 0-1 zege tegen Frankrijk

© Reuters

Duitsland heeft zich als eerste geplaatst voor de halve finales op het WK in Brazilië. In een spektakelarme kwartfinale in het Maracanastadion in Rio de Janeiro haalden de Duitsers het in een Europese clash met 0-1 van Frankrijk.

Bij de Mannschaft verraste bondscoach Joachim Löw door Miroslav Klose voor het eerst op dit WK een basisplaats te gunnen. In de verdediging mocht Mats Hummels opnieuw starten, nadat hij in de achtste finales tegen Algerije ziek verstek moest geven. Op het middenveld kregen Sami Khedira en Bastian Schweinsteiger beiden het vertrouwen. Door de verschuivingen verdwenen Per Mertesacker, Mario Götze en de geblesseerde Shkodran Mustafi uit de ploeg.

Bij Frankrijk koos bondscoach Didier Deschamps voor Antoine Griezmann in de plaats van de tegen Nigeria tegenvallende Olivier Giroud. In een magere eerste helft hadden beide teams te veel schrik voor een tegentreffer, waardoor er amper doelkansen te noteren vielen. Het was dan ook geen toeval dat het doelpunt voortvloeide uit een stilstaande fase. Toni Kroos schilderde een vrije trap op het hoofd van Mats Hummels, die Raphaël Varane in de lucht aftroefde en zo de openingstreffer onhoudbaar voorbij doelman Hugo Lloris kopte (0-1).

Frankrijk zocht enkele keren de ruimte in de rug van de Duitse verdediging, maar veel leverde dat niet op. Een schot van Mathieu Valbuena was het belangrijkste Franse wapenfeit, Manuel Neuer stond – zoals altijd – paraat.

Ook na de pauze veranderde het spelbeeld niet. Het was opmerkelijk dat het frivole Frankrijk er maar niet in slaagde de Duitse verdediging te ontregelen. ‘Les Bleus’ dreigden wel via Varane en Benzema, maar de beste kans was toch nog voor de Mannschaft. Op een scherpe uitbraak konden topschutter Thomas Müller en invaller André Schürrle (2x) de Fransen echter de doodsteek niet geven.

Deschamps bracht met Remy en Giroud twee nieuwe aanvallende krachten, maar ook zij konden niets meer forceren. Benzema kon in de toegevoegde tijd nog verlengingen uit de brand slepen, maar Neuer bracht redding met een armveeg. Duitsland plaatste zich zo voor de vierde keer op rij voor de halve finales. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content