Duitsland won nog nooit van Italië op groot toernooi

© AFP

Jongste ploeg op EK kan in halve finale geschiedenis schrijven.

Duitsland is torenhoog favoriet voor de halve finale tegen Italië op het EK voetbal in Polen en Oekraïne, maar heeft wel de statistieken tegen: de Mannschaft kon de Squadra Azzurra nog nooit verslaan op een EK of WK.

Van de zeven duels die beide landen tot dusver uitvochten op de titeltoernooien won Italië er drie en eindigden er vier op een draw. Zo was het latere winnaar Italië dat in 2006 de hoop van de Duitsers om in eigen land wereldkampioen te worden, aan diggelen sloeg in de halve finales met twee late doelpunten in de extra tijd. Oefeninterlands meegeteld stonden de Mannschaft en de Squadra Azzurra al 30 keer tegenover elkaar. Italië won veertien keer, Duitsland zeven.

Zelfvertrouwen

De spelers nemen geen boodschap aan die statistieken. Hoewel Duitsland de jongste ploeg op het EK heeft, won het als enige land al zijn wedstrijden op het toernooi.

Op de UEFA-website blaakt Mesut Özil van het zelfvertrouwen. “We kijken uit naar de halve finale, die zeer moeilijk zal worden. Maar we kunnen iedereen verslaan. De Italianen zijn verbazend sterk en verdienen hun plaats bij de laatste vier, maar als wij ons spel spelen, zullen we hen verslaan. Ik kan nog beter en dat zal ik tegen Italië bewijzen”.

Indruk

De Duitsers geven wel toe dat Andrea Pirlo een diepe indruk heeft nagelaten met zijn prestaties en vooral zijn Panenka-penalty tegen Engeland. Özil: “Hij is van wereldklasse. Hoe hij die penalty omzette, karakteriseert hem. Hij speelt al jaren op het hoogste niveau.”

Doelmannentrainer Andreas Köpke, die met Duitsland Europees kampioen werd in 1996, beaamt dat: “Die penalty was brutaal. Uiteraard herinneren we ons de vorige duels, waaronder dat van 2006, maar dat ligt in het verleden en telt nu niet meer.”

Geen De Rossi en Abate?

Italië moet het tegen Duitsland mogelijk zonder middenvelder Daniele De Rossi en verdediger Ignazio Abate stellen. Beide spelers liepen in de kwartfinale tegen Engeland spierblessures op. Beiden worden nog onderzocht door teamdokter Enrico Castellacci.

Juventus-verdediger Giorgio Chiellini was in de derde groepswedstrijd van de Italianen tegen Ierland (2-0 winst) uitgevallen met een dijspierblessure en miste de kwartfinale tegen Engeland, maar kan opnieuw trainen. Of hij tegen Duitsland ook opnieuw inzetbaar is, blijft nog een vraagteken. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content