Duitsland zwoegt zich voorbij Algerije (2-1)

© REUTERS

Na de Rode Duivels heeft ook Duitsland het bijzonder moeilijk gehad met het stugge Algerije. In de achtste finale van het WK in Brazilië kon de Mannschaft kon pas in de verlengingen afstand nemen van de woestijnvossen.

Drievoudig wereldkampioen Duitsland heeft zich maandag geplaatst voor de kwartfinales op het WK in Brazilië. In het Beira-Riostadion in Porto Alegre had Duitsland in de achtste finales wel verlengingen nodig tegen Algerije (2-1), omdat er na negentig minuten nog niet gescoord was. Een doelpunt van invaller André Schürrle na 92 minuten bleek de doodsteek te zijn voor een uitgekookt Algerije. Nadien zorgden Mesut Özil (120.) en Abdelmoumene Djabou (120.+1) voor de 2-1 eindstand.

In de kwartfinales neemt Duitsland het op 4 juli (18u) op tegen Frankrijk, dat eerder op de dag Nigeria met 2-0 uit het toernooi kegelde.

Revanche

De Duitse bondscoach Joachim Löw moest voor de wedstrijd nog puzzelen nadat hij zijn verdediger Mats Hummels wegens ziekte zag uitvallen. Shkodran Mustafi was zijn vervanger in de basiself. Op het middenveld kreeg Bastian Schweinsteiger de voorkeur op Sami Khedira. Lukas Podolski was er door een blessure niet bij, waardoor Mario Götze opnieuw mocht starten. Bij de Algerijnen voerde bondscoach Vahid Halilhodzic vijf wissels door in vergelijking met de ploeg die tegen Rusland (1-1) de kwalificatie voor de tweede ronde afdwong. Zo moesten Bougherra, Brahimi en Djabou van op de bank toekijken en kreeg oud-kapitein Lacen een basisplaats.

De Algerijnen waren uit op revanche voor de Schande van Gijon. Op het WK van 1982 gooiden het toenmalige West-Duitsland en Oostenrijk het in de laatste wedstrijd op akkoordje, waardoor beide landen dankzij de gearrangeerde 1-0 zege voor West-Duitsland doorstootten naar de volgende ronde en Algerije uitgeschakeld werd.

Algerijnse keeper 90 minuten ongenaakbaar

Algerije begon dus met extra motivatie aan de wedstrijd en etaleerde dat in de beginfase. Aanvaller Slimani was tot twee keer toe dichtbij de openingstreffer, maar eerst stond Manuel Neuer in de weg en bij de tweede mogelijkheid werd zijn doelpunt terecht afgekeurd voor buitenspel. De Algerijnen lieten eerder dit toernooi – onder meer in het groepsduel tegen de Rode Duivels – al zien dat ze vanuit een uitstekende organisatie kunnen voetballen en ook de Mannschaft kwam tegen de Noord-Afrikanen niet aan spelen toe. Met de rust in zicht kregen de Duitsers dan toch eens een kans, maar doelman Rais M’Bohli had een uitstekende redding in huis op de poging van Götze.

Ook na de pauze bleven ‘Les Fennecs’ verbazen. Er kwam meer ruimte waardoor de Duitsers via invaller André Schürrle en aanvoerder Philipp Lahm ook kansen kregen, maar de Algerijnen bleven levensgevaarlijk op de tegenaanval. Er was een uitstekend meevoetballende Neuer nodig om Slimani en even later ook Feghouli van een doelpunt te houden. De Duitsers konden hun overwicht de hele wedstrijd niet in kansen omzetten, maar in de slotfase waren de beste mogelijkheden toch voor hen. Müller en Schweinsteiger geraakten echter niet voorbij M’Bohli, waardoor er verlengingen gespeeld moesten worden.

Geniale ingeving

De eerste verlenging was nog maar net op gang gefloten toen Duitsland besloot toe te slaan. Schürrle – hetzij met een geniale ingeving of met een gelukje – werkte het leer met een hakje dan toch voorbij M’Bohli (1-0). Algerije hing in de touwen en kon geen vuist meer maken. Op het einde van de tweede verlenging zorgde Özil voor de 2-0, de tegentreffer van invaller Djabou kwam te laat (2-1). (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content