Wat zit er achter de metamorfose van Batshuayi in Dortmund?

© belgaimage
Thomas Bricmont

Na anderhalf jaar van twijfels bij de Blues van Chelsea kende Michy Batshuayi een droomstart bij Borussia Dortmund. Wat zit er achter die metamorfose?

Alles ging plots bliksemsnel. Een tiental minuten voor de transfermarkt in Duitsland sloot, op 31 januari om 18 uur, werd Michy Batshuayi officieel uitgeleend aan Dortmund, dat anderhalf miljoen euro zou neertellen voor zijn diensten. Twee dagen later scoorde de opvolger van Pierre-Emerick Aubameyang twee keer op verplaatsing in Keulen en hij gaf de beslissende pass op André Schürrle, die voor de belangrijke overwinning zorgde (2-3). Een droomstart voor het nummer 44. Maar daar hield het niet op voor Batshuayi. Twee wedstrijden later, allebei thuis, tegen Hamburg in de competitie en tegen Atalanta Bergamo in de 1/16e finales van de Europa League, is de Belgische international betrokken bij acht goals van zijn nieuwe ploeg. Batsman tekent voor de enige treffer tegen HSV en zorgt tegen de Italianen voor een ommekeer met de laatste twee goals in de 3-2-overwinning. Het regent superlatieven. De invloedrijkste Duitse krant, Bild, titelt: ‘Borussia heeft zijn nieuwe Auba’. Spiderman Aubameyang lijkt snel vergeten te zijn, ondanks vijf geweldige seizoenen in het Ruhrgebied (98 goals in 144 wedstrijden). De aanvaller uit Gabon was even oud als Batshuayi (24) toen hij in Dortmund neerstreek en zorgde voor een ‘snelheidsrecord’ door de kaap van de vijf goals al te ronden na amper 349 minuten op het veld. Maar de Belg had daar slechts 270 minuten voor nodig.

De komst van Michy Batshuayi moet een nieuwe wind laten waaien door het Ruhrgebied.

Nadat het hem lange tijd niet zo goed verging bij Chelsea, blinkt Michy uit van zodra hij voet op Duitse bodem zette. ‘We hadden heel snel door dat hij voor ons tot het uiterste wilde gaan om ons te helpen onze doelen te bereiken’, zei trainer Peter Stöger op de persconferentie na de zege tegen Atalanta. ‘We weten dat hij heel veel persoonlijkheid heeft. Ik ben niet verrast dat hij al meteen zulke statistieken haalt.’

Terwijl de jonge Michy al van bij Standard maar één ding voor ogen leek te hebben, de goal, is het palet van de Brusselse aanvaller nu veel breder geworden. Tegen Bergamo toonde hij alle kenmerken van een complete spits. Meermaals zakte hij terug om de tegenaanval op gang te brengen, terwijl hij zich ook sterk toonde in het bijhouden van de bal zodat zijn ploegmaats konden aansluiten (Aubameyang kreeg weleens het verwijt dat hij dat aspect miste). Michy toonde zich ook erg geïnspireerd bij het droge afstandsschot waarmee hij de gelijkmaker aantekende en liet ten slotte zien dat hij explosief is en sluw als een vos in de rechthoek bij zijn late treffer in de 90e minuut. En zoals de Duitse pers het terecht onderstreepte: André Schürrle is een van de spelers die enorm gebaat zijn bij de komst van de Belgische international doordat die zo vreselijk veel loopt.

‘Michy doet het wonderbaarlijk goed. Hij zoekt prima de diepte, maar kan ook als targetman fungeren voor de middenvelders’, stipte Mario Götze aan.

Moeilijk seizoen

Vorige zondag, op het hobbelige veld van Borussia Mönchengladbach, was Michy Batshuayi offensief minder aan het feest. Hij kwam weinig aan de bal, maar werkte hard. En Dortmund won, de vierde zege in evenveel wedstrijden voor de Rode Duivel. 5500 fans maakten de korte verplaatsing naar het andere Borussia mee voor een wedstrijd in de top van de Bundesliga die kaderde in de strijd om een Champions Leagueticket. Onder hen heel wat nieuwe bewonderaars van de Belgische international, sommigen met een masker op dat zijn gezicht voorstelde, anderen met een Belgische vlag op de tribunes. Het stormachtige debuut van Batshuayi brengt weer wat zonlicht in een club die een moeilijk seizoen kent, ook al staat ze na de zege van zondag voorlopig op een tweede plaats in het klassement (het duel tussen Leipzig en Frankfurt vond maandagavond plaats). De Duitse kampioen van 2012 bokst niet in dezelfde gewichtsklasse als Bayern München, dat eenzaam aan kop gaat met 19 punten voorsprong.

De baas van Borussia Dortmund, Hans-Joachim Watzke, liet zich onlangs erg hard uit over de huidige kern. Hij sprak van een mentaliteitsprobleem en dreigde de kern flink dooreen te gooien aan het einde van het seizoen. In de Champions League was Dortmund al op zijn grenzen gebotst door derde te eindigen in een weliswaar lastige groep met Real Madrid en Tottenham. Heel wat vedetten van Dortmund hebben hun ware gelaat nog niet getoond, zoals middenvelder Nuri Sahin, verdediger Sokratis of doelman Roman Burki. Ondanks enkele jonge beloften, zoals Jadon Sancho (17) en Alexander Isak (18), modderde de ploeg vaak maar wat aan dit seizoen.

Michy Batshuayi: 'Ik heb een toestel om aan mijn spiergestel te werken en een kokkin die uitgebalanceerde maaltijden bereidt. Ik probeer ervoor te zorgen dat alle details in orde zijn.'
Michy Batshuayi: ‘Ik heb een toestel om aan mijn spiergestel te werken en een kokkin die uitgebalanceerde maaltijden bereidt. Ik probeer ervoor te zorgen dat alle details in orde zijn.’© belgaimage

Meester-communicator

De komst van Michy Batshuayi moet een nieuwe wind laten waaien door het Ruhrgebied. En naast zijn voetbaldaden weet de spits ook hoe hij de fans moet inpakken. ‘Waarom ik naar Dortmund gekomen ben? Ik hou van Borussia, geel en zwart zijn mijn favoriete kleuren want ik hou van Batman en van Spongebob. Ik wil elke wedstrijd scoren voor de Gele Muur. Als jonge speler heb je speeltijd nodig om je te kunnen ontwikkelen. Hier voel ik dat ik het vertrouwen krijg, daarom speel ik ook met veel vertrouwen. Het is hier echt perfect, als één grote familie.’

Zonder dat hij er schijnbaar moeite moet voor doen is Michy door de jaren heen een kei in communicatie geworden. De tijd dat hij voor de Belgische pers de bad boy was, een nieuwe Mario Balotelli, ligt ver achter ons. Batsman hanteert nu de codes van een eeuwige adolescent, vaak lachend en met een ontwapenende charme. En achter hem staat een zeer efficiënte entourage op het gebied van communicatie, die voornamelijk werk maakt van de sociale media. Zijn toon is raak en hij is minder voorspelbaar of doorsnee dan de meeste spelers van zijn kaliber.

Batshuayi heeft het WK in Rusland rood aangestreept in zijn agenda. Hij kan het zich niet voorstellen dat hij er niet bij zou zijn.

‘Ik heb gehoord dat de job van Batman vacant was bij Dortmund en dus heb ik die aanvaard’, zo kondigde hij zijn komst aan op Twitter.

Door die transfer werd hij op Twitter in enkele dagen tijd 250.000 volgers rijker. Hij heeft er nu 1,4 miljoen en 1,6 miljoen op Instagram. Michy Batshuayi, dat is ook een look, een goeie kijk op de dingen en een markant hoofd met een glimlach die bij de media en de sponsors in de smaak vallen. Vorige vrijdag werd Michy bij het begin van de avond omringd door talrijke millennials, die op een sponsorevent van Adidas in Dortmund met hem een selfie wilden maken.

In Duitsland rijst de ster van Batshuayi, maar ook Frankrijk is hem niet vergeten. Hij staat op de voorpagina van L’Equipe en verschijnt binnenkort in de grootste Franse voetbaltalkshow, Canal Football Club.

De blues van Chelsea

Zijn glimlach mag nu wel breed zijn, de laatste maanden bij Chelsea waren meer dan woelig. Hij vertelde het zelf voor de microfoon van Sporza: ‘Ik heb het niet altijd gemakkelijk gehad bij Chelsea. Op de bank zitten, dan scoren, maar toch weer naar de bank verwezen worden, dat is geen simpele situatie om mee om te gaan voor een aanvaller.’

Nochtans geloofde Batshuayi er bij het begin van dit seizoen wel in dat het lot hem gunstig gezind zou zijn, nadat hij ook al een prima seizoenseinde kende vorig jaar, met name door de goal op het veld van Leicester die de titel opleverde.

Maar de voorbereiding van de Batsman was misleidend. Topprestaties in prestigeduels (twee goals tegen Arsenal, een assist tegen Real Madrid), dat wel, maar het was moeilijk opboksen tegen de 80 miljoen euro die in de zomer werd uitgegeven voor Alvaro Morata. En Antonio Conte mocht dan al gecharmeerd zijn door de kwaliteiten van de Rode Duivel bij de uitwedstrijd van de Squadra Azzurra in Brussel in november 2015, hij heeft van hem nooit een prioriteit gemaakt. Batshuayi heeft nogal wat vrijheid nodig om zijn talent te ontplooien, terwijl het spelsysteem van de Italiaanse coach nogal rigoureus is, zelfs machinaal. Op training wordt alles voortdurend herhaald, met precieze looplijnen die het actieterrein van het nummer 9 beperken. Maar Batshuayi voegde zich er in de zomer nochtans naar. Hij wilde graag in zijn kansen geloven, ook al waren er contacten aangeknoopt met Monaco enkele maanden nadat ook PSG al eens naar hem geïnformeerd had. Ook een aantal Engelse clubs toonde interesse, West Ham en Tottenham deze winter nog. Want ondanks erg weinig speeltijd sinds zijn komst naar de Premier League (588 minuten op een mogelijk totaal van 5580 en slechts vier basisplaatsen), wist hij wel voordelige statistieken te behalen (10 goals in 25 wedstrijden met de Blues). Batsman nam trouwens afscheid van Londen met twee goals in de beker tegen Newcastle. Drie dagen nadien tekende hij bij Borussia Dortmund, waardoor Aubameyang naar Arsenal kon. Chelsea trok ook nog Olivier Giroud aan (aangezien Morata nog niet scoorde in 2018 en rugklachten heeft).

Hoewel hij nog altijd het gedrag van een adolescent vertoont en vorig seizoen privéproblemen kende, die perfect toegedekt werden door zijn entourage, toont de Batsman zich sinds zijn transfer naar Marseille toch een echte prof. ‘Ik heb een persoonlijke kinesist, die meerdere keren per week langskomt om blessures te voorkomen. Ik heb ook een toestel om aan mijn spiergestel te werken en een kokkin die uitgebalanceerde maaltijden bereidt. Ik probeer ervoor te zorgen dat alle details in orde zijn’, vertelde hij ons. De 24-jarige aanvaller heeft het WK in Rusland rood aangestreept in zijn agenda. Hij kan het zich niet voorstellen dat hij er niet bij zou zijn. Dat Kevin de Bruyne via de Bundesliga passeerde (Werder Bremen en vervolgens Wolfsburg) nadat hij werd genegeerd door José Mourinho, kan alleen maar een bron van inspiratie geweest zijn.

Gekomen om te blijven?

Toen hij vorige maand voor Borussia Dortmund koos, had Michy Batshuayi keuze in overvloed. Vier clubs droegen zijn voorkeur en die van zijn entourage weg: FC Sevilla, AS Roma, Tottenham en Dortmund. Eigenlijk had hij wel de bedoeling om in de Premier League te blijven, maar er kon geen sprake van zijn dat hij het statuut van doublure van Alvaro Morata zou inruilen om invaller voor Harry Kane te worden. Aangezien Pierre-Emerick Aubameyang zou vertrekken wanneer de Rode Duivel kwam, leek de Duitse piste de interessantste op korte termijn. Bij Borussia wreven ze zich in de handen. In die mate zelfs dat Bild er gewag van maakte dat het bestuur van geel-zwart misschien de 64 miljoen die ze van Arsenal kregen voor Aubameyang, aan het einde van het seizoen zouden uitgeven om Batshuayi definitief aan te trekken. Volgens een ander gerucht, ditmaal van de Daily Mail, zou Chelsea bereid zijn tot een ruil van de Belg met het jonge Amerikaanse talent Christian Pulisic (19) van Dortmund, een naam die ook genoemd wordt bij Liverpool en Manchester United.

Het enige wat vandaag vaststaat, is dat er voor Roman Abramovitsj en zijn vertrouwelinge Marina Granovskaja van niks anders sprake kan zijn dan van uitleenbeurten zonder aankoopoptie. Heel wat kernspelers zouden nochtans steeds meer moeite hebben met de methodes van Antonio Conte. Men fluistert dan ook dat diens dagen geteld zouden zijn. Ook de CEO van Dortmund, Hans-Joachim Watzke, bevestigde dat hij onmogelijk een uitleenbeurt met optie had weten te bedingen: ‘Wanneer Roman Abramovitsj neen zegt, dan is het neen.’ Het staat als een paal boven water dat Batshuayi niet van plan is terug te keren naar Londen als Conte daar nog een derde seizoen zou mogen blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content