‘Eindelijk lijkt er een serieuze wil ontstaan om orde op zaken te stellen in het voetbal’

De UEFA vraagt de hulp van Europese politici om het voetbal ingrijpend te hervormen, zegt François Colin. ‘Vooral het onbegrensd verhuren van spelers is een doorn in het oog van de Europese voetballeiders’.

‘Zo kan het niet verder in het voetbal.’ Een uitspraak van niemand minder dan Angela Merkel. ‘De transferbedragen in het voetbal zijn waanzin en er is nood aan meer sportieve gelijkheid’, zei de oude en ook nieuwe bondskanselier van Duitsland een week voor de verkiezingen.

Het klonk als muziek in de oren van Aleksander Ceferin, de opvolger van Michel Platini aan het hoofd van UEFA. De Sloveen bewoog zich het voorbije jaar als een grijze muis door de voetbalwereld, maar blijkt vastberaden om de uitwassen in zijn sport aan te pakken.

‘Dit is hét moment om iets te doen om het voetbal eerlijker en beter te reguleren’, stelde Ceferin vorige week woensdag op het Buitengewone UEFA-congres in Genève, de woorden van Merkel in het achterhoofd.

Ceferin werkt in alle stilte aan een batterij maatregelen: ‘Het invoeren van een salarisplafond, het aanscherpen van de regels van financiële fair play, een hervorming van het transfersysteem, de oprichting van een compensatiekamer om de geldstromen te controleren, een beperking van de commissies voor makelaars, het invoeren van een luxetax op transfers die naar het jeugd- en vrouwenvoetbal afvloeit, een beperking van het aantal spelers dat mag uitgeleend worden en het totaal aantal spelers onder contract, een verbod op het co-eigendomsrecht van spelers en nieuwe regels om meer lokale spelers speelkansen te geven.’

‘Ik hoop op groen licht’, sloot de Sloveen af, die prompt de steun kreeg van FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Heel wat maatregelen die de bobo’s op het oog hebben, staan haaks op het Europees recht en kunnen slechts gewijzigd worden met de steun van de politieke wereld.

Eindelijk lijkt er een serieuze wil ontstaan om orde op zaken te stellen in het voetbal

Niet alleen Europa moet akkoord gaan, ook FIFPro (de internationale spelersvakbond) en de ECA (European Club Association) moeten meegaan in het verhaal. Na het exorbitante gedrag van Paris Saint-Germain op de transfermarkt zijn vele ogen opengegaan en lijkt er eindelijk een serieuze wil ontstaan om orde op zaken te stellen.

Vooral het onbegrensd verhuren van spelers is een doorn in het oog van de Europese voetballeiders. Onder andere vanwege het failliet van AC Parma (de club die in 1993 de finale van Europacup II won tegen Antwerp). AC Parma had op dat moment 226 voetballers, die bijna allemaal uitgeleend waren, op de loonlijst staan.

Het model kan echter ook veel geld opleveren. Gino Pozzo zet sinds 1993 het werk verder van zijn vader Giampaolo, die in 1986 eigenaar werd van een aantal clubs zoals Udinese en later Watford. Deze zomer verkochten de Pozzo’s Granada met veel winst aan een Chinees bedrijf.

Udinese heeft maar liefst 103 spelers onder contract. Zo stalden de Pozzo’s deze zomer onder andere vijf Colombianen en een Venezolaan van 19 en een van 20 jaar bij de reserven van de Spaanse tweedeklasser Valladolid.

‘De Pozzo’s verkopen clubs zoals ze spelers verkopen’, verklaarde Raffaele Poli, de verantwoordelijke van het CIES Football Observatory van de universiteit van Neuchâtel, in L’Equipe. ‘Puur commercieel doen ze het gewoon geweldig, maar als het gaat om het opleiden van spelers of het geven van kansen aan lokale voetballers zijn ze de antithese van goede clubleiders. Dit is de oligopolisering (een product of dienst die slechts door een klein aantal aanbieders wordt aangeboden) van het voetbal.’

Speculeren om geld te verdienen met de handel in voetbalvlees. De keerzijde van het Bosmanarrest. Het model-Pozzo met satellietclubs is intussen wijdverspreid. Roland Duchâtelet is eigenaar van Charlton Athletic, Carl Zeiss Jena en het Spaanse Alcorcon en de sterke man van STVV. Vitesse leeft bij de gratie van Chelsea, Cercle Brugge eet uit de hand van Monaco, Vichai Srivaddhanaprabha kocht na Leicester City ook OH Leuven, Vincent Tan is naast KV Kortrijk ook de baas bij Cardiff City en FK Sarajevo, Red Bull is eigenaar van RB Leipzig en Salzburg en Manchester City heeft na teams in New York en Melbourne zich ook ingekocht bij het Spaanse Gerona. Helaas, heel wat sterke spelers om straks dwars te gaan liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content