EK 2016: geen toernooi voor spitsen

© Belga Image

Opvallend op dit EURO 2016: geen van de topspitsen kon zijn stempel drukken op het toernooi. Veelal speelden ze in functie van een systeem. Heeft ‘de 9’ afgedaan, vraagt onze analist Guillaume Gautier zich af?

Bayern München, Atlético Madrid en Juventus: het zijn de drie laatste clubs van Mario Mandzukic. Niet van de minste dus, en toch schitterde hij niet op dit EK. De Kroatische spits leek helemaal verloren te lopen in zijn ploeg. Maar hij was niet alleen. De doelpuntenmaker die er niet aan te pas kwam: het liep als een rode draad door het toernooi. De keuze voor Romelu Lukaku leek meer te zijn gebaseerd op zijn cijfers in de Premier League dan op een doordacht systeem. Harry Kane en Jamie Vardy zagen nooit de ballen waar ze op rekenden. Robert Lewandowski, in wie velen de potentiële topschutter van het toernooi zagen, ontgoochelde.

EURO 2016 zal niet worden herinnerd om de prestaties van de nummers 9. Het klassement van de topschutters wordt vooral bevolkt door spelers die vanuit de tweede lijn opereerden. EURO 2016 was het toernooi van types als Antoine Griezmann, Eden Hazard en Gareth Bale. Zonder hun verrassende bewegingen was het schier onmogelijk om de versterkte defensies te verschalken. Het nummer 9 diende slechts als bliksemafleider, om de aandacht van de verdedigers weg te leiden van waar de actie zich echt afspeelde.

Het moderne voetbal leek zich in Frankrijk te openbaren als een voetbal zonder nummer 9. Slechts enkele uitzonderingen slaagden er toch in aansluiting te vinden bij de rest van hu elftal. Zoals Olivier Giroud, die een dankbaar aanspeelpunt was in de lucht voor een Franse ploeg bang om op te bouwen. Met Griezmann vormde hij een van de succesvolste duo’s van het toernooi. Kolbein Sigtorsson was indrukkend met het hoofd en belangrijk voor de offensieve impulsen van de IJslanders. Hij kan terugblikken op een geslaagd toernooi, net als Graziano Pellè, die in het Italië van Antonio Conte perfect werd gebruikt. Hij kreeg als opdracht om in de rug van de middenvelders van de tegenstander te duiken en daar met slimme deviaties bressen in het blok te slaan.

Maar wat dan te denken van Nani, de Portugese flankaanvaller die plots een 9 bleek te zijn? Zijn diepgang en beweeglijkheid in de zestien meter wisten een klassiek tekort bij Portugal uit, sinds Nuno Gomes zijn schoenen aan de haak hing. Wat ons bij de wat provocerende retorische vraag brengt: wat als de beste nummer 9 van het EURO 2016 nu eens géén 9 was?

Guillaume Gautier

Lees de volledige tactische analyse van het EK in onze +zone.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content