EK-duel tussen Montenegro en Rusland gestopt na incidenten

Het EK-kwalificatieduel tussen Montenegro en Rusland (groep G) is na 66 minuten definitief stopgezet. De Duitse scheidsrechter Deniz Aytekin oordeelde dat de veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden. Na het stopzetten ontstond een handgemeen tussen de teams.

Al na een halve minuut werd de wedstrijd in Podgorica een eerste keer stilgelegd. Dat gebeurde nadat de Russische doelman Igor Akinfeev door een vuurpijl op het hoofd geraakt werd. Pas na 35 minuten werd de wedstrijd hervat, zonder de naar het ziekenhuis afgevoerde Akinfeev. Volgens lokale media liep de keeper van CSKA Moskou brandwonden op maar bleef hij wel bij bewustzijn, en werd hij vooral uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Yuri Lodygin (Zenit Sint-Petersburg) kwam hem in het Russische doel vervangen.

Nadat de leider van de Montenegrijnse supporters via de stadionspeakers zijn excuses had aangeboden, waarbij hij verzekerde dat de ‘hooligan’ verantwoordelijk voor het incident werd geïdentificeerd, bleef het relatief rustig. Tot scheidsrechter Aytekin Rusland een gecontesteerde penalty toekende en Roman Shirikov vanop de penaltystip miste.

Die misser kon de gemoederen niet bedaren. Opnieuw werd het terrein met projectielen bestookt. Toen de Russische verdediger Dmitry Kambarov door één van die projectielen geraakt werd, vond de scheidsrechter het welletjes. Voor de spelers richting kleedkamers trokken, ontstond er ook nog eens een handgemeen tussen de teams, waarbij ook leden van de technische staff betrokken waren.

De UEFA wou nog niet op de feiten reageren. De Europese voetbalfederatie wacht de rapporten van de scheidsrechter en de UEFA-afgevaardigde af vooraleer stappen te ondernemen.

Servië vs Albanië

Het is al de tweede keer dat een wedstrijd in de huidige EK-kwalificaties wordt gestaakt. Op 14 oktober vorig jaar ging het in Belgrado mis tijdens het beladen duel tussen Servië en Albanië. Nadat een drone het stadion was ingevlogen met daaronder een vlag van Groot Albanië, ging het volledig mis op het veld en op de tribunes. Spelers gingen met elkaar op de vuist en enkele supporters renden het veld op. De Albanezen wilden vervolgens niet verder voetballen. De Europese voetbalfederatie UEFA kende Servië een reglementaire zege van 3-0 toe, maar bestrafte Servië ook met drie punten aftrek. Beide landen kregen een boete van 100.000 euro.