EK: Turkije als ‘beste derde’ geplaatst

© REUTERS

Turkije heeft zich als beste derde geplaatst voor het voetbal, dat volgende zomer in Frankrijk doorgaat. In totaal zijn nu 20 landen gekwalificeerd voor het EK.

Kroatië won magertjes met 0-1 in Malta dankzij een goal van Ivan Perisic (ex-Club Brugge). In groep H eindigen de Kroaten als tweede na Italië, dat in Rome met 2-1 won van Noorwegen. Nog in die poule hield Bulgarije de zege thuis tegen Azerbeidzjan (2-0). Italië totaliseert 24 punten, vier meer dan Kroatië. Noorwegen telt 19 punten en speelt barrages.

In groep A klopte Turkije voor eigen volk IJsland met 1-0 na een late treffer van Selcuk Inan. De Turken beëindigen de poule met 18 punten en stoten als beste derde rechtstreeks door naar het EK.

Nederland ging in Amsterdam met 2-3 onderuit tegen groepswinnaar Tsjechië en mist zo, als vierde in de poule, voor het eerst sinds 1984 een EK-eindronde.

Twintig landen zijn nu zeker van het EK in Frankrijk. Naast het organiserende land gaat het om (in alfabetische volgorde) Albanië, België, Duitsland, Engeland, IJsland, Italië, Kroatië, Noord-Ierland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Slovakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Zwitserland en Wales.

Acht landen strijden in barrages om de laatste vier tickets: Bosnië-Herzegovina, Denemarken, Ierland, Hongarije, Noorwegen, Slovenië, Oekraïne en Zweden. De loting voor de barrages vindt op 18 oktober plaats.

De loting voor de groepsfase van het EK wordt op zaterdag 12 december in Parijs gehouden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content