Emenalo stapt op als technische directeur van Chelsea na interne strijd met Conte

© REUTERS

De Nigeriaanse oud-verdediger, tussen 1989 en 1993 aan de slag bij RWDM, stopt na tien jaar als technisch directeur bij Chelsea.

Hugo Broos was zijn trainer bij RWDM, maar een onuitwisbare indruk liet de veertienvoudige international – die deelnam aan het WK van 1994 in de VS – niet achter in Molenbeek. Want Michael Emenalo (nu 52), die was overgekomen van de Amerikaanse universiteit van Boston, belandde na een wisselvallige heenronde uiteindelijk op de bank bij de tweede club uit Brussel.

Meer succes kende Emenalo, die zijn profloopbaan in 2003 stopzette bij het nietige Stockport County FC, in Londen. Daar belandde hij in oktober 2007 bij Chelsea, in het spoor van de Israëlische ex-manager Avram Grant. Aanvankelijk in de rol van scout van de tegenstanders, maar in november 2010 volgde er een promotie tot assistent van de Italiaanse hoofdcoach Carlo Ancelotti na het vertrek van Ray Wilkins. In juli 2011 zette eigenaar Roman Abramovitsj hem op de stoel van technisch directeur. Onder zijn beleid werden de Rode Duivels Thibaut Courtois, Eden Hazard, Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Michy Batshuayi aangeworven.

Emenalo vormde als bestuurslid één van de trouwste luitenanten van de steenrijke Rus, maar al sinds afgelopen zomer moest die zijn technisch directeur overtuigen te blijven. Voorzitter Bruce Buck aanvaardde nu zijn vertrek ‘met spijt’, verwijzend naar zijn grote impact op het transferbeleid en de successen de afgelopen jaren.

Favoriet doelwit

Maar Emenalo is eigenlijk het slachtoffer van de interne strijd op Stamford Bridge met manager Antonio Conte. De Italiaanse oud-international uitte de afgelopen weken en maanden constant kritiek op de aankooppolitiek. Directeur Marina Granovskaia en Emenalo vormden daarbij zijn favoriete doelwitten. De spelerskern zou volgens de succescoach te klein zijn, na het vertrek van onder anderen Kurt Zouma, Ruben Loftus-Cheek, Tammy Abraham en Nathaniel Chalobah.

Na het kampioenschap versterkten The Blues hun selectie nochtans met Alvaro Morata, Tiemoué Bakayoko, Danny Drinkwater, Antonio Rüdiger, Davide Zappacosta en Willy Caballero. Enkel de titularissen Nemanja Matic (Manchester United) en de door Conte uitgespuwde Diego Costa (Atlético Madrid) vertrokken uit Londen.

Emenalo, sinds afgelopen zomer ook in het bezit van zijn UEFA Pro Licencediploma, wordt verweten dat hij er niet in slaagde om Romelu Lukaku (van Everton naar Manchester United), Alex Sandro (die bij Juventus bleef), Alex Oxlade-Chamberlain (van Arsenal naar Liverpool) en Ross Barkley (langer bij Everton) te overtuigen voor een overgang.

Bezinning

‘Ik ben ongelofelijk fier op wat ik realiseerde’, verklaarde de oud-prof in de Engelse pers, verwijzend naar zijn drie titels, de FA Cup, de Ligabeker, de Champions League en de Europa League. Daarbij passeerden in totaal op tien jaar tijd evenveel managers de revue. Alhoewel hij als technisch directeur meteen aan de slag kan bij AS Monaco, wil Emenalo eerst even bezinnen over zijn onmiddellijke toekomst met zijn echtgenote en drie zonen (van elf, negen en zeven).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content