Europa League: Anderlecht laat de zege liggen, Genk en Gent winnen, Standard verliest nipt van Ajax

De Belgische teams deden het behoorlijk in de Europa League, met twee keer winst, een gelijkspel en een nipt verlies. Het verliezende Standard hangt een fikse boete boven het hoofd, nadat supporters met fakkels gooiden. Anderlecht liet na geflater in de slotseconden de zege liggen.

Anderlecht speelde ‘slechts’ 1-1 gelijk op het veld van Saint-Etienne nadat in de slotseconden een flater leidde tot de gelijkmaker.

Coach René Weiler verraste en dropte Youri Tielemans, die sneller dan verwacht weer speelklaar was na een blessure, meteen in de basis. Anderlecht begon snedig aan de partij. Bijna tekende Hanni voor de openingstreffer, maar de kopbal van de Franse Algerijn vloog tegen de paal. Het antwoord van de thuisploeg liet niet lang op zich wachten. Monnet-Paquet haalde de achterlijn en zette voor, maar Roux tikte de voorzet in het zijnet. Nadien verwaterde het spel. Saint-Etienne drong aan zonder gevaarlijk te zijn en Hanni mikte de beste kans voor de Brusselaars, een vrije trap centraal voor doel, ongevaarlijk over.

Na de pauze was er hetzelfde spelbeeld. Saint-Etienne slaagde er niet in Roef te bedreigen, terwijl ook Anderlecht met moeite tot bij Moulin geraakte. Stanciu waagde zijn kans door een voorzet van Tielemans op de slof te nemen, maar de Roemeen stuurde de bal richting de bovenste stadionring.

Op het uur brak de match plots open, toen Saint-Etienne-verdediger Lacroix bij een sliding de bal ongelukkig met zijn bovenarm devieerde. Ref Bezborodov aarzelde niet en wees resoluut naar de stip. Tielemans nam zijn verantwoordelijkheid en stuurde doelman Moulin onder een striemend fluitconcert de verkeerde kant op.

‘Les Verts’ schakelden na het tegendoelpunt een versnelling hoger, maar gevaar creëren lukte niet. Anderlecht kreeg enkele mogelijkheden om tegen te prikken, maar sprong te nonchalant om met de geboden ruimte. In het slotkwartier zette Saint-Etienne alles op alles en drukte het paars-wit tegen het eigen doel.

In de allerlaatste seconde van de toegevoegde tijd, toen de overwinning Anderlecht niet meer leek te kunnen ontsnappen, ging de Brusselse defensie aan het klungelen. Roef en Nuytinck hinderden elkaar bij een hoge bal, waardoor het leer pardoes voor de voeten van Roux viel. Die deponeerde de bal in het lege doel. Eerder op de dag verloor in groep C Qabala in eigen huis met 2-3 van Mainz.

Door het gelijkspel staat Anderlecht samen met Mainz op kop met vier op zes. Saint-Etienne (2 punten) en Qabala (0 punten) vervolledigen de stand. Op 20 oktober staat de derde speeldag op het programma. Anderlecht trekt dan naar Mainz, terwijl Saint-Etienne Qabala ontvangt.

Genk boven

KRC Genk hield de drie punten thuis. De spelersgroep van Peter Maes schoot tegen het Italiaanse Sassuolo uitstekend uit de startblokken en stond na amper acht minuten op voorsprong. Ndidi veroverde het leer op de rand van de zestien en bediende Pozuelo met een slim balletje. De Spaanse spelverdeler van de Limburgers zocht Karelis, die het leer voorbij de Italiaanse doelman tikte. Vijf minuten later torende Colley bij een hoekschop boven iedereen uit, maar zijn kopstoot strandde aan de verkeerde kant van de paal.

Sassuolo, vorig seizoen zesde in de Italiaanse Serie A, was wakker geschud en nam de match in handen. Biondini mocht van dichtbij aanleggen, maar plaatste het leer naast. Genk moest de bal aan Sassuolo laten, maar bleef de gevaarlijkste ploeg. Doelman Consigli moest zich volledig strekken om een schot van Susic te pareren, Bailey (25.) was goed gevolgd om de 2-0 binnen te duwen. De Jamaicaanse doelpuntenmaker kapte zich enkele minuten later opnieuw goed vrij, Consigli duwde zijn schot richting eerste paal in hoekschop. Genk speelde met vertrouwen en ging nadrukkelijk op zoek naar de 3-0. Voor de rust stuitte de alomtegenwoordige Bailey op Consigli, Ndidi kopte een metertje naast en het afstandsschot van Karelis scheerde de paal.

Genk kwam meteen na de pauze goed weg toen Walsh een overtreding maakte in het strafschopgebied. De scheidsrechter legde het leer voor een vrije trap op de rand van de zestien. Ook in de tweede helft bleef Bailey een gesel voor de Italiaanse verdediging. Na een slimme pas van Pozuelo schoot hij vanuit scherpe hoek op doelman Consigli. Net wanneer de wedstrijd begon te verwateren, legden Pozuelo en Buffel een knappe combinatie op de mat. De kapitein van Genk besloot op het uur in de verste hoek. Toch hadden de Limburgers hun schaapjes niet op het droge. Doelman Bizot moest zich vijf minuten na de 3-0 gewonnen geven op een afgeweken schot van Politano: 3-1. Sassuolo, in zijn openingsmatch nog de meerdere van het Spaanse Athletic Bilbao (3-0), bleef de druk opvoeren, maar de beste kansen van de match waren wel nog voor Genk. Bailey liep op de counter het hele veld af en dwong Consigli met zijn linker tot een puike redding.

In de blessuretijd kon invaller Samatta na een vlijmscherpe Limburgse counter niet de kroon op het werk zetten. Zijn schot werd op de lijn gekeerd door een Italiaans been. In de andere wedstrijd in groep F hield Bilbao de drie punten thuis tegen het Oostenrijkse Rapid Wenen, dat twee weken geleden Genk versloeg met 3-2. Daardoor ligt alles op een zakdoek in de poule van Genk. Elke ploeg won een wedstrijd en verloor er een. Op 20 oktober ontvangt Genk Bilbao, Sassuolo zakt af naar Oostenrijk.

Gent overtuigend

Eerder op de avond won AA Gent voor eigen publiek tegen het Turkse Konyaspor zijn tweede duel in de groepsfase van de Europa League met 2-0.

Een dominant AA Gent kwam na goed een kwartier wedstrijd op voorsprong in de Ghelamco Arena. Op de counter trapte Kenneth Saief een afvallende bal in één tijd in het dak van het doel. Coulibaly kreeg in minuut twintig een uitgelezen kans om de score te verdubbelen, maar miste oog in oog met de Turkse doelman zijn schot volledig. Na een knap uitgespeelde tegenaanval had Asare iets moois in gedachten, maar de Gentse kapitein raakte zijn omhaal niet goed. De Gentenaars dirigeerden de wedstrijd en kregen iets na het halfuur loon naar werken. Milicevic schilderde het leer op het hoofd van de vrijgelaten Renato Neto, die de 2-0 ruststand tegen de touwen kopte.

Konyaspor probeerde zich na de rust opnieuw in de wedstrijd te voetballen. AA Gent kreeg een eerste waarschuwing toen Turan het leer tegen de paal kopte, al werd er gevlagd voor buitenspel. Aan de overzijde draaide de ingevallen Perbet zich goed vrij, doelman Kirintili ging goed plat om de 3-0 uit zijn doel te houden. Konyaspor maakte zich meester van de bal, maar bleef ongevaarlijk in de zone van de waarheid. Rinne had weinig moeite met de schoten van Meha en Camdali.

In het slotkwartier kwam AA Gent opnieuw boven water. Coulibaly trapte tegen de vuisten van de Turkse doelman. Bij de daaropvolgende corner klom hij hoger dan zijn verdediger om vervolgens hoog over te koppen. Konyaspor kwam nog een keer dreigen via Meha, die vanuit scherpe hoek recht op doelman Rinne schoot.

In de slotminuten moest doelpuntenmaker Saief geblesseerd naar de kant. Van der Bruggen zorgde voor het laatste wapenfeit, zijn schot richting korte hoek werd van de lijn gekeerd.

In de andere wedstrijd in groep H zette Shakhtar Donetsk het Portugese Braga opzij met 2-0. De Oekraïners, in hun eerste groepswedstrijd met 0-1 te sterk voor Konyaspor, blijven met 6 op 6 aan de leiding. AA Gent is tweede met vier punten, Braga heeft 1 punt, Konyaspor blijft puntenloos laatste. Op 20 oktober maken de spelers van Hein Vanhaezebrouck de verplaatsing naar Oekraïne, Konyaspor ontvangt Braga.

Standard de mist in

Standard was de enige Belgische ploeg die niet won. Op bezoek bij Ajax gingen de Luikenaars met 1-0 de boot in.

De Amsterdam ArenA was voor de komst van Standard niet volledig volgelopen, en de supporters die toch naar het stadion waren afgezakt moesten de eerste minuten naar een dichte mist turen. Vlak voor de aftrap hadden de altijd vurige Luikse fans immers Bengaals vuur afgestoken, maar omdat het dak van de Amsterdam ArenA gesloten was wegens regen, kon de rook moeilijk ontsnappen en had er zich een heus mistgordijn over het veld gevormd.

Minstens drie fakkels belandden in een familievak met Ajax-supporters. Dat vak werd geëvacueerd. Standard hangt een fikse boete boven het hoofd.

In die dichte mist begon Ajax het snedigst aan de partij. Na pogingen van Klaassen en Kasper Dolberg, die werden gestuit door een attente Gillet, en een afstandsschot van Sanchez dat voorlangs vloog, mocht Standard blij zijn dat het niet tegen een vroege achterstand aankeek. Maar net toen de Amsterdamse druk even leek af te nemen, kwam Ajax op voorsprong. Dolberg liet na balverlies op het Luikse middenveld Gillet geen kans en schoof het leer via de paal tegen de netten.

Ajax nam na het doelpunt wat gas terug en Standard kwam beter in de match, maar verder dan enkele halve kansen kwamen de Rouches niet. En aan de overkant hield een goed naar binnen geknepen Fai Klaassen van de 2-0.

Standard kwam beter uit de kleedkamer en ging op zoek naar de gelijkmaker. Ajax-doelman Onana pakte zonder problemen een trap van Trebel en Edmilson mikte een vrije schietkans overhaast naast. Gaandeweg herstelde de thuisploeg opnieuw het evenwicht, en bijna telde Gudelj Standard helemaal uit, maar de vrije trap van de Serviër zoefde rakelings naast. Met Dompé, Legear en Mbenza bracht coach Jankovic nieuwe aanvallende krachten op het veld, en die laatste lukte bijna de gelijkmaker, maar zijn knappe krulbal stierf op de paal. Standard drong nog aan maar de Ajax-defensie gaf geen krimp meer.

In de andere wedstrijd in groep G versloeg Celta de Vigo Panathinaikos met 2-0. Ajax is voorlopig alleen leider in de poule met 6 op 6. Celta de Vigo volgt met vier punten, Standard telt één punt en Panathinaikos is nog puntenloos.