Europa League: Liverpool en Sevilla spelen finale

© REUTERS

Titelverdediger Sevilla en Liverpool nemen het op 18 mei in het Zwitserse Basel tegen elkaar op in de finale van de Europa League. Sevilla versloeg in eigen huis Shakhtar Donetsk, terwijl Liverpool met veel bravoure Villarreal opzij zette.

Liverpool, dat vorige week in Villarreal met 1-0 had verloren, kon niet rekenen op Divock Origi, die aan zijn herstel werkt na een enkelblessure. Christian Benteke was wel speelklaar, maar moest genoegen nemen met een plaats op de bank en viel in de negentigste minuut in. Coach Jurgen Klopp plaatste Simon Mignolet naar gewoonte tussen de palen.

Liverpool en Villarreal begonnen gretig aan de wedstrijd en het waren de bezoekers uit Spanje die via Gaspar voor het eerst voor doelgevaar zorgden. Het was echter Liverpool dat enkele minuten later na geharrewar voor het doel van Areola dankzij een owngoal van Bruno Soriano (7.) op voorsprong kwam. Een sterk Liverpool ontwikkelde 45 minuten lang een hoog tempo en drukte zo Villarreal weg op zijn eigen helft, maar kwam amper tot doelrijpe kansen voor de pauze.

Sturridge

Liverpool bleef ook in het begin van de tweede helft het gaspedaal stevig indrukken. Na twee vergeefse pogingen, van Milner en Daniel Sturridge, kreeg de thuisploeg dan toch loon naar werken. Via Firmino, de sterkste man op het veld in de tweede helft, belandde de bal bij Sturridge (63.), die niet twijfelde en de thuisploeg op een dubbele voorsprong bracht.

Ondanks een tweede geel voor Ruiz (72.), leek Villarreal toch aan een slotoffensief te beginnen. Opnieuw viel de goal echter aan de overkant, Lallana bracht Liverpool op 3-0, meteen ook de eindstand op Anfield.

Sevilla boven

Sevilla begon na een 2-2 gelijkspel in Donetsk met een goede uitgangspositie. Net als op Anfield Road kwam de thuisploeg vroeg op voorsprong. Na een blunder achterin bij Shakhtar kreeg snelle man Kevin Gameiro de openingstreffer op een dienblaadje gepresenteerd. Shakhtar liet echter niet begaan en knokte zich, met drie gele kaarten in minder dan tien minuten, letterlijk terug in de wedstrijd. De bezoekers wonnen vertrouwen en zagen dat net voor de rust vertaald worden in de gelijkmaker. Op aangeven van Marlos trapte Eduardo de 1-1 voorbij Soria.

Sevilla kwam even gretig uit de kleedkamer als het de wedstrijd was begonnen. De bezoekers stonden nog te slapen toen Gameiro na drie minuten in de tweede helft zijn tweede van de avond voorbij Pjatov trapte. Verdediger Mariano maakte de derde treffer. Sevilla was de vorige twee edities al de winnaar van het tweede Europese bekertoernooi en kan de eerste ploeg ooit worden die de Europa League drie keer op een rij wint.