Europa League: Liverpool in slotminuten onderuit tegen Villarreal

28/04/16 om 23:26 - Bijgewerkt om 23:25

Villarreal heeft in de heenwedstrijd van de halve finales van de Europa League met 1-0 gewonnen van Liverpool. Invaller Adrian Lopez zorgde in de blessuretijd voor het enige doelpunt. Titelhouder Sevilla speelde op bezoek bij het Oekraïense Shakhtar Donetsk 2-2 gelijk.

Europa League: Liverpool in slotminuten onderuit tegen Villarreal

Adrian Lopez (rechts) scoorde het enige doelpunt © AFP

Liverpool, nog ongeslagen in de Europa League, kon niet rekenen op Divock Origi, die met een enkelblessure kampt. Christian Benteke was wel speelklaar geraakt, maar moest genoegen nemen met een plaats op de bank en viel pas in de 90e minuut in.

In een zeer gesloten eerste helft kwamen de Reds als eerste dreigen. Lallana speelde Allen aan ter hoogte van de penaltystip, maar de Welshman trapte recht op Villarreal-doelman Asenjo. Liverpool drukte zijn stempel op de wedstrijd, maar was zelden gevaarlijk in de zone van de waarheid. Aan de andere kant keerde Simon Mignolet een schot van Pina en zag hij een hobbelend schot van Soldado voorlangs gaan.

Na een halfuur voetbal nam de Spaanse thuisploeg het initiatief van de wedstrijd over. Op slag van rust krulde Soldado vanop afstand de beste mogelijkheid een metertje naast het doel van Mignolet.

Blessuretijd

Na de koffie kwam Villarreal gretig uit de kleedkamer. Bakambu scoorde dit seizoen al negen keer in de Europa League, maar zijn kopbal in de openingsminuut van de tweede helft spatte uiteen op het doelkader. Het veelbelovende begin na de pauze kreeg echter geen vervolg. Firmino zorgde in de 65e minuut voor opwinding. Zijn lage knal trof de paal. Pas in de slotfase ontplofte de wedstrijd. Mignolet schudde in de 87e minuut een knappe redding op een trap van Bakambu uit zijn mouwen, aan de overzijde kon Moreno niet in het doelkader besluiten. In de blessuretijd slaagde Villareal er na goed combinatiespel in om toch te scoren. Mignolet moest uitkomen en was uitgespeeld, waardoor Adrian Lopez (90.+2) de 1-0 vrij kon binnentikken.

Sevilla doet goede zaak

In de andere wedstrijd van de halve finales was Shakhtar Donetsk, in de achtste finales de kwelduivel van RSC Anderlecht, tegen titelverdediger Sevilla in eigen huis al snel op achtervolgen aangewezen. Vitolo (6.) kreeg ruimte in de tegenaanval, kapte een verdediger uit en schoof de 0-1 door de benen van doelman Pyatov. De Spanjaarden, op zoek naar hun derde opeenvolgende Europa League-beker, verloren gaandeweg de controle over de wedstrijd. Marlos (23.) bracht Shakhtar knap langszij. De Oekraïense landskampioen kwam nog voor de rust verdiend op voorsprong. Stepanenko (36.) kopte de 2-1 ruststand staalhard tegen de touwen. Sevilla herstelde het evenwicht in de tweede helft. Gameiro vond in de 75e minuut de weg naar de kooi van Shakhtar Donetsk, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. De Franse spits mocht het in de 82e minuut vanaf de stip opnieuw proberen na een fout op Vitolo binnen de grote rechthoek. Gameiro (82.) zette de strafschop feilloos om (2-2), waardoor Sevilla een goede positie heeft verworven om de klus te klaren op eigen Andalusische grond. Dat zal wel zonder Krohn-Deli moeten, de Deense middenvelder viel uit met een zware knieblessure.

Volgende week donderdag worden de terugwedstrijden gespeeld. De finale vindt plaats op woensdag 18 mei in het St. Jakob-Park in het Zwitserse Bazel.

(Belga/RR)

Onze partners