Europa League: Lukaku scoort hattrick, De Bruyne geeft beslissende pas

© REUTERS

Everton won zijn heenwedstrijd in de zestiende finales van de Europa League met 1-4 op het veld van het Zwitserse Young Boys. Romelu Lukaku was de held van de avond bij de bezoekers en nam drie van de vier doelpunten voor zijn rekening.

Lukaku is na Alan Ball, Andy Gray en Yakubu nog maar de vierde speler van Everton die in Europees verband een hattrick kan scoren. Na 79 minuten liep hij nog tegen een gele kaart aan, zes minuten later mocht de Rode Duivel gaan rusten. Kevin Mirallas speelde de hele wedstrijd voor Everton, dat zo met anderhalf been in de achtste finales staat.

Bij Wolfsburg was man in vorm Kevin De Bruyne nog maar eens beslissend. Zijn ploeg haalde het in eigen huis met 2-0 van Sporting Lissabon dankzij twee doelpunten van de Nederlander Bas Dost. Bij de 2-0 leverde De Bruyne de assist met een prima voorzet van op rechts.

Mertens, Witsel, Nainggolan

Bij Napoli kreeg Dries Mertens nog eens een basisplaats van coach Rafa Benitez. De Napolitanen rekenden nog voor de pauze af met Trabzonspor, in de groepsfase nog te sterk voor Lokeren. Bij de rust stond het al 0-3 na goals van Henrique, Higuain en Gabbiadini. In de toegevoegde van de tweede helft maakte Zapata er nog 0-4 van. Mertens kreeg na de pauze enkele uitstekende mogelijkheden om te scoren en miste in de slotfase zelfs een strafschop.

Axel Witsel deed met Zenit, dat zonder de geblesseerde Nicolas Lombaerts speelde, een uitstekende zaak door met 0-1 te gaan winnen op het veld van PSV Eindhoven. De Braziliaanse international Hulk scoorde na 64 minuten het enige doelpunt van de wedstrijd. Witsel zorgde voor de pre-assist bij dat doelpunt.

Radja Nainggolan geraakte met AS Roma in het eigen Olimpicostadion niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Feyenoord. Gervinho (ex-Beveren) opende al snel de score voor de Romeinen, een treffer van Kazim Kazim bezorgde de Rotterdammers nog een punt.

Vertonghen, Chadli, Mignolet

Tottenham speelde 1-1 gelijk tegen Fiorentina. Jan Vertonghen en Nacer Chadli stonden in de basis bij de “Spurs”. Moussa Dembélé zat op de bank. Net voor rust miste Chadli de kans op 2-1. Zijn schot spatte op de deklat uit elkaar.

Liverpool won met 1-0 van Besiktas. Het was Mario Balotelli die vijf minuten voor tijd vanop de penaltystip voor de zege zorgde. Simon Mignolet hield zijn netten schoon. Dat deed hij onder meer met een knappe redding in de 35e minuut op een schot van Demba Ba (ex-Moeskroen).