Farce bij FIFA: onderzoeker kant zich tegen conclusies eigen corruptie-onderzoek

© Belga Image

De Ethische Commissie van de FIFA zegt in een rapport dat er geen aanwijzingen zijn van corruptie bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. Zij behouden de organisatie. Maar de man die het onderzoek uitvoerde, wil nu in beroep gaan tegen de conclusies van het rapport. De Engelse voetbalbond, die van de FIFA kritiek krijgt, spreekt van een klucht.

Vooral de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar lag onder vuur. Volgens de Britse krant Sunday Times zou voormalig FIFA-bestuurslid Mohamed Bin Hammam steekpenningen hebben uitgedeeld om het WK naar zijn land te halen.

Kritiek

De Ethische Commissie van de FIFA wijst er wel op dat het onderzoek enkele zaken heeft blootgelegd die de integriteit van het toekenningsproces heeft geschaad. Zo wordt voor het WK 2022 gewezen op het dubieuze gedrag van twee personen, die als consultant optraden bij het kandidaatsteam van Qatar. De gevolgen hiervan zijn echter niet van die orde dat men het toewijzingsproces moet herdoen.

Hans Joachim Eckert, voorzitter van de juridische tak van de Ethische Commissie, stelt verder dat het onderzoek laakbare praktijken heeft gevonden bij zowat alle kandidaat-gastlanden. Enkel de gezamenlijke kandidatuur van België en Nederland (voor het WK 2018) valt volgens het rapport niets te verwijten.

Vooral Engeland, dat meedong naar het WK 2018 en de FIFA herhaaldelijk vroeg om klaarheid te scheppen na de beschuldigingen van corruptie, krijgt kritiek te verduren. De Engelse Voetbalbond (FA) zou zich niet aan de regels gehouden hebben bij pogingen om een belangrijke stem, namelijk die van voormalig FIFA-vicevoorzitter Jack Warner, achter zich te krijgen.

Ook de Australiërs krijgen kritiek wegens ethisch weinig koosjere pogingen om Warner en Reynald Temarii, voormalig lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA, te overhalen om voor hen te stemmen.

Vijf maanden later

De Ethische Commissie rondde het onderzoek naar mogelijke omkoping bij de WK-toewijzingen reeds op 9 juni af.

Michael Garcia, voorzitter van de onderzoekskamer van de Ethische Commissie, verklaarde toen dat het rapport zes weken later aan de Arbitragecommissie voorgelegd zou worden, maar uiteindelijk gebeurde dat pas in september.

Dit ziet er behoorlijk lelijk uit voor de FIFA

FA-voorzitter Greg Dyke

Beroep tegen eigen onderzoek

Amper enkele uren na de bekendmaking van het rapport liet diezelfde Garcia weten dat hij van plan is om in beroep te gaan tegen de conclusies van het onderzoek die zijn geformuleerd door Eckert, de voorzitter van de juridische kamer.

‘De beslissing van de voorzitter van de juridische kamer bevat tal van onvolledige en onjuiste voorstellingen van de feiten en de conclusies die nauwkeurig beschreven worden in het rapport van de onderzoekskamer’, zei hij.

Garcia heeft in het verleden steeds gevraagd om het volledige rapport te publiceren, wat door de FIFA is geweigerd.

Engelse FA: ‘Dit is een grap’

De Engelse Voetbalbond (FA) verwerpt de kritiek van Eckert. ‘Onze kandidatuur was transparant en wij hebben bereidwillig meegewerkt aan het onderzoek, zoals het rapport ook aantoont. Wij houden vol dat transparantie en samenwerking van alle betrokkenen in dit proces cruciaal is voor de geloofwaardigheid.’

Tegenover de Britse openbare omroep had FA-voorzitter Greg Dyke het over ‘een nutteloos rapport’ en ‘een grap’, nu de onderzoeker zich verzet tegen de conclusies ervan. ‘Dit ziet er behoorlijk lelijk uit voor de FIFA’.

Concurrenten

Bij de stemming, op 2 december 2010 in Zürich, waren naast Qatar ook Australië, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan kandidaat voor het WK 2022.

Voor het WK 2018 had Rusland de concurrentie van Engeland en van de gezamenlijke kandidaturen Spanje-Portugal en Nederland-België. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content