FIFA kiest opvolger voor Blatter: alles wat u moet weten

© Belga Image

Op de hoofdzetel van de Wereldvoetbalbond FIFA in Zürich vinden vrijdag de langverwachte voorzittersverkiezingen plaats. Er zijn vijf kandidaten om de gevallen Sepp Blatter op te volgen, maar het belooft een spannende tweestrijd te worden. Alles wat u moet weten over de verkiezingen.

Nooit eerder kenden de voorzittersverkiezingen bij de FIFA, de machtigste sportorganisatie ter wereld, een turbulentere aanloop. Aanleiding voor de heisa is het schandaal dat vorig jaar in alle hevigheid losbarstte en onder meer de kop kostte van uittredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini. Zij kregen beiden een schorsing van acht jaar, die inmiddels is herleid tot zes jaar. Zonder die schorsing was Platini, die onschuldig pleit, meer dan waarschijnlijk de topkandidaat geweest om Blatter op te volgen.

Twee favorieten

Jérôme Champagne
Jérôme Champagne© Belga Image

Zonder een absolute topfavoriet belooft het vrijdag spannend te worden in Zürich. De twee grootste kanshebbers zijn de Zwitser Gianni Infantino, secretaris-generaal bij de Europese Voetbalbond UEFA, en sjeik Salman Bin Ibrahim Al Khalifa, de voorzitter van de Aziatische Voetbalbond AFC. Zij hebben naast prins Ali Bin Al Hussein van Jordanië met de Fransman Jérôme Champagne en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale nog twee tegenstanders, al zullen die laatste twee niet meer dan een bijrol krijgen.

De vijf kandidaten hebben intussen hun laatste troeven uitgespeeld. Zo probeerde de Jordaanse prins Ali deze week de stemming nog te laten uitstellen omdat hij vreest dat het niet in volledige transparantie zal gebeuren. Zijn vraag om de Verkiezingscommissie doorzichtige stemhokjes te laten plaatsen, werd door de FIFA meteen afgewezen. Het TAS bevestigde die beslissing woensdagavond nog eens in beroep.

Stemming

De 209 bij de FIFA aangesloten federaties (mogelijk 207 als Indonesië en Koeweit stemverbod krijgen) mogen elk een stem uitbrengen om de opvolger van Blatter aan te duiden. De stem van Duitsland weegt dus even zwaar als die van Montserrat, respectievelijk de landen met de meeste en de minste geregistreerde voetballers.

Om FIFA-voorzitter te worden, heeft een kandidaat een tweederdemeerderheid (139) nodig tijdens de eerste stemronde. Als een volgende stemronde nodig is, volstaat een gewone meerderheid (105).

KBVB steunt Infantino

De kandidaten probeerden de voorbije maanden dus zoveel mogelijk stemmen te ronselen. Het Uitvoerend Comité van de UEFA gaf eerder al aan Infantino te steunen bij de verkiezingen, maar het is onduidelijk of alle 53 UEFA-leden op hem zullen stemmen. De Zwitser mag alvast rekenen op de stemmen van onder meer de Belgische, Nederlandse en Engelse Voetbalbonden. Ook de 10 landen van de Zuid-Amerikaanse Voetbalconfederatie (CONMEBOL) beloofden hun steun aan Infantino.

Het is maar de vraag of dat voldoende tegengewicht biedt aan sjeik Salman, die als voorzitter van de Aziatische Voetbalconfederatie (46 leden) logischerwijs op heel wat stemmen uit Azië kan rekenen. Daarnaast riep de Afrikaanse Voetbalconfederatie (CAF) zijn 54 leden op om op de vijftigjarige Salman te stemmen.

Infantino rekent echter op rebellie in Afrika en gaat er naar eigen zeggen van uit dat meer dan de helft van de Afrikaanse landen toch nog op hem zullen stemmen. De sleutel komt zo in handen te liggen van de Noord- en Midden-Amerikaanse (CONCACAF/35 leden) en Oceanische (11 leden) Voetbalconfederaties.

Tokyo Sexwale
Tokyo Sexwale© Belga Image

De verkiezing is het 11 van 12 punten op de agenda van het FIFA-congres. De nieuwe voorzitter zal wellicht pas later op de dag bekend zijn.

Geloofwaardigheid

Wat ook de uitkomst van de verkiezing wordt, de nieuwe FIFA-voorzitter staat vanaf vrijdag voor een bijzonder lastige uitdaging. Meerdere gerechtelijke onderzoeken naar het FIFA-schandaal zijn nog aan de gang en de kans is dan ook niet onbestaande dat er in de toekomst nog meer onregelmatigheden aan het licht komen.

De FIFA hoopt alvast dat er met de verkiezing van een nieuwe voorzitter een einde komt aan de turbulentste periode in de geschiedenis van de Wereldvoetbalbond. ‘Het congres moet een nieuwe start betekenen voor de FIFA’, schreef interim-voorzitter Issa Hayatou maandag in een brief aan alle FIFA-leden. ‘Het is tijd om onze geloofwaardigheid terug te winnen.’

Wie is wie?

Sjeik Salman bin Ibrahim Al Khalifa (Bahrein)

Voorzitter van de Aziatische Voetbalconfederatie en ex-voorzitter van de Bahreinse voetbalbond en sinds 2013 lid van het FIFA-Comité voor Financiën en Strategie. Hij wordt door de bookmakers beschouwd als de grootste kanshebber, maar werd recent in opspraak gebracht door mensenrechtengroeperingen. Toen hij in 2011 voorzitter was van de Bahreinse voetbalbond zou hij volgens mensenrechtengroeperingen een rol gespeeld hebben bij het onderdrukken van betogingen van de sjiieten, die vroegen om hervormingen. Daarbij vielen verschillende doden. De sjeik zou betrokken geweest zijn bij het opsluiten en folteren van atleten, maar doet die beweringen af als ‘vuile leugens’. Als hij tot FIFA-voorzitter verkozen wordt, wil Salman geen salaris ontvangen. Verder verklaarde hij de FIFA te willen opsplitsen in een businesspoot en een voetbalpoot en de bezoedelde reputatie van de Wereldvoetbalbond te willen herstellen.

Gianni Infantino (Zwitserland)

De secretaris-generaal van de UEFA heeft een goede reputatie en geniet bovendien de unanieme steun van het Uitvoerend Comité van de UEFA. ‘Gianni heeft fantastisch werk verricht bij de UEFA, heeft veel bewezen als topbestuurder en onderhoudt positieve relaties met voetbalstakeholders over de hele wereld. Hij is allang voorstander van verandering bij de FIFA en zou voor een verfrissend en geïnformeerd geluid zorgen aan de top van de Wereldvoetbalbond.’ Infantino is voorstander van een uitbreiding van het WK naar 40 landen, zodat kleinere federaties ook kunnen deelnemen. Dat Infantino de voorbije zes jaar de rechterhand was van de intussen gevallen Platini, kan in zijn nadeel spelen.

Jérôme Champagne (Frankrijk)

De 57-jarige Champagne had zich ook bij de vorige voorzittersverkiezingen van eind mei 2015 oorspronkelijk kandidaat gesteld, maar trok zich uiteindelijk terug omdat hij niet over de noodzakelijke steun van vijf voetbalbonden beschikte. De Fransman heeft al heel wat bestuurservaring binnen de FIFA. Hij werkte elf jaar voor de organisatie en was er een naaste medewerker van Blatter. In 2010 diende hij zijn ontslag in na een conflict met enkele leden van het Uitvoerend Comité. Daarvoor werkte hij jarenlang als diplomaat in de ambassades van Oman, Cuba en Brazilië. Na zijn exit bij de FIFA werd hij consultant in conflictzones als Palestina, Kosovo en Congo. ‘De FIFA is in gevaar, we moeten de geloofwaardigheid herstellen en de organisatie in staat stellen om de uitdagingen van een wereld in verandering aan te gaan’, zei hij bij zijn officiële kandidatuur.

Ali bin al-Hussein (Jordanië)

Net als Champagne was ook de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein ook bij de vorige verkiezing van eind mei 2015kandidaat – de enige overgebleven tegenkandidaat voor Blatter – maar hij trok zich toen na de eerste stemronde terug. Nu waagt hij dus opnieuw zijn kans. Prins Ali is sinds 2011 vicevoorzitter voor Azië en is daarnaast ook voorzitter van de West-Aziatische Voetbalfederatie (WAFF) en de Jordaanse voetbalbond.

Tokyo Sexwale (Zuid-Afrika)

Tokyo Sexwale, een voormalige celgenoot vanNelson Mandela, is de antiracismeadviseur van de FIFA. De 62-jarige Zuid-Afrikaan maakte fortuin als zakenman en zat ook in het organisatiecomité van het WK van 2010 in zijn land, dat echter ook voorwerp van een onderzoek uitmaakt. Na zijn vrijlating in 1990 sloot hij aan bij de ANC-partij van Mandela. Als hij het tot FIFA-voorzitter schopt, wil hij naar eigen zeggen voor financiële transparantie zorgen. Sexwale stelt het onvermogen van de FIFA om ‘de geldstromen te traceren’ aan de kaak. ‘De financiën moeten goed beheerd worden. Controlesystemen zijn nodig om transparantie te verzekeren. Daarvoor zou ik bij de FIFA willen zorgen’.

(Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content