FIFA schorst Blatter, Platini en Valcke voor 90 dagen

© Belga Image

De Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA schorst aftredend FIFA-voorzitter Sepp Blatter, UEFA-voorzitter Michel Platini en FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke voor negentig dagen. De Kameroener Issa Hayatou neemt voorlopig de taken van Blatter over.

Ook voormalig FIFA-vicevoorzitter en huidig kandidaat-voorzitter Chung Mong-Joon deelde in de klappen: de Zuid-Koreaan kreeg een schorsing van zes jaar. Dat bevestigt de FIFA.

Zij mogen zo lang hun functies niet uitoefenen. Een stevige streep door de rekening van Michel Platini, die de belangrijkste kandidaat was om Sepp Blatter begin volgend jaar op te volgen bij de Wereldvoetbalbond. Bovendien kan de schorsing nog eens met 45 dagen verlengd worden, zo meldde de Ethische Commissie onder leiding van de Duitser Hans-Joachim Eckert.

De schorsing komt er nadat het Zwitserse gerecht vorige maand een strafrechtelijke procedure opende tegen de 79-jarige Blatter op verdenking van corruptie, wanbeheer en verduistering. Blatter zou onder meer in 2011 een verdachte betaling van twee miljoen Zwitserse frank hebben overgemaakt aan UEFA-voorzitter Platini.

Issa Hayatou
Issa Hayatou© EPA

De Fransman liet eerder op de dag in een officiële mededeling weten dat er mensen binnen de FIFA zijn reputatie willen beschadigen.

Issa Hayatou

De Kameroener Issa Hayatou neemt voorlopig de taken over van de geschorste Blatter als. De 69-jarige Hayatou is senior vicevoorzitter bij de FIFA en volgens de statuten moet hij voorlopig overnemen. Hayatou is al sinds 1988 voorzitter van de Afrikaanse Voetbalconfederatie (CAF) en trad twee jaar later ook toe tot het Uitvoerend Comité van de FIFA.

Ook de Kameroener is echter geen onbesproken figuur binnen de Wereldvoetbalbond. In het verleden werd hij gelinkt aan corruptie met televisierechten voor het WK, beschuldigingen die hij altijd ontkend heeft.

Beroep

Blatter kan wel nog in beroep gaan tegen zijn schorsing, Platini niet. Bij de UEFA zullen de taken van de Fransman worden overgenomen door de Spanjaard Angel Maria Villar, de eerste vicevoorzitter. Villar vervangt Platini dus ook bij de loting voor het EK 2016, op 12 december in de Franse hoofdstad Parijs.

Zijn schorsing betekent echter niet meteen dat hij ook een kruis moet maken over zijn kandidaat-voorzitterschap bij de FIFA. ‘De Verkiezingscommissie van de FIFA moet daarover nog oordelen’, verduidelijkte Andreas Bantel, woordvoerder van de Ethische Commissie, aan het Franse persagentschap AFP. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content