‘Football Leaks onthulde dat er één man met een moreel kompas rondloopt in het voetbal’

In de 18 miljoen documenten van Football Leaks staat één zinnetje om ons aan vast te klampen.

Het einde van het jaar is in de sport een periode van prijzen en loftuitingen. Helaas, de voorbije dagen werd de sportliefhebber bedolven onder negatief nieuws. We kregen de bewijzen dat de Russen de sport de voorbije jaren hebben gekaapt. ‘Het is onmogelijk te bepalen hoe groot het bedrog is en wanneer het is begonnen’, zei WADA-onderzoeker Richard McLaren.

In dat land heeft over anderhalf jaar het WK voetbal plaats. Met dank aan de FIFA, die haar plannen voor een WK met 48 ploegen wil doorzetten met zestien poules van drie. Helaas, de kans dat de twee ploegen in de slotmatch van de groep handjeklap spelen om zich samen te plaatsen, is levensgroot. Daarom denkt voorzitter Gianni Infantino eraan om shoot-outs in te voeren bij een gelijkspel, zodat elke match een winnaar kent. Het einde van de draw of krijgt de Wereldbeker aparte spelregels?

In eigen land probeerde de bond duidelijk te maken dat het hem ernst is met het hooliganisme op de tribunes. Helaas, Standard liet al meteen weten de aftrek van punten – de meest logische sanctie – niet te aanvaarden.

‘De schande van Mambourg’ werd pas gisteren behandeld, maar Standard moet al twee wedstrijden achter gesloten deuren spelen voor herrie met de fans op KV Mechelen. De kans is reëel dat de Rouches een kwart van hun thuismatchen dit seizoen zonder publiek moeten afwerken. Dat is onaanvaardbaar tegenover de vele goede supporters, je reinste competitievervalsing en antireclame voor het voetbal. De fans zijn het belangrijkste goed van een club. Het is slechts de logica zelf dat hun gedrag de vereniging ook sportief wordt aangerekend.

Football Leaks onthulde dat er één man met een moreel kompas rondloopt in het voetbal.

Tot slot waren er vorige week ook nog de Football Leaks. Verbazing, verontwaardiging en afgunst vochten om voorrang op de sportpagina’s. Kevin De Bruyne verdient 7,2 miljoen euro bij Manchester City, spatte van de pagina’s. Helaas, een jaar geleden schreef de Belgische pers dat de Rode Duivel ruim 300.000 euro per week verdiende en dus op goed 15 miljoen per jaar uitkwam.

Het grote voetballek viel een beetje tegen. Veel meer dan de bevestiging dat echt alles om geld draait, kregen we niet. Niet alleen overwinningen, ook doelpunten en wissels worden in geld uitgedrukt. Duidelijk werd ook dat voetballers, net als de Rolling Stones of U2 en waarschijnlijk alle andere individuen die walgelijk veel verdienen, meesters zijn in het verbergen van hun geldstromen. Via Nederlandse brievenbus-bv’s worden miljoenen aan voetbalinkomsten belastingvrij doorgesluisd naar Panama of de Maagdeneilanden. Cristiano Ronaldo zou zo 63,5 miljoen euro aan belastingen ontdoken hebben.

Via Football Leaks kregen we helaas ook meer info over de kwalijke rol van de makelaars. We wisten al dat Mino Raiola 24 miljoen euro opstreek bij de transfer van Paul Pogba naar Man United, maar nu raakte ook bekend dat hij Borussia Dortmund verplichtte om Henrikh Mkhitaryan naar Old Trafford te laten vertrekken. Deze ex-kelner had contractueel het recht bedongen op een vergoeding als de Borussen een transferaanbod voor de Armeniër zouden weigeren. De Duitse club koos dan maar voor een deal waar ze ook iets aan zou verdienen.

Van de Duitse makelaar Roger Wittmann leerden we dat hij eenmalig 1,2 miljoen euro, 450.000 euro per seizoen en vijftien procent bij een toekomstige transfer versierde toen Julian Draxler in 2013 zijn contract met Schalke 04 verlengde.

Als het kan, mag het, luidt het devies in dat wereldje. Vorig jaar zouden de spelersmakelaars wereldwijd 1,5 miljard euro verdiend hebben. In Nederland is de overheid van plan om de makelaars flink aan te pakken. Bij ons slaapt de politiek in de sport gewoon verder. Het probleem van belastingontwijking kan alleen in Europees verband aangepakt worden, maar dat vergt een samenwerking die ingaat tegen de tijdgeest.

Is alles dan ellende? Gelukkig niet. In de 18 miljoen documenten van Football Leaks staat één zinnetje om ons aan vast te klampen. ‘Hij zal hoe dan ook veel geld verdienen. Dus is het de morele vraag hoe hard hij moet proberen zijn belastingen omlaag te krijgen’, oppert Hans Erik Ødegaard bij de transfer van zijn zoon Martin, het nu 17-jarige wonderkind, een jaar geleden naar Real Madrid. In heel de voetbalwereld één man met een moreel kompas. Er is nog hoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content