Frankrijk geldt als licht favoriet tegen Duitsland in halve finales Euro 2016

© Belga Image

Les Bleus kunnen donderdag in Marseille een einde maken aan een periode van 58 jaar zonder zege tegen Duitsland in een wedstrijd met inzet.

Gastland Frankrijk tankte zondagavond vertrouwen tegen IJsland (5-2) in de kwartfinales van het EK, maar beseft dat wereldkampioen Duitsland in de halve finales een ander paar mouwen zal zijn. Bovendien hebben Les Bleus de statistieken tegen, want het is al van 1958 geleden dat ze de Mannschaft voor het laatst konden kloppen in een wedstrijd met inzet, zo herinnert The Guardian.

13 november

Op het WK 2014 in Brazilië was het de latere winnaar Duitsland dat Frankrijk in de kwartfinales naar huis stuurde. Dag op dag twee jaar geleden werd het 0-1 in het mythische Maracañastadion in Rio de Janeiro, een doelpunt van Mats Hummels.

Het laatste onderlinge duel was de vriendschappelijke interland van 13 november vorig jaar in het Stade de France nabij Parijs, dat die nacht werd getroffen door een bloedige aanslag waarbij 130 doden vielen. De winnaar van donderdagavond speelt overigens zondag opnieuw in dat Stade de France de EK-finale tegen Portugal of Wales.

Licht favoriet

Bij de meeste bookmakers zijn de Fransen toch licht favoriet voor de match tegen de Duitsers, die op dit toernooi nog maar weinig indruk maakten, en ook het vertrouwen bij de groep van bondscoach Didier Deschamps is groot.

‘Kijk, Duitsland is Duitsland. Ze zijn de regerende wereldkampioen en een van de beste ploegen op het EK. Ze zijn geschrokken tegen Italië in de kwartfinales, maar verder hebben ze al hun wedstrijden onder controle gehad,’ klinkt het. ‘Maar het zal geen wandeling in het park worden, wij zullen alles geven. We spelen in Frankrijk, in ons eigen land, en we zullen er alles aan doen. Alles is mogelijk’.

Geen geschorsten

De Fransen kunnen alvast met hun sterkste ploeg aantreden, want geen enkele speler is geschorst of geblesseerd. Deschamps ging al vroeg aan het wisselen in de partij tegen IJsland. Zo haalde hij doelpuntenmaker Olivier Giroud na zijn tweede doelpunt naar de kant. ‘Ik wou Giroud en Laurent Koscielny sparen omdat ze op een gele kaart van schorsing stonden. Het zou heel stom geweest zijn als we hen zouden verliezen in zo’n wedstrijd’, besloot de Franse selectieheer.

De Duitse bondscoach Joachim Löw daarentegen heeft grote zorgen. Zo kan hij niet rekenen op middenvelder Sami Khedira, die tegen Italië al na een kwartier uitviel met een kwetsuur aan de adductoren van het linkerbovenbeen, en is ook aanvaller Mario Gomez uit voor de rest van het EK. Bastian Schweinsteiger is twijfelachtig met een knieblessure. Hummels, sterkhouder achterin, moet dan weer geelgeschorst toekijken. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content