Peter t'Kint

Getekend Hazardinho: 70 minuten lang snoepen van de Hazard-show

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Geen moment lieten de Belgen de Hongaren ook maar de illusie dat er een kwartfinale inzat. Tegen Wales moet het vrijdagavond wel zonder Thomas Vermaelen, die geschorst is.

Eden Hazard en Lille, het is een mooi huwelijk geweest. De Belgische spelmaker kreeg er zijn opleiding vlak over de grens, en maakte er de ploeg landskampioen. Vervolgens liet hij de Fransen ook nog eens een pak centen verdienen met een transfer naar Chelsea. Ooit zagen we hem eens na een interview. Dat stadion, lachte hij, dat heb ik voor ze verdiend. Mee verdiend, dat zeker.

Vrijdag mag hij er terug aan de slag, in dat nieuwe stadion vlak over de grens, dat hij mee hielp bouwen en waar de Belgen een thuiswedstrijd zouden moeten kunnen spelen, als UEFA wat meehelpt met de ticketverdeling. Dat geen Hongaar hem een terugkeer door de grote poort zou verhinderen, daar zorgde hij zelf voor met een prestatie die af was. ‘Hazardinho’ inspireerde zijn ploegmaats tot de collectief beste prestatie van het tornooi, tegen een middenveld van Ferencvaros en een rechtsachter van Videoton, die hij dol draaide. Enige nuance is dus wel op zijn plaats.

Gemiste kansen

Maar dat is muggenzifterij, Oostenrijk en Portugal hadden het lastig met deze Hongaren, de Belgen lachten ermee. In een eerste helft met verrassend weinig (43 procent) balbezit, en toch een pak (16) doelpogingen vingen de Belgen de Hongaren op met een stevig gegroepeerd blok, om dan op het juiste moment te jagen en de technisch veel zwakkere tegenstand in verlegenheid te brengen. De afwerking stond nog niet op punt, maar de voorsprong was verdiend en bracht rust in de gelederen.

Zeventig minuten lang was het snoepen van de Hazard-show. Aan de cornervlag als het moest, op de helft van de Hongaren als het kon. Lang, kort, intercepterend, snel draaiend, met passes strooiend. Geholpen door iedereen, een sterke Nainggolan, een positie houdende Witsel, een assisterende De Bruyne. Alleen de stand viel na 45 minuten wat tegen. Elke kenner kon het dan wel voorspellen. Als de Hongaren wat moe zouden worden, waren ze rijp voor de slachtbank.

Na de rust, en een wat ongeconcentreerd begin van de tweede helft, trokken de Belgen opnieuw het tempo op, opnieuw onder impuls van Hazard, die eerst Batshuayi op weg naar de 0-2 zette, en vervolgens zelf de 0-3 binnen trapte. Nainggolan zette een andere invaller, Carrasco, naar de 0-4, de grootste zege van het tornooi.

De buitenlandse pers en de Europese voetbalfan verwacht hier veel van de Belgen. Voor het eerst losten ze die verwachtingen gedurende 90 minuten in. Tegen de Ieren eindigde het ook op 3-0, maar toen was vooral de tweede helft genieten.

Gele kaart

Na de wedstrijd in Nice, tegen de Zweden, zagen we Christian Karembeu. Een goeie ploeg, zei hij, groeit in een tornooi. Dat lijkt zo te zijn met de Belgen, waar de voorbije dagen naast ambitie ook wat nijd in de ploeg sloop. Nainggolan, Fellaini, Bathsuayi, ze wilden spelen, en meer. Omdat ze voelden dat de weg openligt naar nog meer erkenning. Brazilië was te moeizaam geweest, maar met twee jaar meer ervaring bij de grootste clubs zit er meer in. Hier moet het eruit komen.

Geen avond is evenwel perfect. Enige smet: de tweede gele kaart van een sterke Vermaelen, die hier aan het tornooi van de wederopstanding bezig is na twee jaar van blessureleed. Hij pakte al dom geel tegen Ierland (een bal weg trappen na een fout) en hier een tweede kaart. Vermaelen is er tegen Wales niet bij. Een Wales dat, net als de Zweden en de Italianen, met twee spitsen speelt, waarvan er eentje afhaakt. Dat wordt dus een weekje tactisch trainen en schuiven met de puzzelstukken. Vertonghen naar binnen en Jordan Lukaku erin? Of toch één van de jongeren – Kabasele of Denayer, die in Cardiff al tegen Wales speelde, in de ploeg? Aan Wilmots het antwoord en een tactische oplossing, want Wales, dat is toch andere koek dan de Hongaren.

Herlees de LIVE verslaggeving over de wedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content