Live Gianni Infantino verkozen als nieuwe FIFA-voorzitter

26/02/16 om 10:41 - Bijgewerkt om 19:26

Op het congres van de FIFA in Zürich hebben de aangesloten federaties een opvolger gekozen voor de verguisde voorzitter Sepp Blatter. De Zwitser Gianni Infantino werd vandaag verkozen als nieuwe voorzitter van de Wereldvoetbalbond.

Gianni Infantino verkozen als nieuwe FIFA-voorzitter

© Belga Image

 • Jan Herregods

  'We zullen het imago van de FIFA herstellen'

  Gianni Infantino is vrijdag in het Zwitserse Zürich verkozen tot nieuwe FIFA-voorzitter. "We zullen het imago van de Wereldvoetbalbond herstellen", verklaarde de Italiaans-Zwitserse jurist, tot vrijdag secretaris-generaal van de Europese Voetbalbond (UEFA).

  De 45-jarige Infantino, die de geschorste Joseph Blatter opvolgt, maakt zich op voor een mandaat van vier jaar. Hem wacht de zware taak het imago en de geloofwaardigheid van de FIFA op te krikken.

  De Wereldvoetbalbond verkeert in zware crisis, nadat het FIFA-schandaal vorig jaar in alle hevigheid losbarstte. "We zullen het imago van de Wereldvoetbalbond herstellen, iedereen zal de FIFA respecteren en iedereen zal voor ons applaudisseren. Iedereen moet fier zijn op de FIFA", zei een zichtbaar emotionele Infantino na zijn verkiezing.

  "Ik heb een uitzonderlijke reis gemaakt, waarop ik vele fantastische mensen heb ontmoet. Veel mensen die houden van het voetbal, die elke dag voetbal ademen en die verdienen dat de FIFA gerespecteerd wordt", vervolgde Infantino, die in het Frans en Engels sprak.

  "Ik heb de planeet afgereisd, en dat zal ik blijven doen. Met jullie allen wil ik eraan werken een nieuw tijdperk te laten beginnen, waarbij het voetbal centraal staat." "De FIFA heeft droevige momenten meegemaakt, een crisis. Maar die ligt achter ons. We moeten er nu tegenaan gaan en de principes van good governance toepassen", besloot Infantino.

 • Jan Herregods

  Kort portret

  Kort portret van Gianni Infantino, die vrijdag in het Zwitserse Zürich verkozen werd tot voorzitter van de Wereldvoetbalbond:

  Naam: Infantino Voornaam: Gianni

  Nationaliteit: Zwitsers en Italiaans

  Geboortedatum: 23 maart 1970

  Geboorteplaats: Brigue (Zwitserland)

  Burgerlijke staat: getrouwd, vier kinderen

  Loopbaan: Begon als adviseur bij voetbalorganisaties. Daarna was hij jurist bij het Internationaal Centrum voor Sportstudies (CIES). In augustus 2000 kwam hij bij het juridisch en commercieel departement van de Europese Voetbalbond (UEFA) terecht.

  Van 2004 tot 2009 vervulde Infantino topfuncties binnen de juridische dienst bij de UEFA.

  Sinds oktober 2009 secretaris-generaal bij de UEFA.

 • Jan Herregods

  Gianni Infantino verkozen als nieuwe FIFA-voorzitter

 • Kevin Van der Auwera

  'Sjeik Salman als winnaar zou de doodskist van het voetbal afmaken'

  De Bahreinse kandidaat wordt in verband gebracht met mensenrechtenschendingen in zijn land (zie lager).

 • Kevin Van der Auwera

  Afghanistan stemt als eerste, Zimbabwe als laatste

  De tweede stemronde begint en verloopt net als de eerste alfabetisch: Afghanistan en Algerije zijn de eerste twee landen die stemmen, Zimbabwe sluit de rij. Verwacht wordt dat de tweede stemronde en het tellen van de stemmen in totaal nog ruim anderhalf uur in beslag zal nemen. Voor 18 uur Belgische tijd zullen de winnaar wellicht niet kennen.

 • Kevin Van der Auwera

  Gewone meerderheid volstaat in tweede ronde

  Om FIFA-voorzitter te worden, heeft een kandidaat een tweederdemeerderheid (139) nodig tijdens de eerste stemronde. Als een volgende stemronde nodig is, zoals in dit geval dus, volstaat een gewone meerderheid (105).

 • Kevin Van der Auwera

  Gianni Infantino wint eerste stemronde

  Het resultaat van de eerste stemronde is bekend: Gianni Infantino blijft (88 stemmen) blijft nipt sjeik Salman bin Ibrahim al-Khalifa voor (85 stemmen). Prins Ali bin al-Hussein moet het met 27 stemmen tellen, Jérôme Champagne met amper 7. Er komt dus een tweede stemronde. Mogelijk nemen niet alle vier kandidaten daaraan deel.

 • Kevin Van der Auwera

  De stemmen worden geteld

  Zimbabwe heeft als laatste land zijn stem uitgebracht voor de verkiezingen van een nieuwe FIFA-voorzitter. Daarmee zijn 207 stemmen uitgebracht. De telling duurt naar schatting een halfuurtje.

 • Kevin Van der Auwera

  'Zolang alle landen evenveel gewicht hebben, blijft het systeem vuil'

  Het stemprincipe van one country, one vote is omstreden. Duitsland is het land met de meeste geregistreerde voetballers, Montserrat dat met de minste. En toch zijn ze even belangrijk. 'Een eerlijker alternatief kan zijn om het aantal officieel geregistreerde spelers te laten doorwegen - one player, one vote', schrijft FIFA-watcher Jan Hauspie deze week in Sport/Voetbalmagazine. 'De vrees dat Europa zo zijn dominantie zou handhaven, is onterecht. In de top 12 van grootste landen volgens aantal geregistreerde spelers zit de hele wereld: na Duitsland volgen de VS, Brazilië, Frankrijk, Italië, Engeland, Zuid-Afrika, Nederland, Japan, Rusland, Canada en China.'

 • Kevin Van der Auwera

  Jérôme Champagne wil meer democratische FIFA

  Een meer democratische en alomvattende Wereldvoetbalbond is het doel van de Fransman Jérôme Champagne. 'Welke soort sport willen jullie?', vroeg Champagne, die in het verleden 11 jaar actief was binnen de FIFA. 'Verkiezen jullie een elitaire sport?' Champagne waarschuwt voor ontwikkelingen zoals in het basketbal, waarbij de NBA de rest overschaduwt. De Fransman wil dat de FIFA minder aandacht krijgt omwille van corruptieschandalen en is gekant tegen een WK met 40 deelnemende teams. De 100 armste bonden zouden verder dubbel zoveel financiële middelen krijgen.

 • Kevin Van der Auwera

  Prins Ali: 'Enige kandidaat die consequent heeft geijverd voor een nieuwe stijl inzake leiderschap'

  De Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein beloofde een expertencollege aan te stellen, met daarin voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan. 'We zullen het slechte achter ons laten, maar behouden het goede', aldus Prins Ali, die in de vorige verkiezingen in mei nog de enige tegenkandidaat was van de inmiddels geschorste Sepp Blatter. 'Ik zal een FIFA leiden die ten dienste staat van de leden. Onder mijn leiding zal de FIFA vrij van corruptie zijn en zich inspannen voor de ontwikkeling van het voetbal overal ter wereld. Met mij als voorzitter zullen we de piramide omkeren en de belangen van de federaties bovenaan plaatsen. Ik ben de enige kandidaat die consequent heeft geijverd voor een nieuwe stijl inzake leiderschap.'

  Prins Ali

  Prins Ali © Belga Image

 • Kevin Van der Auwera

  Infantino: 'Geld van FIFA moet voor ontwikkeling van voetbal dienen'

  Gianni Infantino, de tweede grote favoriet, richtte zich in het Engels, Italiaans, Duits, Frans, Spaans, Portugees en Arabisch tot de aanwezige federaties. De secretaris-generaal bij de Europese Voetbalbond (UEFA) verdedigde zijn door sjeik Salman bekritiseerde financiële beloftes aan de federaties. 'Ik vraag jullie, als de FIFA vijf miljard ontvangt, waarom kunnen we dan niet 1,2 miljard herinvesteren?', stelde Infantino, die de FIFA-leden voor vier jaar vijf miljoen dollar (4,5 miljoen euro) wil geven. 'Het geld van de FIFA is jullie geld. Het geld van de FIFA moet voor de ontwikkeling van het voetbal dienen.'

 • Kevin Van der Auwera

  Sjeik Salman ' zal toekomst van FIFA niet hypothekeren omwille van electorale doeleinden'

  Sjeik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa uit Bahrein, favoriet in deze verkiezingen, verklaarde als FIFA-voorzitter geen financiële risico's te zullen nemen. 'Ik zal de toekomst van de FIFA niet hypothekeren omwille van electorale doeleinden', verwees hij naar de voorstellen van andere kandidaat-voorzitters om de federaties meer geld toe te stoppen. De voorzitter van de Aziatische Voetbalconfederatie (AFC) zal met alle stakeholders samenzitten wat betreft een mogelijke uitbreiding van het WK. Tevens wil hij een jeugdraad installeren, 'want de jongere generatie moet inspraak hebben'. Sjeik Salman zou als FIFA-voorzitter veel willen delegeren.

 • Kevin Van der Auwera

  Tokyo Sexwale haakt af, nog vier kandidaten

  De vijf kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA hebben een laatste speech gegeven voor de 207 federaties die later op de dag hun stem uitbrengen. De Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale houdt het nog voor de eerste stemronde voor bekeken. Sexwale, die vrijwel kansloos was, verraste tijdens zijn speech. 'Mijn campagne stopt hier. Ik stel me ten dienste van de toekomstige voorzitter', aldus de Zuid-Afrikaan.

  Tokyo Sexwale

  Tokyo Sexwale © Belga Image

 • Kevin Van der Auwera

  Hervormingen moeten geloofwaardigheid herstellen

  Eén van de belangrijkste hervormingen die zijn goedgekeurd op het congres, is de beperking in tijd van het mandaat van de toekomstige FIFA-voorzitter. De opvolger van Sepp Blatter mag maximaal 12 jaar (3 mandaten van 4 jaar) aan de macht blijven.

  Ook werd een versterkte integriteitscontrole goedgekeurd voor de verkozenen. De hervormingen beogen verder meer transparantie inzake financiën en lonen. De politieke functies worden voortaan strikt gescheiden van de managementfuncties, om zo belangenconflicten te vermijden. Tot slot moeten alle confederaties minstens één vrouw afvaardigen in het FIFA-bestuur.

  Tevens maakte financieel directeur Markus Kattner bekend dat de FIFA door de talrijke corruptieschandalen in 2015 een negatief financieel resultaat zal boeken. Voor de periode 2015-2018 verwacht hij ongeveer 500 miljoen dollar minder inkomsten dan gepland. Gezien de gerechtelijke onderzoeken naar het FIFA-schandaal moet de Wereldvoetbalbond veel geld uitgeven aan advocaten, terwijl verschillende sponsorcontracten werden opgezegd.

 • Kevin Van der Auwera

  Protest tegen topfavoriet sjeik Salman

  Sjeik Salman bin Ibrahim Al Khalifa uit Bahreinwordt door de bookmakers beschouwd als de grootste kanshebber, maar werd recent in opspraak gebracht door mensenrechtengroeperingen. Toen hij in 2011 voorzitter was van de Bahreinse voetbalbond zou hij volgens mensenrechtengroeperingen een rol gespeeld hebben bij het onderdrukken van betogingen van de sjiieten, die vroegen om hervormingen. Daarbij vielen verschillende doden. De sjeik zou betrokken geweest zijn bij het opsluiten en folteren van atleten, maar doet die beweringen af als 'vuile leugens'.

 • Kevin Van der Auwera

  Reeks hervormingen goedgekeurd

  Zoals verwacht is op het congres intussen een rist hervormingen goedgekeurd. Het pakket maatregelen is goedgekeurd met 179 stemmen tegen 22 en omvat onder meer een beperking van het aantal termijn voor de nieuwe voorzitter, transparantie over salarissen, de bevordering van vrouwen in het voetbal en de scheiding van politieke en managementfuncties.

 • Kevin Van der Auwera

  'Belofte van Infantino kan hem Afrikaanse stemmen opleveren'

  Mogen we accentverschuivingen of beleidsveranderingen binnen de FIFA verwachten na deze verkiezing? Volgens Jan Hauspie zullen er wel wat dingen veranderen. 'Het ziet ernaar uit dat het mandaat van de FIFA-voorzitter beperkt zal worden tot 12 jaar, en dat er transparantie komt over zijn loon. Verder wordt het toch vooral meer van hetzelfde. Letterlijk zelfs: als het van Infantino afhangt, wordt het WK uitgebreid naar 40 landen. Een doorzichtige belofte natuurlijk, maar die het wel eens goed kan doen op het Afrikaanse continent. Daar willen ze zichzelf heel graag beter vertegenwoordigd zien zowel in het beleid als op het veld. Infantino's belofte speelt in op dat verlangen.'

  Gianni Infantino

  Gianni Infantino © Belga Image

Onze partners