Hattrick Shaqiri loodst Zwitserland naar de tweede ronde

© REUTERS

Frankrijk, dat 0-0 gelijkspeelde tegen Ecuador, is groepswinnaar met 7 punten. Zwitserland wordt tweede met 6 punten. Ecuador (4) en Honduras (0) zijn uitgeschakeld. Maandag (30 juni) speelt Frankrijk in Brasilia om een plaats in de kwartfinales tegen Nigeria, tweede in groep F. Een dag later (dinsdag 1 juli) treffen de Zwitsers in Sao Paulo Argentinië (eerste in groep F).

Enig mooie krul

Zwitserland kreeg in zijn vorige match tegen Frankrijk een 2-5 om de oren, maar die zware nederlaag was duidelijk verteerd. Al na 3 minuten had vedette Xherdan Shaqiri kunnen scoren maar hij vond de Hondurese goalie Valladares op zijn weg. In de zesde minuut hing de bal toch tegen de netten. Shaqiri, die vaak slechts invaller is bij zijn club Bayern München, scoorde met een enig mooie krul van buiten de zestien.

Op het halfuur was het opnieuw de 22-jarige Shaqiri die de Zwitserse voorsprong verdubbelde na een snelle counter.

Ref hapt niet

In de tweede helft ging Honduras op zoek naar de aansluitingstreffer. Los Catrachos kwamen er al na zes minuten dichtbij, maar Rodriguez redde een bal op de lijn van Bengtson. Iets voorbij het uur verdiende Honduras een strafschop na een fout op Palacios, maar de Argentijnse ref Pitana wilde niet happen.

Aan de overzijde bleef Shaqiri vlot de weg naar het net vinden. Na een mooie actie van Drmic stond hij op de juiste plaats om in minuut 71 de 3-0 binnen te tikken, goed voor de eerste hattrick op dit WK.

Een kwartier voor tijd mocht Andy Najar invallen, maar ook de middenvelder van Anderlecht kon Honduras niet de verdiende eerredder schenken. (Belga/TV)