Peter t'Kint

‘Heerlijk, (een) doelman(nen) met een mening’

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Onzin vertelt Thibaut Courtois nooit. Alles binnenskamers houden, wil hij evenmin. Heerlijk, voetballers met een mening.

Neem nu Thibaut Courtois. Doelman van de nationale ploeg en bezig aan een sterk tornooi. Twintig clean sheets in veertig interlands, dan ben je goed op weg om het Belgisch record, dat op 26 staat, te breken. Courtois: “Mooi, en belangrijk, maar dat garandeert niet dat het zondag weer een wedstrijd zonder tegengoals wordt. Maar het staat best goed, ja, het vormpeil van de defensie is hoger dan tijdens de voorbereiding.”

Volgens Fabien Barthez is Courtois de beste doelman ter wereld, en dat wil wat zeggen. Barthez was de iconische kaalkop die op het WK in ’98 voor de wedstrijd altijd een kus op zijn hoofd kreeg. En vervolgens Frankrijk mee aan de wereld- en Europese titel hielp. In 2006 ook nog eens vice-wereldkampioen werd. Als zo iemand dat over Courtois zegt, neemt die dat dankbaar aan als compliment. Courtois: “Al heeft de Noord-Ierse doelman hier ook al heel veel goeie reddingen gedaan.”

Toen het tegen Italië mis liep, ging hij vol in de wind staan. Dat mag, vindt hij, zijn statuut laat dat toe.

Een van de dingen die hem helpt, is zijn volleybalachtergrond. Courtois daarover: “Dat helpt in de reflexen, maar ook in het neergaan tegen de grond. Ik pleit er dan ook voor dat iedereen in zijn jeugd verschillende sporten beoefent.” Later kan je nog specialiseren en het helpt de algemene motorische ontwikkeling.

Brexit

Courtois heeft een mening. Over het aanvalsspel van de Belgen. “We scoren, we winnen, maar soms mag het nog wat meer via de flanken. Dat hebben we tegen de Ieren gedaan, en toen hebben we gescoord. Ik snap de mannen, Eden, Kevin, Yannick, dat ze graag naar binnen komen, om zelf eens te schieten, maar iets meer variatie mag. Nu, na de kritiek op de defensie, is er nu die op de aanval. Ik vind: dit debat moeten we niet voeren.”

Toen het tegen Italië mis liep, ging hij vol in de wind staan. Dat mag, vindt hij, zijn statuut laat dat toe. Iedereen mag zijn mening geven, ook de jonge gasten, op voorwaarde dat ze gefundeerd is.

Onzin vertelt hij nooit, alles binnenskamers houden, zoals Thomas Vermaelen graag heeft, wil hij evenmin. Courtois: “Dan moeten ze interviews na de wedstrijd maar afschaffen. Of een briefje afgeven, met standaardantwoorden.”

Je zag zo dat hij daar géén zin in had.

Courtois volgt ook de andere actualiteit. Anders dan Denayer of Origi, die geen mening hadden over de brexit, gaf hij de zijne wel. Courtois: “Als de Premier League zijn status van een van de beste competities ter wereld wil behouden, zal ze zijn regels moeten aanpassen, denk ik.” Lees: de eisen voor een werkvergunning, rond onder meer het aantal nationale selecties, wat moeten milderen.

Mooi, een voetballer met een mening. Houden zo, Thibaut. En Simon, want ook op dat vlak staan de twee doelmannen van de nationale ploeg naast mekaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content