Peter t'Kint

‘Het Eurostadion, da’s de Belgische politiek op zijn smalst’

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Politiek en voetbalbond kunnen op de blaren zitten. Het Europese EK in 2020 komt niet naar de Europese hoofdstad. De zoveelste (voetbal-)politieke blunder, schrijft Peter T’ Kint, redacteur van Sport/Voetbalmagazine.

Euro 2000 was al een serieus gemiste kans. Terwijl er in Amsterdam een ArenA verscheen die twintig jaar later nog steeds in aanmerking komt voor topvoetbal (het naar aanleiding van het WK in ’98 gebouwde Stade de France is zelfs nog ouder) en in Arnhem en Eindhoven nog steeds mensen in stijl kunnen worden ontvangen bij Europese duels- Nederland sloeg alleen met De Kuip de bal mis – kwam er in Antwerpen géén stadion en was Jan Breydel al na een paar jaar hopeloos verouderd.

Het Eurostadion, da’s de Belgische politiek op zijn smalst

In Charleroi werd er een slag geleverd (en thuisgehaald) door de buurtbewoners die terecht stelden dat bouwen zonder vergunning nergens op slaat, zodat ze in hartje stad een verdieping van hun stadion weer moesten afbreken. In Brussel kwam er wat oplapwerk en een nieuwe façade. De hoofdstad, toneel van de openingswedstrijd, sloeg toen al de bal helemaal mis, wat daar werd geïmproviseerd om le beau monde du football een beetje in stijl te ontvangen, was te hilarisch voor woorden.

En nu dit. In 2014 geaccepteerd als kandidaat-speelstad (één van de twaalf) voor EURO 2020 en nu het WK afgenomen, omdat het bouwdossier van het nieuwe stadion niet opschiet…

Wie niks heeft met voetbal, heeft gelijk. So what. Die smak overheidsgeld die het project kost- niet zozeer de bouw van het stadion, die is toegewezen aan privé-investeerder Ghelamco, wel ontsluiting en dergelijke – kan beter in wat anders worden geïnvesteerd. Het is niet aan de overheid om mee te participeren in een stuk vastgoed. Wie wel wat heeft met de sport – en politici zullen zich komende zomer rond de Rode Duivels verdringen – betreurt dit.

Philippe Muyters
Philippe Muyters© Belga

Voor hen valt het niet te verstaan. Hoe N-VA , om ze maar eens te noemen, de minister van sport levert, en die overal predikt dat hij nieuwe moderne stadions wil, maar tegelijk niet kan vermijden dat lokale mandatarissen het voortouw nemen om dit project stokken in de wielen te steken en het dossier zo vertragen.

Hij verdraagt zelfs dat zijn eigen partijgenoot, de minister van Verkeer, voor dwarsligger speelt. Toch niet omdat Brussel in Vlaanderen wil bouwen en zo aan terreinuitbreiding zou doen? Politiek op zijn smalst. Overigens zoals wij het ook aan geen buitenlander uitgelegd krijgen dat de Brusselse tram richting Zaventem stopt in de buurt van de NAVO, in Evere (Brusselse rand) en niet in de luchthaven, in Zaventem (Vlaanderen) een paar kilometer verderop.)

Ook de Voetbalbond, die de zwarte piet de voorbije maanden naar de politiek doorschoof, moet door het stof. Het waren zij die de kandidatuur van België bij UEFA indienden en (moesten) verdedigen. Ze deed net het tegendeel, zeker nadat gangmaker Steven Martens de laan werd uitgestuurd. We gaan wel de provincie in, we hébben geen nood aan een nationaal stadion, het is ons project niet.

Pas helemaal op het eind, dit voorjaar, stak François De Keersmaeker nog een vingertje op. Met de vraag of de politiek wat haast wilde maken. Een paar weken later werd hij weggestemd, waarna de bond zijn oude standpunt herhaalde. Als ze straks te weinig inkomsten heeft en dus minder kan investeren in de basis, moet de directie maar eens ter verantwoording worden geroepen.

Officieel is het project van het stadion nog niet afgevoerd, in principe heeft de politiek nog tot eind januari om de bouwvergunning toe te kennen. Maar het EK als trekker om er toch wat deadlines op te zetten, is wel weg. En Anderlecht, waar de fan door de plaatselijke overheid het (parkeer)leven zuur wordt gemaakt en Bayern-fans terecht wraakten dat 100 euro voor een wedstrijd toch wel duur is, wil ook al niet meer komen.

Of het dan ooit nog wordt gebouwd, is dus hoogst twijfelachtig, want tornooien zijn vaak de hefbomen die nodig zijn om iets naar een hoger niveau te tillen. Zie maar in Antwerpen, waar ze twintig jaar later nog steeds nergens staan met hun Eurostadion. Althans niet officieel, achter de schermen praten stad en Ghelamco wel.

Het is allemaal te belachelijk voor woorden. A zeggen en B doen, het zal er allemaal wel bij horen. Dorpspolitiek zonder visie. Persoonlijke belangen laten spelen, of ideologische. Jammer. We zullen, in het spoor van onze nationale ploeg, in 2020 dan maar een beetje meer reizen, maximaal 2 uur vliegen, zegt UEFA, om de fans niet te veel op kosten te jagen. En als in najaar 2018-voorjaar 2019 de Nations League start en België in de topreeks zit en toplanden ontvangt, zullen we ons graag weer op die oude banken van het Koning Boudewijstadion wurmen, zo lang dat nog open blijft. Tenslotte is er daar ook sfeer. En in die oude Bosuil was het destijds ook gezellig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content