Het mysterie van het ruitjesveld van Bayern München

© AFP

Pep Guardiola wil altijd verbeteren. Een queeste naar perfectie die hem er zelfs toe aanzet om mysterieuze lijnen te laten aanbrengen op het trainingsveld aan de Säbener Strasse om zijn 3-4-1-2 te perfectioneren.

De foto hieronder ging viraal op het internet: een trainingsveld gezien vanuit de lucht, vol met lijnen die niet te ontcijferen vielen voor iemand die geen toegang heeft tot de Säbener Strasse. Het equivalent van een graancirkel op een voetbalveld, waarmee Pep Guardiola het oprukken van zijn spelers met de bal aan de voet kan perfectioneren. Daarbij zijn vooral de vier lijnen van belang die het veld in de lengte doorsnijden. Marti Perarnau, die de Catalaanse coach in diens eerste jaar bij Bayern München van nabij volgde, legt uit: ‘Fundamenteel is dat de vleugelspeler en de back nooit op dezelfde strook terechtkomen. Ideaal is dat de centrale verdediger naar buiten uitwijkt, de back naar binnen trekt en de vleugelspeler bereikbaar is, zodat de centrale verdediger hem direct kan aanspelen. Als de pass lukt, dan zet je heel het vijandelijke middenveld in de wind. Als je de bal verliest kan de back de ruimte direct afsluiten. Het gaat erom dat je door je eigen handelingen de plannen van de tegenstander om druk te zetten weet te omzeilen.’ (GG)

Het mysterie van het ruitjesveld van Bayern München
© /

Sport/Voetbalmagazine brengt deze week een portret van Guardiola, waarin het op zoek ging naar het recept van de succestrainer van Bayern München. Neem een abonnement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content