‘Hoe de transferprijzen de pan uitswingen, is de waanzin voorbij’

Al twee decennia wordt voorspeld dat de ‘bubbel’ zal barsten, maar volgens François Colin wordt hij alleen groter. ‘Vijftig miljoen pond lijkt de nieuwe norm voor een verdediger’.

De wereld kreunt al tien jaar onder de besparingen, maar het voetbal lijkt buiten het echte leven te staan. Al twee decennia wordt voorspeld dat de ‘bubbel’ zal barsten, maar hij wordt alleen groter. Er komt geen einde aan de weelde in de populairste sport op aarde.

Het transferraam is nog meer dan een maand open, maar het lijkt alsof bijna iedereen zijn zomeraankopen al heeft gedaan. De transfermolen is vroeger dan ooit op gang gekomen. Volgens Deloitte is dit nu al de op drie na meest buitensporige transferperiode in de Premier League. Er is al voor 650 miljoen pond (ruim 700 miljoen euro) uitgegeven. Een nieuw record (minstens 1,3 miljard euro) lijkt onvermijdelijk.

Echt verbazen kan dit niet. Het voetbal zwemt in het geld. Vanuit het Midden-Oosten en nu ook China worden steeds meer centen in de sport gepompt. Milan is al jaren het spoor bijster, maar dankzij zijn nieuwe Chinese eigenaar besteedde het al 180 miljoen euro aan nieuwe spelers.

Een bedrag waar in Engeland niemand van opschrikt. Het nieuwe tv-contract (ruim 6 miljard euro voor drie jaar) heeft ervoor gezorgd dat 2016/17 het eerste seizoen in de Premier League was waarin geen enkele club verlies leed. Iedereen zit dus goed bij kas, niemand hoeft te verkopen. En de transferprijzen swingen de pan uit. Ten bewijze: Liverpool bood 74 miljoen euro voor de vrij onbekende middenvelder Naby Keita, maar RB Leipzig weigerde.

In tegenstelling tot andere jaren wilden de topclubs niet het risico lopen naast hun favoriete koopwaar te grijpen. In plaats van de laatste dagen van het transferseizoen af te wachten in de hoop dat de prijzen zouden zakken, werd meteen de portefeuille opengetrokken.

De toon werd gezet met de overgang van Romelu Lukaku naar Manchester United: 83 miljoen euro. Te gek voor woorden voor een spits van wie veel fans op de website van de Mancunians beweren dat hij ‘scheve voeten’ heeft.

Lukaku kan nochtans adelbrieven voorleggen: vorig seizoen tweede in de topschuttersstand. Wat dan gezegd van de 50 miljoen pond die Manchester City betaalde voor de drie jaar oudere Kyle Walker, rechtsback van Tottenham. ’50 miljoen’, twitterde Gary Lineker. ‘Wat zou hij kosten als hij een bal kon voorzetten?’

Het is de waanzin voorbij. Pep Guardiola beschikt nu over de duurste doelman (Ederson), de duurste rechtsback (Walker) en de duurste centrale verdediger (John Stones) ter wereld. Maar ook zijn collega Antonio Conte kijkt niet op een paar miljoenen. Hij had 30 miljoen pond veil om Antonio Rüdiger weg te plukken bij AS Roma.

The Times becijferde dat Walker en Rüdiger samen dertien keer meer kostten dan de hele defensie waarmee Leicester City vorig jaar kampioen werd en twee keer meer dan de volledige laatste lijn van Champions Leaguewinnaar Real Madrid.

Rüdiger is even oud als Lukaku (24) en ook nog een rauw talent met een behoorlijke progressiemarge. Hoewel de statistieken streng zijn: in twee seizoenen Serie A had de Duitse verdediger evenveel overtredingen als zuivere tackles achter zijn naam en eindigde eervol derde op de ranglijst van de veldspelers met de meeste individuele flaters.

De Duitser zou straks echter een koopje kunnen blijken. Vijftig miljoen pond lijkt de nieuwe norm te worden voor een verdediger. Het is ook de vraagprijs van AS Monaco voor linksback Benjamin Mendy.

De club uit de ministaat wil dan ook meer dan 100 miljoen voor spits Kylian Mbappé. Het dubbele van de kostprijs van Anthony Martial, twee seizoenen geleden het grote Monegaskische talent, dat onder Mourinho op een zijspoor belandde. Dan lijkt zelfs het bod van PSG van 220 miljoen euro voor Neymar een kleiner risico in te houden.

Eén sensationeel seizoen in de Champions League en Monaco is straks al zijn spelers kwijt, maar houdt er een fortuin aan over. De Franse club met de Russische eigenaar sloeg dus zelf ook al snel aan het kopen. Tot groot jolijt van Anderlecht, dat meer dan 20 miljoen kreeg voor Youri Tielemans. Waardoor de transfercarrousel ook in ons land al vroeg op tempo kwam. Het wordt weer buitenlandse namen blokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content