Hoe Pep Guardiola de voetbalsterren van Manchester City in het gareel houdt

© AFP

Amper drie weken nadat hij in Manchester City is neergestreken spreken de spelers met lovende woorden over nieuwe trainer Guardiola. En dat ondanks een ijzeren discipline. Een kennismaking met met de strenge wetten van Pep.

‘Ik kom naar Manchester om mezelf uit te dagen’, sprak Pep Guardiola op zijn eerste persconferentie als nieuwe trainer van Manchester City. De Spanjaard zoekt bij de Citizens de basis van het voetbalwezen: het extatische gevoel van succes. Een gevoel waar hij de afgelopen jaren zo gewend aan geraakt was na boerenjaren bij FC Barcelona en Bayern München met zes kampioenstitels, vier bekerwinsten en tweemaal de Champions League.

Voor de buitenwereld leek het succes een logisch gevolg van de mix tussen een groep topvoetballers en het tactisch vernuft van Guardiola. Maar achter de honderden overwinningen en duizenden goals schuilt de ijzeren discipline van Pep. Want hoe houd je anders voetballende miljonairs keurig in het gareel?

Strenge pater familias

Vedetteallures zijn schering en inslag onder het bewind van Guardiola. Geen sinecure met spelers die iedere week in het middelpunt van de belangstelling lopen. Daarom richt de Catalaan zich op tot een strenge pater familias die met strikte gedragsregels zijn spelersgroep wil behoeden van buitensporigheden en naast-de-schoenen-geloop.

Aan het begin van zijn tweede seizoen bij Bayern München raakte bekend dat Guardiola met een rigoureus boetesysteem zijn spelers bij de les hield. Zo moesten de topvoetballers hun vuile truitjes in de wasbakken gooien, verplicht een uur na de match hun maaltijd op de club nuttigen en was het verboden om de gsm te gebruiken in de kleedkamer. Bij iedere overtreding werd een boete van 250 euro gepresenteerd. De basisschoolregels van Guardiola klinken overdreven, maar de Duitse sensatiekranten konden weinig sappigs schrijven over de voetballers bij de Rekordmeister.

Ook in de drie weken die Guardiola ondertussen in Manchester vertoeft, hebben Kompany, De Bruyne en co al kennis gemaakt met de harde hand van hun nieuwe trainer. ‘Veel coaches eisen een optimale gezondheid van hun spelers, maar als je bij Guardiola met overgewicht terugkomt van vakantie, train je simpelweg niet mee’, vertelt City-verdediger Gaël Clichyaan The Guardian. ‘Er wordt vaak gewaarschuwd met zo’n maatregel, maar het is voor mij de eerste keer dat het effectief gebeurt. En ja, er zijn spelers die momenteel niet op het trainingsveld mogen.’

Pizza-ban

Niet enkel op het veld wil de opvolger van Manuel Pellegrini controle hebben over zijn manschappen, ook voor het privé-leven van de spelers heeft Gurardiola zijn eigenwijze wetten uitgeschreven. ‘Hij bande bepaalde fruitsappen en pizza uit ons leven’, vervolgt Clichy. ‘Voor buitenstaanders klinkt dat vanzelfsprekend, maar in werkelijkheid durven velen daartegen weleens te zondigen.’

Het is echter niet nieuw. Volgens Thierry Henry, die in zijn periode bij Barcelona onder de hoede van Guardiola speelde, had de Catalaan in zijn eerste jaren als hoofdcoach al oog voor het privé-leven van zijn spelers. ‘We mochten geen F1 of tennis gaan kijken in Barcelona, omdat hij niet wilde dat we uren in de zon zaten’, zei de voormalige Franse topspits in het Engelse dagblad Mirror. ‘Het was ook verboden om na middernacht uit te gaan. Guardiola controleerde alles, tot zelfs wat we aten en dronken.’

Bij Guardiola is het simpel: of je respecteert de huisregels of je voetbalt niet. Dat mocht ook Henry aan den lijve ondervinden. In 2008 scoorde de Fransman in de Champions Leaguematch tegen Lissabon de openingsgoal na veertien minuten, maar tijdens de rust haalde Guardiola hem naar de kant. De reden? De coach had vooraf een bepaalde tactiek uitgelijnd die Henry in zijn ogen niet genoeg opvolgde.

Emotieloos

Hoewel zijn rigide regime doeltreffend bleek, kreeg Guardiola ook met de keerzijde ervan te maken. Bij Bayern vonden de supporters hem emotieloos en een mysterieuze trainer die een koude relatie onderhield met zijn spelers. Kritiek die hard aankwam bij hem en mee aan de basis lag voor de uitzinnige vreugde-uitbarsting en tranendal van Guardiola na de gewonnen bekerfinale – zijn afscheidsmatch – vorig jaar. En opvallend: Guardiola kreeg van zowat iedere speler een innige omhelsing. ‘Iedere speler zou zijn beide handen mogen kussen om samen te mogen werken met een toptrainer als Pep’, aldus Bayern-aanvoerder Philip Lahm op de website van The Daily Mail.

In Engeland prijzen ze zich inderdaad zielsgelukkig met zijn komst. ‘In de eerste drie weken heb ik meer van Guardiola geleerd dan doorheen mijn hele carrière’, zei City-middenvelder Fabian Delph. ‘Overdreven woorden? Neen, het is de waarheid. Pep is gewoon de beste trainer van de wereld.’ (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content