Hoe PSG alsnog Real Madrid wil kloppen in de Champions League

© REUTERS
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

De twijfels die opdoken na de nederlaag in Madrid, zijn nog niet uit de Parijse hoofden geweken.

De Champions League heeft zo haar grillen, dat mocht PSG tot zijn scha en schande ondervinden. De Parijzenaars schaarden zich vorige zomer met veel bombarie onder de favorieten, omdat Neymar en Kylian Mbappé aan de voet van de Eiffeltoren waren neergestreken om samen met Edinson Cavani de meest gereputeerde aanvallende drietand ter wereld te vormen. Maar de ‘beker met de grote oren’ is altijd inschikkelijker voor zijn habitués en wreder voor de nieuwkomers. Na een evenwichtige wedstrijd op Real Madrid stonden de mannen van Unai Emery uiteindelijk twee goals in het krijt.

De Spaanse coach werd in Frankrijk met de vinger gewezen vanwege zijn coaching in Bernabéu. De vervanging van Cavani door Thomas Meunier, om Dani Alves een rij hoger te kunnen posteren, kreeg veel kritiek. Nochtans zorgden de eerste acties van de Braziliaan op het middenveld voor de beste periode van PSG in balbezit. Maar de reactie van Zinédine Zidane en de spectaculaire invalbeurt van Marco Asensio hadden veel meer impact op het resultaat.

De voorbereiding van de terugmatch verloopt voorspoedig, met Lassana Diarra die steeds meer speeltijd opbouwt en vooral Thiago Motta die uit blessure terugkeert.

PSG raakte uit verband, het leek wel in tweeën te breken. Dat is wel vaker gebeurd dit seizoen, maar het viel nooit zo schrijnend op als tegen de krijgsmacht van Cristiano Ronaldo. Na de ruime zege tegen Strasbourg in de Ligue 1 werd er ook al minder gesproken over de vijf gemaakte goals dan over de twee tegendoelpunten, die tekenend waren voor de defensieve kwetsbaarheid van een Parijse ploeg waarin een aantal spelers bij balverlies niet hoeven te werken.

Vlammende rushes

Sommigen bekritiseerden hem wegens zijn gebrek aan efficiëntie, anderen om zijn overdreven individualisme: Neymar werd niet gespaard door de Franse volgers na de negentig minuten in Madrid. Nochtans zorgde de duurste voetballer ter wereld voor enkele technische hoogstandjes, ging hij tot op zijn eigen helft een bal opvragen die anders niet tot bij hem geraakte en bracht hij die vervolgens met vlammende rushes tot aan de vijandelijke backlijn. De Braziliaan voerde 13 geslaagde dribbels uit, bijna het dubbel van alle withemden samen (7).

Meer dan zijn kwaliteiten moet dus het systeem in vraag gesteld worden waarin die kwaliteiten tot hun recht moeten komen. Gezien hij vaak overhaast werd aangespeeld door Yuri Berchiche, was Neymar wel verplicht tot een individuele actie om een doelkans te creëren.

PSG heeft desondanks nog niet alle hoop laten varen. Een 2-0-zege in het Parc des Princes zou de club naar de kwartfinales loodsen. De voorbereiding van de terugmatch verloopt voorspoedig, met Lassana Diarra die steeds meer speeltijd opbouwt en vooral Thiago Motta die uit blessure terugkeert en die in Madrid enorm werd gemist.

Giovanni Lo Celso stapelde de beginnersfouten immers op voor zijn verdediging en dat mag dan wel normaal zijn voor zijn leeftijd, het is onvergeeflijk op dit veeleisende niveau. De Italiaans-Braziliaanse veteraan, die al meerdere seizoenen het denkwerk en de spelleiding van de Parijse machine voor zijn rekening neemt, kan de balans misschien naar de andere kant doen overhellen op het middenveld, de sector waar Real zich in de heenmatch duidelijk de sterkste toonde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content