Hugo Broos: ‘In het begin was echt alles negatief, maar wat kun je daartegen doen?’

© CHRISTIAN VANDENABEELE

Bij zijn aanstelling in maart werd Hugo Broos (64) meteen afgeschoten. Sinds de kwalificatie voor het Afrikaanse landenkampioenschap groeide er respect, maar na het gelijkspel in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zambia deze maand stak de storm weer op. Sport/Voetbalmagazine ging op stap met de Belgische bondscoach van Kameroen.

Sport/Voetbalmagazine sprak in Kameroen onder andere met journaliste Evelyne Owana Essomba. Ze werkt voor de Kameroenese radio en televisie en evalueert de eerste maanden van Hugo Broos als bondscoach van de Lions Indomptables. “Wat we al kunnen zien, is dat er in deze jonge groep in opbouw meer ploegdiscipline en teamspirit zit”, zegt ze.

“Vroeger waren er meer ego’s, gasten die zeker waren van hun plaats en de vedette kwamen uithangen, die een beetje eender wat deden, clans creëerden en voorwaarden stelden voor de selectie van andere spelers. Ze waren zodanig groot dat ze zich konden permitteren om de trainer niet meer te gehoorzamen. Hugo Broos greep in, is heel discreet en trekt zich weinig aan van alle kritiek. Hij werd extreem bekritiseerd, verworpen zeg maar. Maar hij is altijd heel geconcentreerd gebleven op wat hij doet en intussen beseffen er veel: Ah, tiens, on a peut-être jugé trop vite. Maar Kameroeners zijn ongeduldig en willen altijd winnen.”

Zijn aanstelling in maart van dit jaar verliep niet zonder horten en stoten. Broos: “Dat kwam vooral omdat er een shortlist van vijf man was opgesteld en ik daar niet opstond. Elke krant promootte zijn kandidaat, maar opeens werd er iemand gekozen die niemand kende en dat zette kwaad bloed.”

Bij mijn voorstelling vroeg een journalist mij: ‘Als je drie keer verliest, wat gaat er gebeuren?’ Ik antwoordde: ‘En wat gaat er gebeuren als we drie keer winnen?’

“In het begin was echt alles negatief. Maar wat kun je daartegen doen? Bij mijn voorstelling vroeg een journalist mij: ‘Als je drie keer verliest, wat gaat er gebeuren?’ Ik antwoordde: ‘En wat gaat er gebeuren als we drie keer winnen?’ Op diezelfde persconferentie werd Roger Milla, ambassadeur du football camerounais, bijna onder tafel geduwd. Hij werd door de pers verweten dat ik zijn keuze was, terwijl hij mij net daarvoor bij een kennismaking bij hem thuis gezegd had: ‘Ik ga eerlijk zijn: ik kende u niet.’

“Hij waarschuwde mij toen dat ik voor een zware taak stond. Het stond zelfs in ons contract dat als we ons niet zouden plaatsen voor de Coupe d’Afrique, we op staande voet ontslagen konden worden. Ik wist dus dat we drie maanden later alweer thuis konden zitten, maar ik was er ook van overtuigd: kunnen we dit omkeren, dan zitten we voor een tijdje gebeiteld.”

Africa Cup 2017

De eerstvolgende afspraak voor Hugo Broos is de Coupe d’Afrique des Nations 2017 (CAN) in Gabon van 14 januari tot en met 5 februari. “Op 2 januari reis ik af naar Limbe, waar we de voorbereiding starten en op 5 januari een oefenwedstrijd spelen tegen het Congo van Dieumerci Mbokani”, vertelt hij. “De dag erna vertrekken we voor de rest van de stage naar Equatoriaal-Guinea.”

Kameroen werd in poule A met Gabon, Burkino Faso en Guinee-Bissau geloot. De eerste twee stoten door naar de kwartfinales. Daar kunnen de Ontembare Leeuwen het Algerije van Georges Leekens treffen. Tegen dan hoopt Hugo Broos Joël Matip te kunnen overtuigen om weer voor Kameroen uit te komen. De in Duitsland geboren verdediger die in de zomer van Schalke 04 naar Liverpool verhuisde, hield het na het WK in Brazilië voor bekeken. ‘Toen ik hier trainer ben geworden, ben ik hem in Gelsenkirchen gaan vragen om terug te keren. Maar hij zei: ‘In Kameroen is niets geregeld.’ Ik vroeg hem een kans om te bewijzen dat wij het anders zouden doen. Maar hij was niet te overtuigen. Intussen zou hij wel bereid zijn om terug te keren, hoor ik. Dus zal ik hem eens gaan opzoeken.”

(Christian Vandenabeele)

Lees de hele reportage over Hugo Broos in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 23 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content