IJsland en Hongarije delen de punten

© Reuters

IJsland en Hongarije, de verrassingen van groep F op de eerste speeldag, hebben de punten gedeeld in Marseille.

Het eerste halfuur bracht weinig fraai voetbal op een weinig fraaie grasmat, maar daarna brak de match open. De IJslanders kwamen met een licht toegekende strafschop vlak voor de rust op voorsprong. In de tweede helft was er steriele druk van de Hongaren, die moesten wachten tot de 88ste minuut om gelijk te maken. De Hongaren komen voorlopig op kop in groep F met 4 punten, de IJslanders hebben 2 punten. Zaterdagavond spelen Portugal en Oostenrijk nog de tweede wedstrijd van de tweede speeldag in groep F.

De Hongaren schieten het best uit de startblokken, met het meeste balbezit maar de eerste kans is na negen minuten toch voor de IJslandse aanvaller Jón Daði Bödvarsson. Op een voorzet kan hij van dichtbij koppen, maar de bal gaat over het doel van de Hongaarse doelman Király. Aan de overkant haalt Dzsudzsák van net buiten de zestien hard uit maar Gunnarsson gooit zich met gevaar voor lijf en leden in de baan van het schot. Hij krijgt de bal op een gevoelige plaats, maar toont zich een stoere Noorman en kan snel zijn plaats weer innemen.

Het eerste halfuur brengt weinig fraai voetbal en veel middenveldspel. Het is niet zeker of de slechte staat van het veld daar voor iets tussenzit.

Iets na het halfuur breekt de match op, met een grote kans voor Gudmundsson: hij kapt Kadar uit in de zestien, maar slaagt er niet in Király te verslaan. De grootste kans van de match tot dan.

IJsland begint meer druk te zetten en vijf minuten voor de rust grabbelt Kiraly half naast de bal bij een hoekschop en in de warrige fase die daarop volgt, ziet de ref een penaltyfout van Kádár op Gunnarsson. Protest bij de Hongaren maar de bal gaat op de stip. Sigurdsson trapt de strafschop feilloos binnen. De teams gaan de kleedkamer in met een 1-0 voorsprong voor de IJslanders.

De Hongaren komen gemotiveerd het veld op na de koffie maar echt grote kansen kunnen ze niet creëren. Ze hebben opnieuw wel het meeste balbezit maar ze moeten opletten voor de tegenstoten van de IJslanders. Na tien minuten wil Stieber een penalty na licht contact met Arnason, maar Karasev wuift dat weg.

Een kwartier voor tijd komt oudgediende Eidur Gudjohnsen in, tot grote vreugde van de meegereisde IJslandse supporters.

De Hongaren proberen druk te zetten maar meer dan een handvol halve kansen krijgen ze niet.

De IJslanders lijken hun eerste zege op een EK-eindronde op zak te hebben, tot invaller Nikolic in de 88ste minuut vanop rechts voorzet en Sævarsson in eigen doel trapt, onder druk van de Hongaarse aanvallers: 1-1.

Toch is het nog bibberen voor de Hongaren: in de allerlaatste minuut krijgen de IJslanders een vrije trap net buiten de zestien, maar het schot van Sigurdsson belandt in de muur, waarna Gudjohnsen de herneming naast mikt.