In de Serie A voetballen 161 miljonairs: wie zijn de grootverdieners?

© Belga Image

Voor de derde opeenvolgende keer stegen de lonen in de Italiaanse topklasse weer, tot een totaal van 955 miljoen euro. Met dank aan Juventus en Milan. Best betaalde Belg is Radja Nainggolan.

Deze week publiceerde de Gazzetta dello Sport de bruto jaarlonen van alle spelers uit de Serie A. Liefst 161 spelers in de Italiaanse hoogste klasse verdienen bruto een miljoen euro of meer. Alleen Chievo, Crotone en Udinese hebben geen miljonairs in de rangen, terwijl Juve (24), Inter en Milan (elk 23) er het meest hebben.

Er zijn 49 voetballers in de hoogste klasse die aan meer dan twee miljoen komen: 28 alleen al bij Juventus en Milan samen, en nog eens negentien bij Inter, AS Roma en Napoli. Vijf voetballers verdienen meer dan vijf miljoen euro bruto.

Vorig jaar was Gonzalo Higuain na zijn overstap van Napoli naar Juventus dé grootverdiener bij uitstek met 7,5 miljoen. Nu heeft Leonardo Bonucci, van Juventus naar Milan getrokken, evenveel. Juventusspits Paulo Dybala verdient 7 miljoen, Juventus’ nieuwe aanwinst Douglas Costa en Milandoelman Gianluigi Donnarumma elk zes miljoen. Daarmee komen de best betaalde Italiaanse voetballers niet eens in de buurt van Neymar (30 miljoen), de best betaalde voetballer ter wereld.

Belgen

De best betaalde Belg in de Serie A is nu Radja Nainggolan, met 4,2 miljoen euro bruto de nummer twee op de salarislijst van AS Roma, na topschutter Edin Dzeko. Dries Mertens komt na zijn contractverhoging op 3,5 miljoen, Dennis Praet op 1,1 miljoen, Jordan Lukaku op 0,9 miljoen en Timothy Castagne nieuw bij Atalanta Bergamo, op 400.000 euro.

Gisteren/vrijdag tekende Ivan Perisic, ex-Roeselare en Club Brugge een nieuw contract waarmee hij bij Inter 4 miljoen per jaar gaat verdienen, nadat zijn overgang naar Manchester United niet doorging. Perisic is nu samen met de Argentijnse spits en kapitein Mauro Icardi de best betaalde speler bij Inter. Lucas Biglia, ex-Anderlecht, verhuisde van Lazio naar Milan en vangt daar 3,5 miljoen euro.

Trainers

De best betaalde trainer in Italië is Juvecoach Massimiliano Allegri die met een jaarloon van 7 miljoen euro evenveel opstrijkt als de best betaalde spelers, voor Luciano Spalletti die AS Roma ruilde voor Inter. Tactisch genie Maurizio Sarri, met Napoli dé challenger van Juventus in de titelstrijd, komt maar aan 1,4 miljoen euro. De best betaalde trainers ter wereld zijn Pep Guardiola (18 miljoen) en José Mourinho (16 miljoen).

Het is het derde opeenvolgende seizoen dat de salarislast in de Serie A weer stijgt, al blijft die lager dan in de jaren met de hoogste lonen, van van 2010 tot 2013. Juventus, waar de loonlast steeg van 145 naar 164 miljoen is koploper, voor Milan (van 80 naar 117), AS Roma en Inter. Napoli, nochtans challenger voor de titel, zag de loonlast verhogen van 75 naar 81 miljoen, maar staat daarmee slechts vijfde op die lijst. Lazio, dat straks Europees Zulte Waregem partij geeft, heeft 62 miljoen euro aan loonlast per jaar. Crotone heeft de laagste salarislast (12 miljoen). Chievo (18) en nieuwkomer Benevento (15) vervolledigen het trio dat onder de 20 miljoen blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content