Jos Verhaegen: Heel erg teleurgesteld in mezelf

© Belga

Vorige week dook vastgoedmakelaar Patrick Vanoppen opnieuw op bij Germinal Beerschot.

Vorige week dook vastgoedmakelaar Patrick Vanoppen opnieuw op bij Germinal Beerschot.

Patrick Vanoppen kwam voor het eerst in beeld toen eind 2008 uitlekte dat hij zónder overheidsgeld een stadion wou bouwen waarin alleen Germinal Beerschot zou spelen.

De club gaf hem een bestuursfunctie. Gaandeweg werd duidelijk dat de stad, die een nieuw stadion wil voor zowel Germinal Beerschot als Antwerp, niet veel moest weten van de plannen van Vanoppen. Bovendien joeg de vastgoedmakelaar met zijn bruuske stijl veel mensen tegen zich in het harnas.

Op 1 april 2009 zei Jos Verhaegen, hoofdaandeelhouder bij Germinal Beerschot, in Sport/Voetbalmagazine dat de club níét zou bouwen zonder hulp van de stad. Er ontstonden twee strekkingen.

Intussen trachtte Vanoppen aandelen van de club in handen te krijgen. Dat gebeurde via de nv Adevra, waarin Vanoppen bestuurder is. Die vennootschap is opgericht door de nv Bermaso, waarvan zakenman Xavier Painblanc de vaste vertegenwoordiger is.

Ontslagen

Op 20 juli 2010 werd Vanoppen ontslagen als bestuurder van Germinal Beerschot. Hij zetelde in persoonlijke naam. Op dat moment ging onder anderen Verhaegen ervan uit dat het niet meer boterde tussen Vanoppen en Painblanc.

“Painblanc gaf mij ongevraagd een volmacht om Vanoppen uit de raad van bestuur te zetten”, aldus de erevoorzitter. Painblanc antwoordt: “Niet waar. Ik liet Verhaegen mij vertegenwoordigen, maar ik had niet eens de dagorde gezien. En in feite kon ik niet eens een volmacht geven, want ik had toen mijn aandelen al verkocht aan de nv Adevra.”

Op 31 augustus 2010 werd de nv Adevra benoemd tot bestuurder op het Kiel. Adevra mandateerde Painblanc om de nv te vertegenwoordigen in de raad van bestuur van Germinal Beerschot. Hoewel Vanoppen toen nog altijd bestuurder was bij de nv Adevra, bleven Verhaegen en co ervan uitgaan dat Painblanc en Vanoppen met elkaar overhoop lagen.

Nochtans was er ook een ander gegeven. Tussen Roderick Duchâtelet en de nv Adevra vond, ook op 31 augustus, een belangrijke aandelenoverdracht plaats. “Het verkoopscompromis werd onderhandeld met Vanoppen”, zei Duchâtelet op 15 september 2010 in dit blad. Tussen Vanoppen en Painblanc zat het dus kennelijk niet helemaal scheef.

Ondanks dat signaal waren Verhaegen en co verrast dat Vanoppen vorige week plots weer op het Kiel stond, op de dag van de jaarlijkse vergadering van de aandeelhouders en een vergadering van de raad van bestuur. “Ik gaf Vanoppen een volmacht”, aldus Painblanc, die er zelf niet was.

Dat Vanoppen opnieuw opdook, is een streep door de rekening van Verhaegen. Naast hun botsende visies over de stadionplannen zijn er nog meningsverschillen. Verhaegen heeft het in tegenstelling tot Vanoppen wél moeilijk met trainer Glen De Boeck en voorzitter Herman Kesters.

“Natúúrlijk ben ik teleurgesteld in Painblanc”, zegt Verhaegen. “Ook in mezelf ben ik heel erg diep teleurgesteld. Ik ben veel te goedgelovig. René Snelders (ook hoofdaandeelhouder, nvdr) en ik zitten meer dan dertig jaar in het voetbal. Jarenlang marcheerde dat goed en sereen. Op een bepaald moment kom je mensen tegen die niet de beste bedoelingen hebben … Ik snap het allemaal niet meer. Misschien zijn wij niet meer van deze tijd.”

Painblanc besluit: “Vanoppen gaat mij nu uitkopen. Als hij betaalt, heb ik geen rol meer in de club. Ik had plannen, maar iedereen daar heeft zijn ego en niemand wil met een ander samenwerken. Dat ze het zonder mij uitvechten.”

Vanoppen wil geen commentaar geven.

(Kristof De Ryck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content