Kan Neymar Brazilië al meteen de samba laten dansen?

© AFP

Het WK-gastland opent met een moeilijke confrontatie tegen het stugge Kroatië.

Wie heeft er straks de eer om de Zuid-Afrikaan Siphiwe Tshabalala op te volgen, die op het WK van 2010 het openingsdoelpunt voor Bafana Bafana aantekende tegen Mexico? Misschien wordt het wel de lokale sterspeler Neymar (22), van wie heel wat wordt verwacht?

De Barcelonavedette werkt zijn vijftigste interland af voor de Goddelijke Kanaries en kan daarbij indrukwekkende statistieken voorleggen. Naast 31 goals in amper 49 optredens voor de Seleção zit de flankspeler immers al aan 21 assists, waardoor Neymar uit het verleden alleen maar Pelé (topschutter aller tijden met 77 treffers), Ronaldo en Zico voor zich moet dulden. Rivaldo, Bebeto en Ronaldinho slaagden er nooit in een dergelijk rapport bijeen te schieten.

Neymar begint na de Copa América en de Confederations Cup, waar hij vorig jaar in de finale ongrijpbaar was voor Spanje, met het WK aan zijn derde grote toernooi. De aanvaller wordt bovendien gesteund door een andere belangrijke statistiek: met Brazilië verloor geen enkel thuisduel, want Neymar zit op eigen bodem aan veertien zeges en drie gelijke spelen. Hij kan ook een gooi doen naar het record van zijn landgenoot César Sampaio, die op het WK in 1998 al na amper vijf minuten scoorde tegen Schotland.

Maar vermoedelijk is dit ook een plannetje in het hoofd van Ivan Perisic (25). De ex-speler van SV Roeselare en Club Brugge kende, als ploeggenoot van Rode Duivel Kevin De Bruyne, een bijzonder goed seizoenseinde bij het VfL Wolfsburg. Ook in de oefeninterlands toonde de flankspeler al zijn scherpte aan bondscoach Niko Kovac. Die laatste moest gisteren zowaar nog een personeelswissel doorvoeren, want middenvelder Ivan Mocinic (21, HNK Rijeka) moest afhaken met een enkelletsel. Hij werd vervangen door Milan Badelj (25, Hamburger SV), die echter pas vanaf 13 juni mag aansluiten bij de groep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content