Kan Ronald Koeman Oranje wel reanimeren?

© BELGAIMAGE

De oud-international moet de Nederlandse nationale ploeg weer doen aanknopen met het succes na de niet-plaatsing voor het WK in Rusland.

De afgelopen dagen werden de laatste struikelblokken weggewerkt: de invulling van de staff (assistent Kees van Wonderen, momenteel bondscoach U17; Jan Kluitenberg; doelmannentrainer Patrick Lodewijks, ex-Feyenoord, PSV en Everton) en de contractduur (2020, met een optie tot en met het WK van 2022 in Qatar).

De aanstelling van Ronald Koeman (54) als nieuwe bondscoach, en opvolger van de eind vorig jaar gestopte Dick Advocaat, gaat ook gepaard met een andere aanpak van de Nederlandse voetbalbond KNVB, want met oud-prof Nico-Jan Hoogma (directeur topvoetbal, tot voor kort directeur van Heracles) en Aloys Wijnker (hoofd voetbalontwikkeling) komen er twee nieuwe beleidsbepalers.

Broer Erwin (56, ex-Mechelen) had eerder al aangegeven dat hij na hun gezamenlijke avontuur bij Southampton (succesvol) en Everton (een mislukt hoofdstuk, afgesloten eind oktober 2017) liever op eigen benen wilde verder gaan. In het verleden coachte hij RKC, Feyenoord, FC Utrecht, FC Eindhoven en Hongarije.

‘Van ruzie is geen sprake hoor’, verklaarde de ex-middenvelder al in de Nederlandse pers. ‘Ik voel me nog altijd hoofdtrainer. Drie jaar werkten we prima samen. Nu scheiden onze wegen zich weer.’

Volgens de kenners in Zeist is Koeman als 78-voudig international de geknipte man om het sterk verjongde team te reanimeren. De gewezen verdediger zat bij het WK van 1998 als assistent van Oranje op de bank naast Guus Hiddink. In maart krijgt hij een eerste kans voor een echte troepenschouw, wanneer de oefeninterlands tegen Engeland en Portugal zijn geprogrammeerd.

Koeman en Hoogma staan voor de typisch Hollandse no-nonsens stijl. Huub Stevens gelooft alvast sterk in de combinatie. ‘Het ideale moment om in te stappen’, gaf hij mee aan de NOS. ‘Ronald krijgt nu een hele periode om het bij Oranje voor elkaar te krijgen. Met Hoogma kan hij een goed koppel vormen.’

Aad de Mos is dan weer behoudender ingesteld. ‘Koeman speelde en trainde op het allerhoogste niveau, maar presteerde met zijn buitenlandse werkgevers nooit geweldig internationaal. Er waren geen andere grote namen beschikbaar.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content