‘Komende jaren bibberen voor Belgisch clubs om nog bij Europese vetpotten te geraken’

© AFP

Zulte Waregem speelt vanavond de laatste Europese wedstrijd namens België dit seizoen. Het wordt de komende jaren voor de Belgische clubs bibberen om nog bij de Europese vetpotten te geraken.

Vorig jaar had België nog drie clubs die Europees overwinterden, met twee die de kwartfinale van de EL haalden. Een jaar eerder overwinterde AA Gent als tweede Belgische club ooit in de Champions League, en drie jaar terug sneuvelde Club in de kwartfinales van de EL.

Dat Nederland, dat vorig jaar met Ajax nog een Europees finalist had, ook Europees voetbal na de jaarwissel vanuit de zetel op TV moet bekijken, is een schrale troost, net als het feit dat zowel Anderlecht (met een uitzege bij Celtic) als Feyenoord (onverwachte winst tegen Napoli) in schoonheid afscheid namen.

Dankzij de goeie campagnes van de voorbije jaren staat België nu negende op de UEFA-ranking. Daardoor mag ook volgend seizoen de kampioen rechtstreeks in de groepsfase van de CL aantreden, en is het aantal Europese starters even groot als dit seizoen. Ook de tiende plaats in de UEFA-ranking zou nog geen ramp zijn. Dan moet de vicekampioen wel een ronde eerder aantreden in de CL-kwalificaties.

Pas vanaf de elfde plaats krijgt een land geen automatische deelnemer aan de groepsfases van de CL. Vanaf de dertiende plaats is er ook geen rechtstreekse plaatsing meer voor de nationale bekerwinnaar in de Europa League.

Los van de ranking die de Belgische voetbalclubs zorgen baart, is er nog een andere zaak die de clubs heel goed weten. Dat de deelnemers aan de groepsfases in de CL volgend seizoen extra geld incasseren, maakt de titelstrijd in eigen land dit seizoen nog extra spannend. Kregen Anderlecht, Club en Gent de voorbije jaren dertien miljoen euro als startgeld, dan wordt dat volgend jaar 25 miljoen euro, bijna het dubbele van nu dus, een bedrag dat even groot is als het volledige jaarbudget van sommige topclubs in België.

Wie vanaf komend seizoen in de CL overwintert, verdient dan geen 25 miljoen zoals Gent twee jaar geleden, maar liefst 40 miljoen. Al nemen Belgische clubs doorgaans al genoegen met deelname aan de groepsfase.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content