Leicester City is voor het eerst landskampioen na doelpunt Hazard

© REUTERS

Na een adembenemend en bitsig, zelfs woelig gelijkspel tussen de Londense rivalen Chelsea en Tottenham, waarbij Eden Hazard de gelijkmaker scoorde, is Leicester City mathematisch zeker van de titel in de Premier League. Die kampioenstitel is even verdiend als onverwacht.

Leicester City heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis de Engelse landstitel veroverd, nadat Tottenham er niet in slaagde een driepunter te boeken op het veld van Chelsea. Op Stamford Bridge liepen de Spurs 0-2 uit, maar het werd nog 2-2. Zeven minuten voor affluiten scoorde Eden Hazard de gelijkmaker voor de ‘Blues’.

Bij Chelsea liet Guus Hiddink Eden Hazard op de bank starten, bij de rust mocht hij invallen voor Pedro. Doelman Thibaut Courtois zat zijn laatste schorsingsdag uit. Tottenham trad aan met drie Rode Duivels: Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Mousa Dembélé. Nacer Chadli verving in het slot Alderweireld, die pijnlijk was gevallen.

Dembélé krabt, Hiddink valt

Na een nerveus begin bracht Harry Kane Tottenham met zijn 25e competitiedoelpunt van het seizoen op voorsprong. De spits bedankte Erik Lamela voor de knappe doorsteekpass. Vlak voor rust werd het via Son Heung-Min zelfs 0-2 in een duel met vele opstootjes, waarbij Dembélé Diego Costa in het gezicht krabde.

Iets voor het uur kwam Chelsea opnieuw in de wedstrijd via Gary Cahill. De sterk ingevallen Hazard bezorgde de Leicester-fans uiteindelijk definitief de titel. Hij rondde een mooie aanval prachtig af: 2-2. Zondag kon Leicester City zich al tot kampioen kronen, maar dan moest wel gewonnen worden bij Manchester United. Na de 1-1 op Old Trafford bleef de champagne nog in de koelkast, maar maandag mocht dan toch gevierd worden na een waar sprookjesseizoen.

Tijdens en na de wedstrijd waren er opstootjes en Guus Hiddink was een van de slachtoffers. Na het einde van de verhitte derby maakte hij een lelijke val in het hevige gedrang bij de spelerstunnel. De 69-jarige trainer trachtte de vechtende meute tot bedaren te brengen, maar ging daarbij zelf onderuit. Stewards hielpen hem weer overeind waarna hij een tikje aangeslagen de catacomben opzocht.

“Het was een emotionele wedstrijd, een hectische derby”, gaf de ogenschijnlijk ongedeerde Hiddink na afloop toe. “Dat mag natuurlijk best, maar er waren ook incidenten die niet mogen gebeuren”.

Eden Hazard was best tevreden met zijn goal. “Het doet altijd deugd te scoren voor de eigen fans. Deze wedstrijd was erg belangrijk voor Chelsea. We verdienden dit gelijkspel”, zei hij voor de microfoon van Sky. “Het maakt me niet uit wie kampioen is. Maar Leicester verdient het, dit is een goede zaak voor de Engelse competitie.”

Viering

Dat alles mocht geen afbreuk doen aan de titel van Leicester.

Na het laatste fluitsignaal gingen onder anderen Christian Fuchs, Roberth Huth, Wes Morgan, Shinji Kagawa en Marcin Wasilewski (ex-Anderlecht) uit de bol ten huize van de topscorer van Leicester, Jamie Vardy. Ook verschillende supporters stonden voor het huis om met de spelers te vieren. “Dit is het beste gevoel uit mijn carrière”, liet aanvoerder Morgan op de website van Leicester optekenen. “Iedereen heeft hier zo hard voor gewerkt. Niemand geloofde dat we hiertoe in staat waren. Maar hier zijn we, winnaars van de Premier League. En dat is verdiend.”

De ‘Foxes’, die vorig jaar dankzij een stevige eindsprint de degradatie ontliepen, speelden in 2013-2014 nog in de tweede klasse. Dit seizoen mochten de fans zich na 13 speeldagen voor de eerste keer in de ogen wrijven, toen ze hun club bovenaan de Premier League zagen postvatten. In de stand heeft Leicester (77 ptn) met nog twee speeldagen voor de boeg een onoverbrugbare voorsprong van zeven punten op Tottenham. Chelsea is negende met 48 punten.

Leicester City is de eerste ‘kleine club’ sinds Blackburn Rovers in 1995 die de titel mag vieren in Engeland. Buiten dat huzarenstukje van de huidige tweedeklasser worden sinds de oprichting van de Premier League in 1992 de titels traditioneel verdeeld onder de topclubs Manchester United (13), Chelsea (4), Arsenal (3) en Manchester City (2). Leicester is dus zeker de vreemde eend in dat rijtje met rijke Engelse clubs, al heeft het team met de Thai Vichai Srivaddhanaprabha ook een steenrijke eigenaar. Toen de eigenaar van King Power in 2010 Leicester City overnam, was de club nog maar net uit de derde klasse gepromoveerd naar de Championship. Pas in 2014 werd de promotie naar de Premier League afgedwongen. Vorig seizoen had Leicester lange tijd de rode lantaarn in handen en moesten ze bijna tot het competitieslot knokken tegen de degradatie.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content