Lentemoeheid is geen optie voor Nainggolan

© Belga

Voor Radja Nainggolan breken beslissende weken aan. De barometer gaat weer omhoog. Net op tijd.

Een paar weken geleden bood Sport/Voetbalmagazine zich op het Romeinse oefencentrum Trigoria aan voor een interview met AS Roma-speler en Belgisch international Radja Nainggolan. Het was een interview dat al een aantal weken eerder was toegezegd, maar uitgesteld door de plotse interesse van het Chinese Evergrande voor de middenvelder, die uiteindelijk toch gewoon in Rome bleef. Hoe belangrijk elk woord van de excentrieke speler is, bleek uit de nervositeit die rond het gesprek hing, vanuit de club dan toch. De persverantwoordelijken van AS Roma drongen erg aan om het gesprek in het Italiaans te voeren, zodat de verantwoordelijke die het interview bijwoonde, alles zou kunnen verstaan. Maar dat vonden zowel de interviewer als Nainggolan zelf een gek idee, dat twee Nederlandstaligen met mekaar zouden praten in het Italiaans, hoewel een gesprek in die taal ook mogelijk was geweest. Uiteindelijk mocht het interview pas beginnen wanneer een medewerker van de club die Nederlands had gestudeerd aan de universiteit in Triëste het gesprek kon volgen en simultaan vertalen.

Dezelfde dag waarop het interview in Sport/Voetbalmagazine en Sport/Foot Magazine verscheen, stond het ook in ingekorte versie in de Gazzetta dello Sport en nog een paar Italiaanse media, met als belangrijkste boodschap: ‘Liefst wil ik mijn carrière uitdoen in Rome, en niet nog ergens opnieuw beginnen’, en: ‘het enige wat ik nog mis, is, behalve een prijs winnen met Roma, een WK meemaken.’

Dat hij opgeroepen werd voor de interland tegen Saudi-Arabië, en dat zijn beeltenis voorkomt in de Belgische WK-selectie van Panini, onderstrepen nog eens dat het goed gaat met Nainggolan die voor beslissende weken staat, met de nationale ploeg en met AS Roma. Met Roma speelt hij over een paar weken tegen Barcelona in de kwartfinale van de Champions’ League. Een wedstrijd waarvoor de tickets in de terugmatch thuis in acht uur uitverkocht waren. Het Olympisch stadion zal met 65.000 man vol zitten.

‘Dit zijn de wedstrijden waarvoor je het doet, en waarvoor ik in Rome bleef’, verkondigde de Bosnische spits Edin Dzeko na de CL-loting. Ook Dzeko werd, net als Nainggolan in januari sterk naar de uitgang gepusht, maar hij zag een overgang naar Chelsea dat 30 miljoen bood, toen nadrukkelijk niet zitten. Ook de Belgische speler zelf toonde zich zeer tevreden dat zijn transfer naar het Chinese Evergrande op het laatste moment af sprong. Die club had voor de Belgische middenvelder 50 miljoen euro veil die naar AS Roma zou gaan, plus naar verluidt ook nog eens een jaarsalaris van 13 miljoen. Toen de club door de overheid aangemaand werd om op zo’n enorme transfersom nog eens een luxetax van om en bij de 50 miljoen te betalen, waardoor de operatie in totaal 100 miljoen zou kosten, haakten Evergrande af. Fabio Cannavaro legde een paar weken geleden in de Gazzetta dello Sport nog eens uit dat hij daar erg ontgoocheld over was, en ook waarom: ‘Radja is een fantastische voetballer, met een goeie mentaliteit, die we, wegens zijn Indonesische origine ook in de Aziatische Champions’ League goed hadden kunnen gebruiken, omdat hij daar niet als buitenlander geldt.’

Dat AS Roma zijn topspelers haast mee naar de uitgang begeleidt, heeft een simpele verklaring. De Romeinse club geeft jaarlijks meer uit dan het binnenkrijgt. Daar kom je niet mee weg als je Europees voetbalt, en net als AC Milan werd de club op de vingers getikt door de Uefa in het kader van de Financial Fair Play. Wil AS Roma ook volgend jaar Europees voetballen en inkomende transfers mogen doen, moet het als het ware een topspeler verkopen om het verschil tussen inkomsten en veel te dure uitgaven (vooral loonkosten) weg te werken. Uiteindelijk vertrok in de winterstop enkel de overbodige middenvelder Emerson voor 20 miljoen naar Chelsea, maar tenzij Roma ook Barcelona uitschakelt en het met de vetpotten van de Champions’ League het tekort wegwerkt, moet het straks weer een sterkhouder verkopen. Nu Dzeko een sterk signaal heeft gegeven, komt de druk weer op Nainggolan. De andere speler die momenteel goed in de markt staat, wil AS Roma op dit moment niet kwijt. Voor de Braziliaanse doelman Alisson, nog maar 25 jaar, weigerde het een bod van Napoli dat 40 miljoen bood. Roma dat Alisson kocht voor acht miljoen wil zijn nieuw goudhaantje minstens nog een jaar houden.

Het enige alternatief zou zijn om Dzeko te verkopen, die net als Nainggolan voor het ogenblik de pannen van het dak speelt. Voor Dzeko heeft AS Roma een alternatief waar het veel geld voor betaald heeft: reserve-spits Patrick Schick die afgelopen zomer even in beeld was bij Juventus werd voor 42 miljoen gekocht van Sampdoria, maar speelt amper omdat Dzeko het zo goed doet. Net als de rest van AS Roma, trouwens, Nainggolan incluis.

Een paar weken werden nog vraagtekens gesteld bij het rendement van zowel Nainggolan als Dzeko, maar de laatste wedstrijden komen de Romeinen op toerental. Net op tijd. Een sterk seizoenseinde maar vooral een goeie prestatie tegen Barcelona zou de Antwerpse middenvelder helemaal op weg kunnen helpen naar de WK-selectie die zijn ploegmaats bij de Rode Duivels hem zo gunnen en waar hij zelf zo van droomt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content