Licht uit voor Spanje: 0-2 tegen Chili en WK afgelopen

© REUTERS

Op het WK voetbal is Spanje met 0-2 onderuit gegaan tegen Chili. Daarmee is het WK nu al afgelopen voor de regerende wereldlampioen. Mogelijk is het voor de Spanjaarden ook het einde van een generatie die drie internationale tornooien op rij won.

De terechte Spaanse nederlaag volgde op de 5-1 pandoering die de mannen van Vicente del Bosque eerder van Nederland kregen. Voor Chili scoorden Eduardo Vargas (20′) en Charles Aránguiz (43′). Maandag vechten Nederland en Chili, die nu beide zes punten hebben in groep B, onder elkaar uit wie als groepswinnaar naar de tweede ronde gaat. Die groepswinnaar ontloopt in de achte finale wellicht Brazilië.

Offers

Bij de rust stond de eindstand al op het bord in het legendarische Maracana-stadion in Rio de Janeiro. Spanje had heel wat goed te maken na een 5-1 nederlaag tegen Nederland. Iker Casillas stapelde in die wedstrijd de flaters op. Toch behield bondscoach Vicente Del Bosque het vertrouwen in zijn doelman. Verdediger Gerard Piqué en middenvelder Xavi werden wel geofferd. Javi Martinez nam centraal achterin de plek van Piqué in, terwijl Pedro Rodriguez naast Diego Costa is de spits mocht plaatsvatten. Andres Iniesta zakte een linie en nam op het middenveld de plaats van Xavi in.

Chili, met een fitte Arturo Vidal in de basis, startte het best. Al in de openingsminuut had het raak kunnen zijn. Via een Spaans been hobbelde een poging van Vidal net naast in corner. De Chilenen bleven de beste kansen creëren en zagen zich in de 20e minuut beloond. Eduardo Vargas omzeilde Casillas en prikte de 1-0 binnen. Charles Aranguiz verdubbelde de voorsprong net voor rust. Casillas kon eerst wel nog redding brengen op een vrije trap van Vidal, maar bokste de bal in de voeten van Aranguiz.

Mooie kansen

Spanje begon met Koke in plaats van Xabi Alonso op het middenveld aan de tweede periode. De Spanjaarden kregen een paar mooie kansen, Diego Coasta en Sergio Busquets lieten ze liggen. Aan de overzijde miste Mauricio Isla de kans op de 3-0. Ook Fernando Torres, ingekomen voor Diego Costa, kon het tij niet keren voor de Spanjaarden. De beste kans was vijf minuten voor tijd nog voor Iniesta. Zijn plaatsbal vond de Chileense doelman Claudio Bravo op zijn pad. (Belga/TV)