Luis Suárez duwt Engeland tot aan de rand van de afgrond

© REUTERS

In Sao Paulo heeft Uruguay Engeland verslagen met 2-1. Luis Suárez tekende voor beide Uraguayaanse doelpunten. Wayne Rooney scoorde tegen voor de Engelsen, wier WK behoudens een wonder nu al gedaan is.

Engeland hangt na twee wedstrijden in de touwen op het WK voetbal. Het puntenloze Engeland heeft nog slechts een waterkansje op de kwalificatie. In de eerste plaats moet het daarvoor rekenen op een zege van Italië tegen Costa Rica en dan zelf zijn laatste wedstrijd winnen tegen Costa Rica. De Engelsen hebben bovdien een behoorlijk negatief doelpuntensaldo goed te maken. Alleen een mirakel kan hen dus nog redden.

Goudwaarde

Beide teams hadden op de eerste speeldag verloren. Uruguay met 3-1 van Costa Rica, Engeland met 2-1 van Italië. De Uruguayaanse bondscoach Oscar Tabarez kon weer rekenen op een fitte Suárez en zette veteraan Diego Forlan op de bank. Zijn collega Roy Hodgson behield het vertrouwen in de elf die ook tegen Brazilië startten, ook in Wayne Rooney, die voor zijn prestatie tegen Italië veel kritiek gekregen had in het thuisland.

In de 32e minuut was het Rooney die voor het eerste grote gevaar zorgde. Zijn poging strandde op de dwarslat. Acht minuten later bewees Suarez een eerste keer zijn goudwaarde door een prachtige assist van Edinson Cavani mooi af te werken. Het was het 40e doelpunt, in 78 interland, voor Suarez. De goal werd wellicht extra bejubeld in Salto, de op één na grootste stad van Uruguay. Daar werden Suarez en Cavani begin 1987, met een interval van drie weken, allebei geboren.

Strijdershart

Na ruim een uur spelen zorgde Elvaro Pereira voor opschudding. De Uruguayaanse verdediger kreeg de knie van Raheem Sterling in zijn gezicht en bleef daarna roerloos liggen. Eens weer bij positieven toonde Pereira zijn strijdershart. Hij weigerde gewisseld te worden.

Nadat hij doelman Fernando Musiera al tot een knappe reflex gedwongen had, scoorde Rooney een kwartier voor tijd eindelijk zijn eerste doelpunt op een WK. Lang bleef de 1-1 niet op het bord staan. Zeven minuten voor affluiten legde Suarez met zijn tweede van de avond de eindstand vast. (Belga/TV)