Luiz Adriano breekt twee records in één helft (én evenaart Lionel Messi)

Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Wie Luiz Adriano nog niet kende, doet dat nu wel. De Braziliaan van Shakhtar Donetsk speelde in de Champions League BATE Borisov op een hoopje: hij maakte vijf doelpunten – een evenaring van het record van Lionel Messi – en brak bovendien twee records in één helft.

Luiz Adriano lukte als eerste speler in de geschiedenis van de Champions League vier doelpunten in de eerste helft. Bovendien stootte de 27-jarige aanvaller, die sinds 2007 voor de Oekraïense club speelt, Andrey Vorobey van de troon als clubtopschutter met 115 treffers.

De snelste hattrick ooit op het kampioenenbal heeft hij net niet te pakken: Adriano maakte drie doelpunten in acht minuten, maar Bafetimbi Gomis slaagde daar in 2011 met Olympique Lyon in zeven minuten in.

Ook zijn vijf doelpunten tegen de Wit-Russen van BATE waren geen Champions Leaguerecord, want Lionel Messi deed hem dat met FC Barcelona al voor tegen Bayer Leverkusen in 2012.

De wedstrijd eindigde uiteindelijk op 7-0, de andere doelpunten kwamen van Alex Texeira en Douglas Costa.

‘Drie doelpunten maken in een wedstrijd is fantastisch, vijf keer scoren is immens,’ zei Adriano na de match. ‘Ik kan nu zeggen dat ik vijf keer heb gescoord in een Champions League-wedstrijd’. Intussen gaan er stemmen op om de aanvaller op te nemen in het Braziliaanse elftal.