Manchester City: nu al beter dan ‘The Invincibles’

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De statistieken die de Citizens kunnen voorleggen, zijn duizelingwekkend. Maar Pep Guardiola weigert euforisch te worden.

Op de laatste speeldag voor de internationale break klopte Manchester City Arsenal met 3-1. Een misschien wel symbolische overwinning.

Want aan de zijlijn bij de Gunners staat nog steeds Arsène Wenger, de architect van het team dat in 2003/2004 ongeslagen kampioen werd. Het leverde de ploeg, met onder meer Thierry Henry, Dennis Bergkamp en Patrick Vieira, de bijnaam ‘The Invincibles’ op.

Het is een record dat er nog steeds staat. Geen enkele club kon het voorlopig evenaren. Maar feit is: we zijn ondertussen elf speeldagen ver in de Premier League en Manchester City heeft nog geen enkele keer verloren. Alleen op bezoek bij Liverpool moest het zich tevreden stellen met een 0-0-gelijkspel.

Toch wil coach Pep Guardiola van een vergelijking met ‘The Invincibles’ niets weten. ‘Er komt een keer een team dat van ons wint. Vervolgens is het aan ons hoe wij daarop reageren’, zei hij in aanloop naar de match tegen Arsenal.

Hij heeft zelfs niet de ambitie om het record te breken. ‘The Invincibles behoren toe aan Wenger. Het is iets fantastisch’, zo beweerde hij vol respect voor zijn collega.

Draaischijf De Bruyne

Na elf speeldagen in de Engelse hoogste klasse heeft Manchester City 31 punten, het maakte 38 goals en kreeg er slechts 7 tegen. Het is het beste doelsaldo sinds het begin van de Premier League in 1992.

In de top vijf van doelpuntenmakers vinden we maar liefst drie spelers terug van City: Sergio Agüero (8 goals), Raheem Sterling (7) en Gabriel Jesus (7). En Leroy Sané maakte er al zes.

Een cruciale rol in het spel van Guardiola is weggelegd voor onze landgenoot Kevin De Bruyne. Met zes assists en ook al twee goals is hij de draaischijf van de ploeg.

Guardiola’s team maakt gemiddeld 3,4 doelpunten per wedstrijd, levert per match 18 schoten op doel af en wisselt 720 passes uit.

Dat zijn betere cijfers dan die van Arsenal in het seizoen 2003/2004. Het team van Arsène Wenger scoorde toen gemiddeld 1,9 keer per wedstrijd, schoot 14 keer op doel en gaf 483 passes.

Het creëren van een verhaal

Het gaat niet alleen om de cijfers, ook om het geleverde spel. In 2003/2004 liet Wenger de Premier League kennismaken met een nieuw soort voetbal, gestoeld op de oude Hollandse school maar met een aantal andere accenten.

Menig buitenlands coach probeerde sindsdien met atypisch voetbal Engeland te veroveren, maar niemand slaagde erin. Ook Pep Guardiola betaalde vorig seizoen leergeld.

Maar nu lijkt er geen maat te staan op zijn team en wordt duidelijk waarom alle Engelse topclubs naar zijn hand dongen. Het is hen namelijk niet alleen om titels en bekers te doen, maar ook om wat marketingboys ‘het creëren van een verhaal’ noemen.

Er hangt magie in het Etihad Stadium, de spelers lijken te zweven over het grasveld en aan de kant dirigeert de tovenaar uit Catalonië zijn ploeg naar een zoveelste symfonie. Op die manier ontstaat de mythe, en dat is precies waarnaar Manchester City op zoek is. Want mythes verkopen.

Real Madrid

Hoe wervelend Manchester City ook voetbalt, Guardiola laat zich niet op euforie betrappen. Hij blijft stevig met de voeten op de grond en wil absoluut nog niet denken aan een aankomende titel. ‘Als we tot mei zo spelen als nu, hebben we de kans om kampioen te worden. Maar wie kan mij garanderen dat dat gebeurt?’, vraagt hij zich af.

‘Het is nog vroeg’, vindt ook Wenger. ‘City is goed, maar kijk naar wat iedereen over Real Madrid zei een aantal weken geleden. Het laat zien hoe fragiel alles in het voetbal is’, doelt de Fransman op de favorietenrol van de Madrilenen in zowel Spanje als de Champions League aan het begin van dit seizoen.

Inmiddels staat De Koninklijke derde in La Liga met acht punten achterstand op koploper Barcelona. En in de Champions League moest het zijn meerdere erkennen in Tottenham (1-1 thuis, 3-1 uit). Het is een cliché van jewelste, maar wel een waarheid als een koe: in voetbal kan het snel keren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content