‘Marc Wilmots lijkt het spoor bijster’

Euro 2016 gaat eindelijk beginnen. Vanaf vandaag gaat het (hopelijk) nog alleen over voetbal en niet meer over veiligheid, schrijft François Colin.

Niets in Frankrijk zal beter bewaakt worden dan de stadions. Geen enkel land heeft meer ervaring met de organisatie van EK’s en WK’s dan Frankrijk. La Douce France dankt dit aan de bedenkers van beide evenementen: Jules Rimet voor het WK en Henri Delaunay voor het EK. Bij de twee vorige gelegenheden dat Les Bleus in eigen land mochten aantreden, wonnen ze het tornooi: het EK in 1984 met Michel Platini, na onder andere een 5-0 overwinning tegen België, en het WK in 1998 onder aanvoering van Zinedine Zidane.

Voor de meeste waarnemers is Frankrijk opnieuw superfavoriet. Defensief is het team van bondscoach Didier Deschamps door de vele blessures verzwakt, maar offensief beschikt de ploeg over een ongekende weelde. Deschamps kan kiezen voor een aanval met Kingsley Coman, Olivier Giroud en Dimitri Payet of met Antoine Griezman, André-Pierre Gignac en Anthony Martial. In hun rug kunnen ze met Paul Pogba rekenen op de beste middenvelder van het ogenblik.

De grote concurrent voor Frankrijk wordt Spanje. Geen voetballand is in de diepte sterker dan Spanje. Wie daar over twijfelt, moet maar eens de namen bekijken die bondscoach Vicente del Bosque thuis liet. Jongens als Diego Costa of Juan Mata zouden in bijna elke andere ploeg basisspeler zijn. Een derde opeenvolgende Europese titel voor Spanje zou geen verrassing zijn en tegelijk de grootste prestatie uit de Europese voetbalgeschiedenis.

Wereldkampioen Duitsland liep de twee voorbije jaren flink wat littekens op. De voorronde verliep alles behalve vlekkeloos. Het blijft echter een heuse tornooiploeg die nooit mag worden onderschat.

Frankrijk, Spanje en Duitsland staan vooraf op de eerste rang. Daar achter komen Portugal, België en Engeland. Bij Portugal hangt alles af van Cristiano Ronaldo. In Brazilië was hij na een slopend seizoen in La Liga nergens en verliet Portugal het tornooi in alle stilte langs een zijdeur. CR7 heeft opnieuw een zware en lange campagne met Real Madrid achter de rug en in de slotfase voetbalde hij bijna letterlijk op één been. Nu hij de dertig voorbij is, wordt dit wellicht echter de laatste kans om een trofee te pakken met zijn vaderland.

België is nummer twee op de FIFA Ranking na Argentinië en dus het hoogst geklasseerde Europese land. Toch worden de Rode Duivels door niemand bij de topfavorieten gerekend. ‘België telt onwaarschijnlijk veel goede voetballers, maar

speelt niet als een ploeg’, stelde Marcel Desailly, de centrale verdediger van de Franse wereldkampioenenploeg van 1998, op CNN. ‘Het is voor mij de grote ontgoocheling.’

Hoe kunnen zo veel goede voetballers zo slecht spelen, hebben we ons de twee voorbije jaren geregeld afgevraagd. Alleen Frankrijk heeft mogelijk meer aanvallend talent, maar defensief is het harken na het uitvallen van Vincent Kompany en voetballend brengen de Rode Duivels al een tijdje onvoldoende. Offensieve automatismen zijn even schaars als jaren zonder spoorstakingen.

Marc Wilmots lijkt het spoor bijster

Steeds meer waarnemers richten een verwijtende vinger richting bondscoach Marc Wilmots. De man uit Jeuk lijkt het spoor enigszins bijster en laat zijn beleid bepalen door de laatste oefenmatch. Plots is Eden Hazard de spelbepaler en wordt Kevin De Bruyne naar de rechterflank verbannen. De lichaamstaal van de Gentenaar spreekt boekdelen.

Op het middenveld was er de jongste vier jaar één zekerheid: Axel Witsel. Hij lijkt nu op de ‘zes’ zijn vaste plaats te gaan verliezen aan Radja Nainggolan, die Wilmots twee jaar terug niet eens in zijn selectie van 23 opnam. Zo komt er weer een plaats vrij in de basiself voor Marouane Fellaini. Hij brengt meer duelkracht, maar minder voetballend vermogen en je riskeert elke match met tien te eindigen.

Nee, dan geloven we meer in Engeland, dat wellicht de jongste ploeg van het EK in lijn brengt, met spelers als John Stones, Delle Alli, Harry Kane en de sensationele Marcus Rashford.

Het EK is het tornooi van de verrassingen en de kleinere landen. In 1976 won Tsjechoslowakije, in 1988 Nederland, in 1992 Denemarken en in 2004 Griekenland. Tijd voor Albanië of IJsland? Wellicht niet. Maar met veel ploegen met wankele verdedigingen (Frankrijk, België, Engeland) wordt het hopelijk een evenement met veel bommen binnen de krijtlijnen.

Lukaku, Benteke, Origi en Batshuayi oefenden alvast…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content