Messi en co kraken de kluis

© belgaimage

Met een recordbedrag van 126 miljoen euro inkomsten per jaar voert Lionel Messi voor de zevende keer de ranglijst van de meest verdienende voetballers aan. Bij de coaches staat José Mourinho op één.

Spannend tromgeroffel om de laureaat bekend te maken is niet echt nodig. Lionel Messi staat al voor de zevende keer bovenaan in dit klassement, dat voor de twintigste keer wordt opgesteld. Dat is één keer meer dan David Beckham. Dat de Vlo de koppositie dit jaar weer overneemt van Cristiano Ronaldo is geen verrassing, gezien hij zijn contract bij FC Barcelona dit seizoen verlengde. Hij kreeg daarvoor ongeziene voorwaarden: een basissalaris van 71 miljoen euro, dat met tekengeld erbij oploopt tot 87 miljoen. Tel daar nog premies en reclame-inkomsten bij en je komt dik boven de symbolische grens van 100 miljoen euro. Nog nooit vertoond!

CRISTIANO RONALDO
CRISTIANO RONALDO© BELGAIMAGE

Niet meer in de top 20 dit jaar: Wayne Rooney, voor het eerst sinds 2006. Ook Sergio Agüero staat er na zes edities niet meer tussen. Manuel Neuer, de enige doelman in het lijstje, wordt allicht een volgend slachtoffer. Net als Zlatan Ibrahimovic, voor de tiende keer aanwezig, die van Manchester United naar de MLS verhuisde.

Nog even opmerken dat de cijfers van deze top 20 van spelers en trainers het brutosalaris en de extra inkomsten omvatten over het seizoen 2017/18 plus de premies van het jaar 2017.

1. Lionel Messi 30 jaar 126 miljoen euro Argentinië, aanvaller, FC Barcelona

Waarschijnlijk was het de laatste contractaanpassing van zijn carrière, maar wat voor een contract! In november 2017 verlengde La Pulga zijn overeenkomst bij FC Barcelona tot 2021 en daarmee verpulverde hij alle records. Nooit eerder kreeg een voetballer op het Oude Continent een brutosalaris boven de 50 miljoen euro. Omdat het bestuur van de blaugrana hem volgend jaar in juni niet wil kwijtspelen (en volgens kwatongen ook om zijn problemen met de Spaanse fiscus te ‘dekken’) heeft het de grens zelfs ruimschoots overschreden: een vast salaris van 71 miljoen euro, inclusief 15 procent portretrechten, plus 63,5 miljoen tekengeld over de gehele duur van zijn nieuwe contract. Daarnaast zijn er de rijkelijke bonussen bij elke winst van een trofee. En volgens Football Leaks ook een getrouwheidsbonus van 70 miljoen als hij blijft tot het einde van zijn contract – wat niet ondenkbaar is gezien de clausule met daarin een afkoopsom van 700 miljoen. U hebt het al begrepen: Leo gaat ook de komende jaren moeilijk van de eerste plaats in deze salarisranking te verdrijven zijn, te meer daar zijn reclame-inkomsten in stijgende lijn gaan na de komst van nieuwe partners (de laboratoria Sirin, zonnebrillen Hawkers en de Chinese manufactuur Mengniu).

NEYMAR
NEYMAR© MAXPPP

Jaarsalaris: 86,9 miljoen euro (7,4 miljoen per maand, tekengeld inbegrepen)

Premies: 2,1 miljoen euro

Andereinkomsten: 37 miljoen euro aan publiciteitscontracten (Adidas, Huwei, Tata Motors, Ooredoo, Lays, Gatorade, Pepsi, Sirin Labs, Hawkers, Mengniu Group) en diversen (reclamecampagnes voor de Argentijnse nationale ploeg en FC Barcelona, Dolce & Gabbana, Expo 2020 Dubai, merchandising, web-tv, beleggingen in vastgoed en hotels in Argentinië en Spanje, andere financiële beleggingen, horeca en wijnbouw)

2. Cristiano Ronaldo 33 jaar 94 miljoen euro Portugal, aanvaller, Real Madrid

CR7 is gulzig naar succes, glorie en erkenning. Niemand dus die ervan opkeek toen zijn entourage begin dit jaar aangaf dat hij niet meer tevreden was met zijn verloning bij Real, aangezien Neymar voortaan ruim 10 miljoen euro netto meer verdiende (21 tegenover 33) en vooral omdat zijn eeuwige Ballon-d’Or-rivaal Messi sinds het begin van het seizoen 71 miljoen verdiende (voor aftrek van de belastingen). Maar Cristiano bleef niet bij de pakken zitten en koos de beste manier om zijn verzuchtingen kracht bij te zetten door de ene goal na de andere te maken, wat leidde tot de derde CL-finale in drie jaar. CR7, net als de andere toppers van Real, ving 5 miljoen voor alle trofeeën van 2017. En ook al moest hij in deze ranking de eerste plaats aan Messi laten, de Portugees blijft de spelers die het meest bankable is naast het veld. Hij blijft steeds nieuwe marketeers, verleiden – getuige daarvan zijn recente deal met bagageafhandelaar American Tourister.

GARETH BALE
GARETH BALE© BELGAIMAGE

Jaarsalaris: 44 miljoen euro (3,5 miljoen per maand)

Premies: 5 miljoen euro

Andereinkomsten: 45 miljoen euro aan publiciteitscontracten (Nike, Herbalife, Altice/SFR, American Tourister, Pokerstars.com, Clear, TAG/Heuer, Samsung, Sixpad, Abbott, Pestana, Nubia) en diversen (CR7-schoenen, CR7-ondergoed, CR7-shirts, CR7-parfums, de app CR7-selfie, brandinext, Roc/Monster, Bugatti, Disquared2, portretrechten Mint media, WMS, beleggingen in vastgoed en luxehotels, campagnes van de Emirates en Real Madrid)

3 Neymar 26 jaar 81,5 miljoen euro Brazilië, aanvaller, PSG

Zijn transfer loodste het voetbal een nieuw tijdperk binnen en zijn salaris naar de top van de wereldhiërarchie (net onder de 50 miljoen bruto, onder het voordelige regime van expats) totdat Messi hem daar wegjaagde. De Braziliaan is de enige die de vergelijking met zijn ex-ploegmaat en met Ronaldo kan doorstaan. Dat komt ook omdat Ney, los van zijn loonbriefje, ook spectaculair vooruitgaat op publicitair vlak. Omdat hij steeds meer gevraagd wordt, heeft hij grote schoonmaak gehouden onder zijn sponsors, kwestie van nieuwe toppers binnen te halen (met name TCL, Ctrip, Pilao en Honda) met wie zijn vader deals mag onderhandelen tussen de 3 en 4 miljoen euro per jaar. En we laten het aan uw verbeelding over wat hij straks zal opstrijken als hij met zijn kledingsponsor Nike schittert op het WK.

GERARD PIQUÉ
GERARD PIQUÉ© VI Images / Maurice van Steen

Jaarsalaris: 48,9 miljoen euro (4 miljoen per maand)

Premies: 2,6 miljoen euro

Andereinkomsten: 30 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Nike, TCL, Honda, Beats by drDee, Gillette, Red Bull, Gaga Milano, Heliar, Police, Quantum, Digible, Pilao, McDonald’s Brazilië, CTrip, Replay, Exness, Ultrafarma in 2017) en diversen (NJR-merchandising, NJR-sportkledij, publiciteitscampagnes met PSG, beleggingen in vastgoed en financiën)

4 Gareth Bale 28 jaar 44 miljoen euro Wales, aanvaller Real Madrid

Hij is minder vaak titularis, maar troost zich met een contract tot 2022. De Welshman is nog altijd geliefd bij zijn sponsors en verscheen in de campagne voor het model Alphabounce van Adidas, met tennisster Caroline Wozniacki en basketter James Harden.

? Jaarsalaris: 32 miljoen euro (2,7 per maand)

? Premies: 3 miljoen euro

? Andereinkomsten: 9 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Adidas, Sony, Simba Sleep, Altitude Mask, BT Sport, Nissan) en diversen (merchandising, Eleven of Hearts, portretrechten, horeca, immobiliën)

5 Gerard Piqué 31 jaar 29 miljoen euro Spanje, verdediger FC Barcelona

Een spectaculaire binnenkomst in deze ranking, vanwege een nieuw contract tot 2022 (plus tekengeld), mooie reclameactiviteiten en uitzonderlijk ondernemerschap. Hij is in meerdere sectoren actief, maar vooral in de evenementenbranche: zijn bedrijf Kosmos zou vanaf 2019 de nieuwe Daviscup gaan organiseren.

? Jaarsalaris: 20 miljoen euro (1,7 per maand)

? Premies: 1 miljoen euro

? Andereinkomsten: 8 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Nike, Beko, Time Force, Konami) en diversen (Kerad Games/Golden Manager, Kype, e-football, Kosmos, multimediaplatformen, voedingsproducten met Bas Alimentaria, energiedranken, investeringen in vastgoed en financiën)

6 Toni Kroos 28 jaar 28,2 miljoen euro Duitsland, middenvelder, Real Madrid

In januari kreeg Mesut Özil van Arsenal een salaris dat iets meer bedraagt dan het zijne (van 8,3 naar 20,8 miljoen, een record voor een Duitse voetballer). Maar dankzij zijn contract met rijkelijke premies bij Real, staat Toni Kroos nog altijd een eind boven zijn landgenoot in deze top 20.

? Jaarsalaris: 20 miljoen euro (1,7 per maand)

? Premies: 5,2 miljoen euro

? Andereinkomsten: 3 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Adidas, PlayStation, Audi)

7 Sergio Ramos 32 jaar 27,5 miljoen euro Spanje, verdediger, Real Madrid

Het duurde slechts enkele maanden dat deze jongen zijn schoenen zwart maakte: uiteindelijk werden de plooien met Nike gladgestreken via een contract van 2 miljoen euro per jaar, tot 2021. Maar het is toch vooral door zijn overeenkomst met Real dat hij tegenover vorig jaar zes plaatsen vooruitgaat in dit klassement.

? Jaarsalaris: 20 miljoen euro (1,7 per maand)

? Premies: 5,5 miljoen euro

? Andereinkomsten: 2,3 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Nike) en diversen (merchandising, reclamecampagnes met Real Madrid, beleggingen in vastgoed)

8 Zlatan Ibrahimovic 36 jaar 26,8 miljoen euro Zweden, aanvaller, Los Angeles

Laat het duidelijk zijn: het is niet door zijn salaris dat hij sinds enkele maanden in Los Angeles verdient dat Ibra zo hoog geklasseerd staat. Wel door de 8,5 miljoen die hij incasseerde tussen juli 2017 en de verbreking van zijn contract bij Manchester United, met daarbij tekengeld en diverse bonussen. En vergeet vooral de aardige schnabbels niet, zoals het draaien van een reclamespot voor het bedrijf van Bethard, die de slechte resultaten compenseerden van de prêt-à-porter die hij lanceerde met Dressmann.

? Jaarsalaris: 17,6 miljoen euro (1,5 per maand, inclusief zijn salaris, tekengeld en bonussen bij Man U)

? Premies: 1,2 miljoen euro

? Andereinkomsten: 8 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Nike, Samsung Nordic, Bethard, Volvo, Dressmann) en diversen (parfums, A-Z, sportkleding, uitgeverij, internet, mobiele apps, beleggingen in vastgoed en sportcentra, financiële beleggingen, reclamecampagnes met Manchester United)

9 Antoine Griezmann 27 jaar 26 miljoen euro Frankrijk, aanvaller, Atlético Madrid

Een ‘nieuwkomer’ maar geen verrassende. De Franse aanvaller steeg als een komeet aan het firmament van de media en de reclame. Griezmann hijst zich naar de negende plaats door zijn nieuw contract bij Atlético (circa 10 miljoen euro netto, tot 2022). Een flinke afkoopsom maakt dat de concurrentie diep in de portemonnee zal moeten tasten om hem weg te halen uit het Wanda Metropolitano.

? Jaarsalaris: 21 miljoen euro (1,8 per maand)

? Premies: 500.000 euro

? Andereinkomsten: 4,5 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Puma, Head & Shoulders, Gillette, EA Sports, Sport 2000, HYT, Huawei) en diversen (een renpaardenstal, beleggingen in vastgoed)

10 Luis Suárez 31 jaar 26 miljoen euro Uruguay, aanvaller, FC Barcelona

El Pistolero profiteert van zijn eerste volledige seizoen onder zijn nieuwe contract (een vast salaris van 16 miljoen plus minimaal 3 miljoen aan bonussen) en een hernieuwde interesse van marketeers.

? Jaarsalaris: 19 miljoen euro ( 1,6 per maand)

? Premies: 1 miljoen euro

? Andereinkomsten: 6 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Adidas Hawkers, Gatorade, Abitad, Gome, Tourism Malaysia, Cablevision, Samsung in 2017) en diversen (merchandising, producten van Redbubble, reclamecampagnes van Barça).

11 Andrés Iniesta 34 jaar 25,5 miljoen euro Spanje, middenvelder FC Barcelona

Een vaste waarde. Samen met Agüero is hij het gezicht van de campagne van Nissan voor de Champions League. Daarnaast is hij ambassadeur van een dozijn merken, waaronder het onlinebedrijf ufc.com.

? Jaarsalaris: 20 miljoen euro (1,7 per maand)

? Premies: 800.000 euro

? Andereinkomsten: 4,7 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Nike, Nissan, Arcos, Sony, Damm, Dormity.com, ufx.com) en diversen (voetbalscholen, beleggingen in vastgoed en financiën, telecommunicatie, agrotoerisme, wijnbouw)

12 Ezequiel Lavezzi 33 jaar 25,3 miljoen euro Argentinië, aanvaller Hebei Fortune

El Pocho wordt nog altijd rijkelijk in dollars betaald door zijn club uit de Chinese Premier League, maar daalt toch zeven plaatsen tegenover vorig jaar wegens de waardedaling van de Amerikaanse munt. Die devaluatie, samen met verminderde sponsoractiviteiten, duwden ook de Braziliaan Hulk (elfde in 2017) en de Argentijn Tévez (dertiende in 2017) uit de top 20 van 2018.

? Jaarsalaris: 23,7 miljoen euro (2 miljoen per maand)

? Premies: 1 miljoen euro

? Andereinkomsten: 600.000 euro uit publiciteitscontracten (Adidas) en diversen (beleggingen in vastgoed en financiën)

13 Alexis Sánchez 29 jaar 23,6 miljoen euro Chili, aanvaller Manchester United

Twee jaar na Arturo Vidal (veertiende in 2016 met 18,9 miljoen) staat er opnieuw een Chileen in de top 20. Zijn aanwezigheid dankt hij aan zijn transfer van Arsenal naar Manchester United in januari en een bijhorend salaris (van 140.000 pond per week bij de Gunners naar 350.000 pond bij de Red Devils, ofwel: 400.000 euro per zeven dagen). Bij dat salaris komt nog tekengeld tot het einde van zijn contract in 2022, dat hem elk seizoen 5 miljoen pond (5,75 miljoen euro) oplevert.

TONI KROOS
TONI KROOS© Andreas Gebert/dpa

? Jaarsalaris: 20,3 miljoen euro (1,7 per maand)

? Premies: 100.000 euro

? Andereinkomsten: 3,2 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Nike, Huawei, Master Dog, mobiele apps van Mobistar) en diversen (portretrechten)

14 Karim Benzema 30 jaar 23,5 miljoen euro Frankrijk, aanvaller, Real Madrid

De Franse spits keert terug in de top 20 door zijn vernieuwde contract bij Real Madrid (in september 2017 tekende hij bij tot 2021) en door de indrukwekkende premies in het gloriejaar 2017 van de Merengues.

? Jaarsalaris: 16 miljoen euro (1,3 per maand)

? Premies: 5 miljoen euro

? Andereinkomsten: 2,5 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Adidas) en diversen (portretrechten)

15 Thomas Müller 28 jaar 23 miljoen euro Duitsland, aanvaller Bayern München

De eerste speler uit de Bundesliga in dit klassement. Hij heeft een royaal contract bij Bayern (16 miljoen per jaar tot 2022), strijkt premies op (250.000 euro voor de titel in Duitsland, 200.000 euro voor het perfecte parcours van de nationale ploeg in aanloop naar het WK) en is populair bij adverteerders.

? Jaarsalaris: 16 miljoen euro (1,3 per maand)

? Premies: 500.000 euro

? Andereinkomsten: 6,5 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Adidas, Barilla, Rewe, Weber, Gillette, Young Wings) en diversen (merchandising, reclamecampagnes van Bayern)

16 Edinson Cavani 31 jaar 22,2 miljoen euro Uruguay, aanvaller, PSG

Door zijn contract bij PSG te verlengen tot 2020, dichtte hij de salariskloof met de andere topschutters van het continent. Ook de premies voor de nationale trofeeën en zijn titel van topschutter van de Ligue 1, plus zijn reclame-inkomsten, hebben bijgedragen aan zijn plaatsje in deze top 20.

? Jaarsalaris: 18,4 miljoen euro (1,5 per maand)

? Premies: 1,5 miljoen euro

? Andereinkomsten: 2,6 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Nike, Panini) en diversen (reclamecampagnes met PSG, beleggingen in vastgoed)

17 Oscar 26 jaar 22,2 miljoen euro Brazilië, middenvelder Shanghai SIPG

Na het verdwijnen van Tévez is hij samen met Lavezzi de enige speler uit de Chinese competitie met een salaris boven de 20 miljoen euro. Hij bleef trouw aan Adidas en is sinds sinds enkele weken ambassadeur van Ritmo Mundo, een merk van Amerikaanse luxe-uurwerken.

? Jaarsalaris: 20,8 miljoen euro (1,7 per maand)

? Premies: 200.000 euro

? Andereinkomsten: 1,2 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Adidas, Ritmo Mundo) en diversen (merchandising)

18 Robert Lewandowski 29 jaar 22,2 miljoen euro

Polen, aanvaller Bayern München

De bestbetaalde speler van Bayern zette in december 2017 een samenwerking van zeven jaar met Coca-Cola stop en tekende een contract met energiedrankenproducent Oshee. Lewa richt zich ook meer en meer op de begeleiding van atleten (RL Médias, Agence Stor9- ).

? Jaarsalaris: 17 miljoen euro (1,4 per maand)

? Premies: 400.000 euro

? Andereinkomsten: 4,8 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Nike, Gillette, Huawei, Change, Oshee, Coca-Cola tot eind 2017) en diversen (merchandising, RL Médias, Agence Stor9 -, app Mikz, reclamecampagnes met Bayern)

19 Paul Pogba 25 jaar 22 miljoen euro Frankrijk, middenvelder Manchester United

De Fransman vangt 298.000 euro per week, het tweede salaris van de club, na Alexis Sánchez. De winst van Manchester United in de Europa League leverde hem vorig jaar een premie op van 1 miljoen pond (1,15 miljoen euro). Daar komt ook nog de premie bij die Les Bleus kregen voor de kwalificatie voor het WK 2018.

? Jaarsalaris: 15,5 miljoen euro (1,3 per maand)

? Premies: 1,5 miljoen euro

? Andereinkomsten: 5 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Adidas) en diversen (merchandising, portretrechten, reclamecampagnes van Man U)

20 Manuel Neuer 32 jaar 20,8 miljoen euro Duitsland, doelman Bayern München

Hij staat al maanden aan de kant door blessures, maar kan zich troosten met het feit dat hij de enige keeper in deze top 20 is. Maar allicht niet meer voor lang, als David de Gea de lokroep van Real volgt om daar een fikse salarisverhoging te bekomen en af te klokken op 20 miljoen per jaar.

? Jaarsalaris: 16 miljoen euro (1,3 per maand)

? Premies: 300.000 euro

? Andereinkomsten: 4,5 miljoen euro uit publiciteitscontracten (Adidas, Coca-Cola, Sony, Head & Shoulders, Mobileworld24, Disney Pixar) en diversen (merchandising, reclamecampagnes met Bayern München).

TRAINERS 1 José Mourinho 55 jaar 26 miljoen euro Portugal, Manchester United, 55 jaar

Bij de trainers is het: Mourinho en de rest. De Portugese coach en zijn makelaar Jorge Mendes zijn al een hele tijd meesters in het onderhandelen van contracten. Geen wonder dus dat hij al voor de dertiende keer in vijftien jaar deze top 20 aanvoert. The Special One troont al sinds 2010 op nummer één – het jaar ervoor moest hij Luiz Felipe Scolari laten voorgaan door diens ontslagvergoeding bij Chelsea. Het recept is altijd hetzelfde: een contract in beton bij een club en mooie schnabbels bij de adverteerders. Een sandwichman met klasse en flegma, die zijn gezicht leent aan Adidas, Heineken, Atlantis Hotels en uurwerken Hublot. Hij kreeg zelfs een deal ter waarde van bijna 1,8 miljoen euro met Russia Today voor het WK 2018. En natuurlijk is er zijn contract van 15 miljoen pond (17,2 miljoen euro) bij Manchester United, dat verlengd werd tot juni 2020, met daarbovenop de bonus voor winst van de Europa League. Dat geeft een totaal van 26 miljoen euro, genoeg om de concurrentie van Lippi, Zidane en Simeone voor te blijven.

SERGIO RAMOS
SERGIO RAMOS© LeMousticProduction/MAXPPP

2 Marcello Lippi 70 jaar 23 miljoen euro Italië, nationale ploeg China

Lippi heeft al aangekondigd dat hij op pensioen gaat na zijn periode als bondscoach van China. Maar stopt hij na de Azië Cup in januari 2019 of doet hij voort tot het WK van 2022? Dat is het overwegen waard, want zijn contract met de Chinese voetbalbond levert hem 25 miljoen op (waarvan ongeveer een tiende naar zijn medewerkers gaat). Hij blijft de bestbetaalde bondscoach ter wereld, ver voor Fatih Terim (Turkije, 3,2 miljoen euro) en Tite (Brazilië, 2,4 miljoen plus 1,4 miljoen uit contracten met Samsung, Cimed en Uninassau).

3 Diego Simeone 48 jaar 22 miljoen euro Argentinië, Atlético Madrid

Hij is de ziel van de Colchoneros, een coach en een leider zonder weerga. Dus aarzelde het Madrileense bestuur niet om hem gouden bergen cadeau te doen voor een contractverlenging tot juni 2020. Het is een salaris vergelijkbaar met dat van een topspeler: iets meer dan 21 miljoen voor aftrek van de belastingen of 10 miljoen netto, aangevuld met een samenwerking met Range Rover.

4 Zinédine Zidane 45 jaar 21 miljoen euro Frankrijk, Real Madrid

Vorige lente won hij zijn tweede Champions League. Hij zag zijn salaris verdubbelen (bijna 17 miljoen euro bruto) en incasseerde mooie premies (ongeveer 2 miljoen) voor alle trofeeën van 2017. Tel daar nog het partnership met Adidas bij: goed voor vijf plaatsen winst in deze top 20.

5 Pep Guardiola 47 jaar 20 miljoen euro Spanje, Manchester City

De premie die hij had kunnen opstrijken door winst van de Champions League (3,5 miljoen euro) zag hij dit jaar aan zijn neus voorbijgaan, maar de Catalaan heeft ook nu zijn schaapjes op het droge met 16 miljoen pond of 18,4 miljoen euro per jaar, waar binnenkort misschien nog eens 4 miljoen pond bijkomt. Op het vlak van sponsoring is hij nog altijd ambassadeur van Gore-Tex.

6 Carlo Ancelotti 58 jaar 17 miljoen euro Italië, Napoli

Nadat hij in zijn eerste seizoen in de Bundesliga de titel pakte, werd Ancelotti door de Duitsers ontslagen na een zware nederlaag (3-0) op PSG in september 2017. Maar de Italiaan lag nog twee jaar onder contract en wordt dus doorbetaald door Bayern. Ondertussen raakte bekend dat hij aan de slag gaat bij Napoli.

7 Ernesto Valverde 54 jaar 15 miljoen euro Spanje, FC Barcelona

Door van Bilbao naar Barça te gaan verdubbelde Valverde zijn salaris. Hij heeft een contract van twee jaar (met de optie voor een bijkomend jaar) maar zijn krediet is bijna op wegens de uitschakeling door AS Roma in de kwartfinales van de Champions League (4-1, 0-3).

8 Jürgen Klopp 50 jaar 14 miljoen euro Duitsland, Liverpool

De sponsors die hij in zijn portefeuille heeft (New Balance, Opel, DWS, Warsteiner, Philips, Bet Victor, VR-Bank, Nivea via zijn club) doen al zijn collega’s verbleken, Mourinho incluis. Qua salaris (8 miljoen euro) zit hij nog wel ver van de Portugees. Maar na de Champions Leaguefinale krijgt hij misschien wel opslag.

9 Massimiliano Allegri 50 jaar 13,5 miljoen euro Italië, Juventus

Door zijn vierde Scudetto op rij krijgt hij misschien een verbetering van zijn contract, dat nu al imposant is voor de Serie A (13,5 miljoen euro bruto, of 7,5 miljoen netto). Maar het gerucht gaat dat Allegri andere lucht wil opsnuiven.

10 Antonio Conte 48 jaar 13 miljoen euro Italië, Chelsea

Conte heeft een vet contract na de Premier Leaguetitel van 2017 (waarvoor hij meer dan 2 miljoen euro aan premies opstreek). Zijn salaris steeg naar 11 miljoen euro per seizoen, tot in 2019.

11 Jupp Heynckes 73 jaar 12 miljoen euro Duitsland, Bayern München

Hij aarzelde niet om Bayern een helpende hand te reiken na het ontslag van Ancelotti. Voor zijn interim moest de club hem wel 12 miljoen euro betalen. Geen slechte deal.

12 Leonardo Jardim 43 jaar 11 miljoen euro Portugal, Monaco

De enige coach uit de Ligue 1 in deze top 20. Jardim profiteerde van de bonussen bij de titel van 2017 om te klimmen tot 5,6 miljoen euro. Door het gunstige belastingklimaat van Monaco komt dat overeen met 11 miljoen euro bruto bij een andere club in de Ligue 1.

13 Manuel Pellegrini 64 jaar 10,5 miljoen euro Chili, West Ham United

Het op één na hoogste salaris in de CSL (10 miljoen euro). Naast enkele optredens als analist is hij ook ambassadeur van een internetplatform voor de analyse van voetbaltactiek (e.football).

14 Arsène Wenger 68 jaar 10,5 miljoen euro Frankrijk, Arsenal

Hij was 22 jaar manager van Arsenal en stond elk van de vijftien edities in deze top 20. Vorige zomer kreeg hij opslag tot 20,2 miljoen euro, maar vorige maand werd bekendgemaakt dat dit zijn laatste seizoen bij Arsenal was. Hij is ook actief in de media en consulting.

15 Fabio Cannavaro 44 jaar 10 miljoen euro Italië, Guangzhou Evergrande

De 10 miljoen waarvan sprake zijn het gemiddelde tussen de 8 miljoen euro die hij tot november 2017 verdiende bij zijn vorige club, Tianjin Quanjian, en de 12 miljoen bij Evergrande.

16 Gregorio Manzano 62 jaar 8 miljoen euro Spanje, Guizhou Hengfeng Zhicheng

Na Peking Guaon en Shanghai Shenhua streek hij in april 2017 naar in Zhicheng. De ex-coach van Mallorca en Atlético Madrid verlengde zijn contract in december, voor een salaris van 8 miljoen euro per jaar.

17 Luciano Spalletti 59 jaar 7,2 miljoen euro Italië, Internazionale

Met 7,2 miljoen euro bruto is hij de op één na bestbetaalde trainer van Italië, ver achter Allegri, maar ook ver voor Maurizio Sarri (2,5 miljoen euro bruto) en Simone Inzaghi (2,7 miljoen bruto).

18 Dragan Stojkovic 53 jaar 7 miljoen euro Servië, Guangzhou R&F

Na Japan heeft Pixie zijn koffers neergezet in China. De Serviër ligt onder contract tot 2022 en strijkt zowat 7 miljoen euro per jaar op.

19 Ronald Koeman 55 jaar 7 miljoen euro Nederland, nationale ploeg Nederland

In oktober 2017 werd de voormalige Nederlandse international ontslagen bij Everton en in februari dit jaar tekende hij als bondscoach van Oranje, tot 2022. Hij verdient er ongeveer 7 miljoen per jaar.

20 Mauricio Pochettino 46 jaar 6,5 miljoen euro Argentinië, Tottenham

Om elke verleiding af te wenden, zouden de Spurs zinnens zijn om zijn salaris, dat ruim onder de grootste verdieners van de Premier League zit, te verhogen met 30 procent.

Extreme verschillen

In 2016 publiceerde de FIFPro (de internationale vereniging van profvoetballer) een zeer uitgebreid rapport waarvoor 14.000 spelers uit Europa, Amerika en Afrika werden ondervraagd. Het leverde interessante cijfers op en onthulde vooral extreme verschillen.

Slechts 2 procent van de spelers wereldwijd verdienen meer dan 585.000 euro netto per jaar. 74 procent klokt af onder de 3250 euro netto per maand en 32 procent van de profs in Europa krijgen zelfs minder dan 812 euro per maand (vooral in Oost-Europese competities waar veel corruptie heerst). In Afrika loopt dat laatste percentage zelfs op tot 73 procent, maar daar liggen de levenskosten ook lager.

Wat eveneens opvalt: de carrières worden korter en ook de gemiddelde duur van de contracten (22,6 maanden), wat te verklaren valt door de vele transfers.

Ten slotte wordt 63 procent van de spelers soms te laat betaald. Dat is een constante in grote competities als die van Spanje en Italië. Frankrijk biedt dan weer een goede financiële zekerheid.

ZLATAN IBRAHIMOVIC
ZLATAN IBRAHIMOVIC© BELGAIMAGE
ANTOINE GRIEZMANN
ANTOINE GRIEZMANN© Anadolu Agency
LUIS SUÁREZ
LUIS SUÁREZ© AFP
ANDRéS INIESTA
ANDRéS INIESTA© Mutsu Kawamori/AFLO
EZEQUIEL LAVEZZI
EZEQUIEL LAVEZZI© Imaginechina
ALEXIS SÁNCHEZ
ALEXIS SÁNCHEZ© BELGAIMAGE
KARIM BENZEMA
KARIM BENZEMA© AFP
THOMAS MÜLLER
THOMAS MÜLLER© BELGAIMAGE
EDISON CAVANI
EDISON CAVANI© AFP
OSCAR
OSCAR© Imaginechina
ROBERT LEWANDOWSKI
ROBERT LEWANDOWSKI© Thomas Eisenhuth/dpa-Zentralbild
PAUL POGBA
PAUL POGBA© BELGAIMAGE
MANUEL NEUER
MANUEL NEUER© BELGAIMAGE
JOSÉ MOURINHO
JOSÉ MOURINHO© AFP
MARCELLO LIPPI
MARCELLO LIPPI© Imaginechina
DIEGO SIMEONE
DIEGO SIMEONE© AFP
ZINÉDINE ZIDANE
ZINÉDINE ZIDANE© AFP
PEP GUARDIOLA
PEP GUARDIOLA© BELGAIMAGE
MASSIMILIANO ALLEGCARLO ANCELOTTIRI
MASSIMILIANO ALLEGCARLO ANCELOTTIRI© BELGAIMAGE
ERNESTO VALVERDE
ERNESTO VALVERDE© AFP
JÜRGEN KLOPP
JÜRGEN KLOPP© AFP
MASSIMILIANO ALLEGRI
MASSIMILIANO ALLEGRI© BELGAIMAGE
ANTONIO CONTE
ANTONIO CONTE© BELGAIMAGE
JUPP HEYNCKES
JUPP HEYNCKES© BELGAIMAGE
LEONARDO JARDIM
LEONARDO JARDIM© AFP
MANUEL PELLEGRINI
MANUEL PELLEGRINI© Imaginechina
ASÈNE WENGER
ASÈNE WENGER© PHOTOPQR/LE PARISIEN/MAXPPP
FABIO CANNAVARO
FABIO CANNAVARO© Imaginechina
GREGORIO MANZANO
GREGORIO MANZANO© Imaginechina
LUCIANO SPALLETTI
LUCIANO SPALLETTI© AFP
DRAGAN STOJKOVIC
DRAGAN STOJKOVIC© Imaginechina
RONALD KOEMAN
RONALD KOEMAN© BELGAIMAGE
MAURICIO POCHETTINO
MAURICIO POCHETTINO© AFP
Messi en co kraken de kluis
Messi en co kraken de kluis
Met 10,6 miljoen euro was Ronaldo in 1999 de bestbetaalde speler.
Met 10,6 miljoen euro was Ronaldo in 1999 de bestbetaalde speler.© belgaimage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content