‘Messi kan straf voor belastingfraude ruilen voor boete van minder dan weeksalaris’

© REUTERS

Lionel Messi, die veroordeeld is voor belastingfraude, kan zijn celstraf van 21 maanden inwisselen voor een boete van 255.000 euro. De openbaar aanklager van Barcelona gaat akkoord met een dergelijke schikking met de Argentijnse stervoetballer.

Dat heeft persagentschap EFE vernomen van juridische bronnen, zo meldt de Spaanse sportkrant El Mundo Deportivo op haar website. De rechter moet nog een oordeel vellen over dit voorstel.

De aanvaller van FC Barcelona werd in juli door een Spaanse rechter schuldig bevonden aan belastingfraude. De dribbelkoning zou met hulp van zijn vader de fiscus tussen 2007 en 2009 voor een bedrag van 4,1 miljoen euro hebben benadeeld door inkomsten uit portretrechten te verzwijgen. Ook in hoger beroep bij de Hoge Raad bleef zijn veroordeling staan op 21 maanden cel en een boete van twee miljoen euro. Omdat de celstraf van Lionel Messi lager is dan twee jaar en hij voor het eerst is veroordeeld, hoeft hij niet daadwerkelijk de cel in. Maar de straf blijft wel als voorwaardelijk staan. Bij een volgende vergrijp kan de voetballer dus zomaar alsnog de cel indraaien.

De openbaar aanklager zei vrijdag echter bereid te zijn de celstraf helemaal kwijt te schelden als Messi de maximale schikkingsboete betaalt, meer bepaald 21 maanden lang dagelijks 400 euro, totaal 255.000 euro. Ter vergelijking: dat is minder dan een weeksalaris voor de Argentijn bij FC Barcelona. Voor zijn vader gaat het om 180.000 euro.

Een en ander kan ook goed nieuws zijn voor Cristiano Ronaldo. Ook de sterspeler van Real Madrid wordt door het Spaanse gerecht beschuldigd van grootschalige belastingfraude.

Partner Content