Messi sloopt Bayern in slotkwartier: 3-0

© REUTERS

Lange tijd zag het er goed uit voor Bayern München in Barcelona. De ploeg kon tijdens de heenwedstrijd van de halve finale in de Champions League dank zijn doelman Neuer de nul lang op het bord houden. Maar in het slotkwartier sloopte Lionel Messi de Duitse verdediging met twee doelpunten en een assist.

Het was de honderdste Europese wedstrijd van Lionel Messi. Voor de wedstrijd had coach Pep Guardiola van Bayern, voorheen van Barca, gezegd dat er tegen de Argentijnse spits in zijn huidige vorm niet veel te beginnen valt. Maar Bayern München probeerde wel origineel weerwerk te bieden. De club begon met drie verdedigers in een 3-5-2. Bayern kon zo druk zetten, maar het plan liep bijna falikant af toen Barcelona counterde. Neymar, Dani Alves en vooral Luis Suarez kregen kansen maar doelman Manuel Neuer redde de meubelen. Guardiola stuurde zijn plannen bij en voorzag dan toch een vierde verdediger.

Lionel Messi
Lionel Messi © REUTERS

Der Rekordmeister kon slechts één keer, maar wel gevaarlijk, dreigen. Op aangeven van Thomas Müller kwam de Poolse spits Robert Lewandowski, die met een masker speelde na een kaak- en neusbreuk, maar net tekort om de bal in doel te duwen. Het bleef na 45 minuten 0-0, vooral dankzij Neuer.

Lobje

De tweede helft leverde lange tijd minder kansen en spektakel op, tot Lionel Messi het tijd vond om zijn duivels te ontbinden. De Argentijn besliste de wedstrijd in amper vier minuten tijd met twee doelpunten (77. en 80.). Vooral de tweede, een lobje over doelman Neuer na een dribbel voorbij Jérôme Boateng, was er eentje om in te lijsten. In de slotseconden werd het zowaar nog 3-0. Op aangeven van Messi kwam Neymar oog in oog te staan met Neuer. De Braziliaan (90.+4) faalde niet, een zware dobber voor Bayern en coach Pep Guardiola. Die laatste had wellicht zijn terugkeer naar Camp Nou anders voorgesteld. De terugwedstrijd wordt volgende week dinsdag in de Allianz Arena gespeeld. In de andere halve finale won Juventus dinsdag zijn heenwedstrijd met 2-1 van Real Madrid.

Messi wordt met zijn doelpunten ook topscorer in de Champions League dit seizoen (10 goals) en aller tijden (77), telkens met een goal meer dan Cristiano Ronaldo.