Mexico houdt Brazilië op 0-0

© REUTERS

Mexico heeft in groep A van het WK gastland en superfavoriet Brazilië tot een droge 0-0 beperkt. De Mexicaanse doelman Guillermo Ochoa kroonde zich met een resem reddingen tot de ster van de avond.

Mexico, na een 1-0 zege tegen Kameroen, en Brazilië, dat in de openingsmatch Kroatië met 3-1 versloeg, hadden allebei al drie punten op zak en konden zo onbevangen aan hun partijop de tweede speeldag in groep A beginnen. Dat er voor de rust niet gescoord werd, was al in grote mate te danken aan Ochoa. De keeper van het naar de Franse tweede klasse gedegradeerde Ajaccio hield Mexico overeind bij pogingen van Neymar, Fred en Paulinho. De Mexicanen lieten zich evenmin onbetuigd. Bij tegenprikken moest ook de Braziliaanse keeper Julio Cesar zijn kunnen tonen.

Bondscoach Luiz Felipe Scolari was met Ramires in plaats van de geblesseerde Hulk in de basis begonnen, maar had de offensieve middenvelder van Chelsea de eerste 45 minuten weinig zien brengen. Voor de tweede periode mocht dan ook Shakhtar Donetsk-spits Bernard in zijn plaats komen opdraven.

Wereldsave

In de tweede helft waren het de Mexicanen die aanvankelijk het initiatief namen. Hun offensief bracht echter niets op en halfweg de tweede helft konden de Brazilianen druk gaan zetten. De Mexicaanse verdediging vertoonde weinig barsten en indien nodig bleef doelman Ochoa pal staan. Vijf minuten voor tijd had hij een wereldsave in huis op een kopbal van Thiago Silva, die kort voordien aan een rode kaart voor een stevige tackle ontsnapt was. In de slotfase trapte de Turkse scheidsrechter Cuneyt Cakir niet in een schwalbe van Marcello en zag de bij Mexico ingevallen Javier ‘El Chicharito’ Hernandez zijn schot gekeerd door Julio Cesar. Zo eindigde een intensieve wedstrijd met een hoog tempo en tal van technische hoogstandjes, toch zonder doelpunt.

In de stand in groep A delen Brazilië en Mexico met 4 punten de leiding. Kameroen en Kroatië gaan woensdag in een onderling duel op zoek naar hun eerste punten. (Belga/TV)